İmamoğlu Erdoğan'ı işaret etti

İBB ve iktidar arasında İstanbul'daki toplu ulaşım üzerinden devam eden tartışma sürüyor. İktidar medyası son günlerde toplu ulaşım haberine ağırlık verirken İmamoğlu Erdoğan'ı işaret etti.

Haber Merkezi

İktidar medyası bir süredir İstanbul'daki toplu ulaşım sorunlarını gündemde tutuyor. İBB’nin bağlı kuruluşlarından İETT’nin metrobüs hattında görev yapan 670 aracın yaş ortalaması 10'a yükseldi. Yoğun şikâyetlere neden olan metrobüsleri yenilemek için 300 araç almak üzere 90 milyon avroluk dış krediye Cumhurbaşkanlığı'ndan aylardır onay çıkmayınca, İETT öz kaynakları ile otobüs almak için harekete geçti.

Anka'da yer alan habere göre 5 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenen ve canlı yayınlanan ihalenin sonucunda 21 metre uzunluğunda 100 otobüs için Otokar firmasının teklifi, 25 metrelik 60 otobüs için de Akia firmasının teklifleri uygun görüldü. Alınacak 21 metre uzunluğundaki Otokar otobüsler, 200 yolcu kapasiteli olacak. Yüzde 15'i peşin, kalanı 72 ay vade ile alınan otobüslerin teslimatları, 2022 yılının ilk aylarından itibaren yapılacak.

'Filonun yenilenmesi ihmal edilmiş'

Metrobüs hattında çalışacak 160 araç alımına ilişkin imza töreni Edirnekapı’daki İETT Garajı’nda düzenlendi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, törende yaptığı konuşmada, metrobüs filosunun yenilenmesinin zorunluluk olduğunu, belediyenin geçmiş döneminde bu yenilenmenin ihmal edildiğini söyledi. 

Filonun eski olmasının dönem dönem İstanbullulara zorluklar yaşattığını ve vatandaşları mağdur ettiğini söyleyen İmamoğlu şöyle konuştu:

“Dolayısıyla adım atmak ve bu süreci hızlandırmak istedik. İBB Meclisi’nden 300 otobüsün alınmasıyla ilgili, yaklaşık 1 yıl önce, 90 milyon avroluk bir borçlanma yetkisi, oy birliğiyle geçti. Ne yazık ki, 9-10 aydır bu, Ankara'da, Cumhurbaşkanlığı’nda bekletiliyor. Tek bir cevap, tek bir yorum dahi yok. Meclis’ten oy birliğiyle çıkan, herkesin ortak kanaatle, ortak akılla onay verdiği bir süreç, niçin bekletilir? Halkımızın vicdanına, İstanbul halkının yorumuna bırakıyorum.”

'Kim bu sihirli el'

İmamoğlu, İstanbul ulaşımında benzer bir sorunun da taksilerle ilgili yaşandığını söyledi: 

“Bir tek UKOME’de Bakanlık adına konuşan kişinin yorumları dışında, bu taksi sayısının yetmediğini ve yeterli olmadığını, mutlaka taksinin ilave edilmesi gerektiğini bilmeyen kalmadı. Niçin UKOME’de taksi sayısının artırılmasıyla ilgili sunduğumuz projelere onay verilmez? Niçin? Hangi akıl bu? Bu ay yine UKOME'de konuşulacak ve tartışılacak. 16 milyon İstanbullunun her gün yüzlerce, binlerce şikâyetiyle gündeme gelen, insanlarımızın bazen 45 dakika, 1 saat taksi beklediği ortamların, bu kadar göz önünde olduğu bir ortamda bu niçin engellenmek istenir? Birinin aklı alıyorsa, açıklama yapsın. Kim engelliyor? Ben, orada bakanlığın bir sözcüsünün ifadelerinin şahsına ait olup olmadığını defalarca sordum. Öyle bir cevap alamadım. O zaman kimin adına konuşuyor? Kim bu sihirli el? Buradan sayın Valimize, UKOME’ye temsilci gönderen kurumların bütün yetkilisi olan bakanlıklara, Cumhurbaşkanlığı’na sesleniyorum: İstanbulluyu mağdur etmeyin. İstanbulluyu mağdur ederseniz, İstanbullu sizi tanımaz. Çok net. Tanımaz. Bunu unutmaz. Yapmayın. Boş işler bunlar. İnanın boş işler. 16 milyon İstanbulluyu mağdur etmek, siyaset falan değil."