İBB rapor yayımladı: 'Sadece sorunlu binaları dayanıklı hale getirmek 360 milyar lira'

İBB tarafından yayımlanan deprem bilim kurulu raporunda, sadece sorunlu binaların dayanaklı hale getirilmesinin maliyetinin 360 milyar lira olduğu belirtildi.

Haber Merkezi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) ilk deprem bilim kurulu raporu yayımlandı. Raporda, sözlerine yer verilen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, hükümeti ortak çalışmaya çağırdı.

İBB Afet Koordinasyon Merkezi’nde (AKOM) ‘Deprem Bilim Kurulu’ 15 Şubat tarihinde ilk kez toplanmıştı. Kurul, 25 Şubat’a kadar birçok toplantı düzenledi. Toplantılarda depremin lojistik, mühendislik, şehircilik ve mimari, toplumsal sağlık, ekonomik, yönetsel ve hukuki boyutu tartışıldı.

Raporda toplanma alanları, itfaiye birimlerinin yeri, geçici barınma alanları, deprem riski gibi konularda haritalar paylaşıldı.

Maliyet en az 360 milyar lira

Raporun başında sözlerine yer verilen İmamoğlu, sadece sorunlu binaların dayanaklı hale getirilmesinin maliyetinin 360 milyar lira olduğunu ve bunun İBB’nin üç yıllık bütçesinde denk geldiğini belirtti. İmamoğlu, söz konusu çalışmaların hükümetle birlikte yapılmasını gerektiğini dile getirdi.

İmamoğlu, konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Çok iyimser biçimde bina başına 4 bağımsız birim varsaydığımızda, sadece sorunlu binalarımızı dayanıklı hâle getirmenin faturası 360 milyar lira eder. Şunu söyleyeyim: Bu, İBB’nin üç yıllık bütçe büyüklüğünün üzerinde bir rakam! 115 milyar liralık bir bütçemiz var. Biliyoruz ki depreme hazırlıklı olmak sadece bu binaların güçlendirilmesi demek değil! Çok ötesinde ve maliyeti yüksek işler yapmamız gerekiyor. Şimdi seferberlik zamanı diyoruz! Dört bir yandan halkımız imkânlarını zorlayarak yardıma koştu, koşmaya devam ediyor. İnsanlar, haneler, toplumlar acılı zamanlarda, büyük felaketlerde bir araya gelir. Karşıtlıklar, birikmiş düşmanlıklar, küslükler aşılır.

Buradan hükümetimize de bir çağrı yapmak istiyorum. Gelin hep birlikte hem deprem bölgesini hem de İstanbul gibi deprem tehdidi altında yaşayan bölgeleri, kentleri rahatlatalım. İstanbul, öyle ya da böyle Türkiye ekonomisinin belkemiği, GSMH’nin en az 1/3’ü bu bölgede üretiliyor. Nüfusunun yaklaşık 1/4’ü İstanbul ve çevresinde yaşıyor. Tarihi-kültürel mirasının en değerli öğeleri bu kadim şehirde. Geçtiğimiz dönemde bu birikim ve yoğunlaşma nedeniyle büyük ölçekli denen projelerin hedefi hâline geldi İstanbul.

İşte orada ormanlarını ve su havzalarını yer yer tahrip ederek inşa edilen üçüncü havalimanı duruyor. 10 milyar dolarlık bir kaynak inşa süreci için kullanıldı. Günün sonunda 30-40 milyar dolarlık bir kaynağa karşılık gelen yatırımdan söz ediyoruz. Bu yapıldı. Eleştirdik. Bu arada çalışan bir havalimanını da pistleriyle imha ettik."