İmamoğlu’dan 'dezenfektan ihalesi' savunması

İmamoğlu, İçişleri Bakanlığı'nın dezenfektan ihalesi ön incelemesi kapsamında yazılı savunmasını verdi.

Haber Merkezi

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, “Kamu İhale Kanun'unun 21. Maddesi'nde belirtilen ‘pazarlık usulü' ile 19 Mart 2020 tarihinde gerçekleştirilen ve ‘15.000 Litre Dezenfektan Alımı' ihalesinde usulsüzlük içeren işlemler yapılarak kamu zararına sebebiyet verildiği” iddiası üzerine ön inceleme başlatıldığı ortaya çıkmıştı.

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre, İmamoğlu kendisine 30 Nisan 2021'de tebliğ edilen ön inceleme soruşturmasını yürüten müfettişlere savunmasını 3 Mayıs 2021'de ulaştırdı.

'Belediye başkanları ihale yetkilisi sıfatını taşımaz'

Belediye başkanlarının mali yönetim sisteminde, 'harcama ve ihale yetkilisi' sıfatını taşımadığını belirten İmamoğlu, müfettişlere sunduğu savunma dilekçesinde, “Harcama ve ihale yetkililerinin tanımı, görev yetki ve sorumlulukları, genel hüküm olarak ‘5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu' ile ‘4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nda, özel hüküm olarak da ‘5393 sayılı Belediye Kanunu'nda düzenlenmiştir” beyanında bulundu.

Ruhsar Pekcan için soruşturma başlatılmamıştı

Ticaret Bakanlığı, Ticaret Bakanı olduğu dönemde Ruhsar Pekcan ve eşinin sahibi olduğu şirketlerden 9 milyon TL'lik dezenfektan alımı ve vergi indirimi yapıldığı iddialarına yönelik 5 gün sonra açıklama yapmıştı.

Ticaret Bakanlığı, Pekcan'ın şirketinden dezenfektan satın alındığı iddialarıyla ilgili yaptığı açıklamada alımını kabul etmiş ve "piyasadan daha ucuz" diyerek savunmuştu.

Ruhsar Pekcan'ın bakanlık yaptığı dönemde gerçekleştirilen ihale için soruşturma başlatılmamıştı.