Lezita'da grev: İşçiler toplandı, jandarma patronu koruyor, patron bangır bangır 'Kuzu Kuzu' çalıyor

Grev öncesinde pek çok engelleme girişiminde bulunan işveren bu sefer dev hoparlörlerden müzik açmaya başladı. Jandarma fabrika önüne barikat yığdı. İşçi, sınıfıyla buluştu Lezita'da grev başladı.

irem yıldırım

Saatler gece 00:00’ı gösterdiğinde Lezita işçileri, şalteri indirdi ve hakları için greve çıktı. 

Greve saatler kala jandarmaların da desteğiyle barikat kuran işveren dev hoparlörlerle de işçinin sesini bastırmak için Tarkan-Kuzu Kuzu çalmaya başladı.

Toplu sözleşme hakları hukuksuzca engellenen Abalıoğlu Lezita işçileri 7 Mart'ta yani bu gece yarısı greve çıkacak. Öz Gıda-İş sendikasıyla masaya oturmayı reddeden işveren, greve saatler kala işçiler üzerindeki baskıyı artırdı. Grev öncesinde pek çok engelleme girişiminde bulunan işveren bu sefer dev hoparlörlerden müzik açmaya başladı. Jandarma fabrika önüne barikat yığdı.

Fotoğraf: soL

İzmir Kemalpaşa'daki fabrikada onlarca işçiyi işten çıkarıp Hindistan'dan işçi getiren Abalıoğlu Lezita patronu daha önce dikenli tel çektiği direniş alanına çok sayıda TIR dorsesi de park etmişti. Patron öncesinde fabrikaya barikat da yığmıştı.

İşçi arkadaşlarını karşılamak için bekleyen dışarıdaki işçileri ayıran barikatlar jandarma tarafından kuruldu.

Jandarmanın müdahale için beklediği görülürken, soL’a konuşan sendika yetkilileri saat 00:00’da ne olursa olsun grev pankartlarının açılacağını ve grevin başlayacağını belirtti.

Yetkililer sabahtan itibaren başlayan süreci anlatırken bariyerlerin bizzat jandarma tarafından getirilip kurulduğunu ifade etti. Jandarma tarafından işçilere “Barikatın arkasına geçmeyeceksiniz” denildi. Barikatlar yoluyla insanları zorla içeri sokarak kart bastırmak yoluyla patronun grevi kırma girişiminde bulunacağını öne süren söyleyen yetkililer, jandarmanın da buna ön ayak olduğunu ekledi.

Sabah saatlerinden itibaren işveren sınırsız müzik yayınına işçilerin sesini bastırabilmek için devam ediyor. İşçiler kararlı, "Lezita'da grev var" diyor.

'Şalter inecek, bu iş bitecek'

Güncelleme-23:17 Lezita patronunun ses bastırmak için açtığı bangır bangır müziği eşliğinde işçiler "Bu iş yerinde grev var!" yazılı grev pankartını astı. Vardiya servisleri geliyor. Greve katılacak işçiler servislerden grev alanına geçmeye başladı.

Fotoğraf: soL

Lezita'da grev başladı

Güncelleme-7 Mart - 00:00 Vardiyadan çıkan işçiler, grev alanına geçmeye başladı. Lezita'da grev başladı. 

Güncelleme-00:16 Türkiye Komünist Partisi Salihli Belediye Başkanı Adayı Murat Yeşil, alanda işçilerle olduğunu duyurdu. Yeşil, "TKP olarak grev alanında, Lezita işçileriyle birlikteyiz. 'Şalter inecek,bu iş bitecek' diyen işçilerin sesini, açtığınız yüksek sesle bastıramayacaksınız. Lezita işçisi Leyla'nın dediği gibi 'bu saatten sonra o tavukları sen asarsın Mesut'" açıklaması yaptı.

Üretim durdu

Güncelleme-01:03 Vardiyadan çıkıp greve başlayan işçiler "Şalter inecek bu iş bitecek ve zafer direnen emekçinin olacak" sloganları atıyor. Gece vardiyasından itibaren, üretimin başlangıcı olan asım-kesim bölümü tamamen durdu.

Diğer birimler de sendikanın çağrısıyla gece vardiyasına gelmeyerek fiilen grevi başlattı. Grevci işçiler yarın sendikanın servisleriyle grev alanına gelecekler.