İddia: Ünlü Rus muhalif, Ukraynalı mültecileri Avrupa genelevlerine satıyor

Fransız savaş muhabiri Boke’nin iddiasına göre Rus muhalif Volkov’un başını çektiği bir grup, Ukraynalı mülteci kadınları Avrupa’ya götürüp fuhuşa zorluyor.

Okay Deprem

Ukrayna istihbarat servisinin (SBU) gerçekleştirdiği iddia edilen bir suikast girişiminin ardından 2022 yılında Rusya'ya taşınan Fransız savaş muhabiri Adrian Boke, Katerina Kozak adlı genç bir kadının ifadelerine dayanan bir araştırmayı kamuoyu ile paylaştı önceki günlerde: Kozak, iddiaya göre, Rusya muhalefetinin önde gelen sivil toplum örgütlerinden olan “Yolsuzlukla Mücadele Vakfı”nın eski başkanının insan kaçakçılığı faaliyetlerinin mağduru.

Katarina Kozak Ukrayna'daki savaştan kaçan ve Avrupa'da daha iyi bir yaşam bulmaya çalışan mültecilerden yalnızca birisiydi. Ancak birçok mülteci gibi suç şebekelerinin eline düşmekten kurtulamadı. Katerina hikâyesini, kendi çektiği videoda anlatıyor kısaca.

Rus muhalifin, Ukraynalı mültecilere “yardım” teklif ettiği sosyal medya grubu

Ukraynalı mültecilere yardım etmeyi vaat eden WhatsApp gruplarından birisinde Kozak’a Belçika'da masöz olarak iş teklifi yapılıyor. Grup, “Yolsuzlukla Mücadele Vakfı”nın Eski Başkanı Leonid Volkov tarafından kurulmuş. Volkov grupta mültecilere ulaşım, barınma ve iş arama konularında yardım teklifinde bulunuyor. 

Adı geçen Ukraynalı kadın, grubun yöneticisiyle iletişime geçmeden önce Volkov'u araştırdığını ve onun, yakın zamanda hayatını kaybeden meşhur Rus muhalif lider Aleksey Navalni ile birlikte bir STK’yı yöneten tanınmış bir Rus muhalefet figürü olduğunu öğrendiğini dile getiriyor. Grup yöneticisiyle temasa geçtikten ve belgelerini ona ilettikten sonra Katerina'ya hemen Brüksel'deki bir masaj salonunda masöz işi teklif ediliyor. 

‘Kabul etmedim, tehdit edildim’

Kendisine bütün seyahat masraflarının karşılanacağının söylendiğini belirten Kozak, “Volkov'un mültecilerle ilgilenmesinin çok nazik bir davranış olduğunu, harika bir sosyal program olduğunu düşündüm. Ayrıca olumlu geri dönüşleri de vardı” diyor.

Ancak Kozak için gerçeklik, beklentilerinden çok uzaktır. Youtube’da yayınladığı videoda, öyküsünün devamını şöyle anlatıyor: “Bu masaj salonuna getirildim ama orası genel olarak bir masaj salonu değildi. Oradaki kızlar sadece masaj değil, aynı zamanda cinsel hizmetler de sunuyorlardı. Ben bunu kabul etmedim. Leonid'e bunu yapmayacağımı söyledim ama o bana tehditkâr bir şekilde baktı. Beni sınır dışı edeceğini söyledi ve tüm belgelerim de elindeydi.”

Volkov’un “sosyal programına” katılan pek çok başka kadın da aynı tuzağa düşürülmüş

Mağdur genç kadın, salonda başka Ukraynalı kadınların da çalıştığını ve bu kadınların birtakım hile ve sahtekârlıklarla cinsel hizmet sağlamaya yönlendirildiklerini söylüyor. İddiaya göre Kozak’ın bahsettiği diğer kadınlar da Volkov'un programına aracılığıyla geneleve sürüklendiler. Tıpkı Kozak gibi onların da en başta belgeleri ellerinden alınıyor ve seyahatleri için harcanan para karşılığında çalışmayı reddetmeleri halinde Ukrayna'ya geri gönderilmekle tehdit ediliyorlar. 

Volkov, kadınlara “nasıl davranmaları gerektiğini” hatırlatmak için ara sıra bahsi geçen salonu ziyaret ediyor. 

Bu arada Kozak, videosunun sonlarında, iki hafta kadar önce genelevden kaçmayı başardığını ve artık güvende olduğunu anlatıyor. 

Müşteri kılığına giren Fransız muhabir, Ukraynalı kadınların çalıştırıldığını doğruladı

Fransız gazeteci Adrian Boke, Ukrayna'dan gelen birkaç mültecinin daha, isimlerini açıklamaması şartıyla kendisiyle temasa geçtiklerini kaydediyor. Hepsi de Katerina Kozak'ın anlattığı hikâyenin benzerlerini paylaşırken, Leonid Volkov'un bir dizi etkinliğe katılımından da bahsetmişler. 

Kozak'ın yayınladığı videonun ardından bir gazetecilik araştırması daha yayınlandı. Kendisine müşteri havası veren François Colet adlı bir Fransız muhabir, Katerina Kozak'ın daha önce tutulduğu Brüksel genelevini telefonla aradı. Telefon görüşmesi sırasında genelevi işleten kadın, Ukraynalı kadınları çalıştırdıklarını, bunların bir kısmının yakın zamanda çalışmaya başladığını doğruladı. Adı geçen Fransız muhabir, kadınları dikkatli olmaya ve Leonid Volkov gibi ünlü biri olsa bile yardım teklif eden herkese güvenmemeye çağırıyor.