Ana içeriğe atla

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Hürmüz'de defalarca hüsrana uğrayan Trump: 'Boğaz'ın gardiyanları olacağız'

İran'a yönelik saldırılarını yeniden başlatan ABD, gözünü birçok kez hüsrana uğradığı Hürmüz Boğazı'na dikti. Hürmüz Boğazı'nı ele geçireceklerini ve yöneteceklerini öne süren ABD Başkanı Trump, "Boğaz'ın gardiyanları olacağız" iddiasında bulundu.

Dış Haberler

Yayın Tarihi: 13.07.2026 , 17:04

Ankara'daki NATO Zirvesi'nde ateşkesi bozan ABD, İran'a yönelik saldırılarını sürdürürken ABD Başkanı Donald Trump'tan dikkat çekici bir açıklama geldi.

Trump, Hürmüz Boğazı'nı ellerinde tutacaklarını ve geçişler için ödeme alacaklarını iddia etti.

'Boğaz'ın gardiyanları olacağız'

Trump, Fox News kanalında katıldığı programda, İran'a yönelik saldırılar hakkında açıklama yaptı.

Sunucunun, İran'ın Hürmüz Boğazı'na ilişkin tutumu hakkındaki sorusuna "Boğaz'ı biz devralıyoruz. Onların (İran'ın) hiçbir şeyi yok" yanıtını verdi.

Trump, İran'ı "çok sert vurmaya" devam edeceklerini öne sürerek, "(Hürmüz) Boğazı elimizde tutacağız. Muhtemelen biz yöneteceğiz. Boğaz'ın gardiyanları olacağız" iddiasında bulundu.

Hürmüz'ün "gardiyanlığı" karşılığında ödeme alacaklarını da savunan Trump, "Uzun yıllar yaptığımızın aksine bunu hiçbir karşılık olmadan yapmamız beklenemez. Boğaz'ı 50 yıldan uzun süre koruduk ve karşılığında hiç para almadık. Tüm parayı onlar aldı" diye konuştu.

Trump, bu süreçte Hürmüz Boğazı'nı "boşuna koruduklarını" öne sürdü.

İran tarafıyla bir "anlaşmaları" olduğunu ve dün 11 saatlik görüşme yapıldığını dile getiren Trump, "Anlaşma tamamdı ama sonra bozdular. Hep bozuyorlar. Bu insanlarla 10 anlaşma yaptık" iddialarını ortaya attı.

Trump, İran'ın kendisinden "hiçbir şey alamadığını" savunarak eski ABD Başkanı Barack Obama dahil önceki başkanları 47 yıldır "Tahran yönetiminin yaptıklarına izin vermekle" suçladı.

Trump ve Hürmüz hüsranı

ABD ve İsrail, 28 Şubat'ta İran'a başlattıkları saldırılarla amaçlarına ulaşamadı.

ABD Başkanı Donald Trump saldırıların başladığı günden bu yana ortaya birçok iddia attı, bu iddiaların büyük kısmını yerine getiremedi. Savurduğu tehditler havada kaldı, "son fırsat" diyerek verdiği mühletleri erteledi, en sonunda süresiz ateşkes ilan etmek zorunda kaldı.

Ancak Trump 28 Şubat'ta başlayan savaşta belki de en büyük sınavını ve başarısızlığını Hürmüz Boğazı'nda yaşadı: ABD donanması fiilen kapatılan Boğaz'ı açamadı, bölgedeki gemilere sigorta sağlanamadı, müttefikler ikna edilemedi, tehditler gerçeğe dönüştürülemedi... Bu sefer de devreye deniz ablukası sokuldu. Fakat bu abluka da saatler içinde delindi.

Körfez'de istediğini elde edemeyen Washington yönetiminin müzakerelerde en öne çıkan talebi de Hürmüz oldu.

Haftalar süren müzakereler sonuç verdi ve savaşı sona erdirmeyi hedefleyen bir mutabakat zaptı üzerinde anlaşıldı. İmzalanan anlaşmayla Washington geri adım atarken, Tahran ise Hürmüz ve yaptırımlar başlığında müzakere masasına güçlü şekilde oturdu.

Taraflar arasındaki gerilim ABD ve İsrail'in ihlalleriyle zaman zaman tırmanırken, Trump'ın Ankara'da gerçekleştirilen NATO Zirvesi'nde verdiği sinyalden kısa bir süre sonra İran'a yönelik saldırıların yeniden başlaması bölgeyi bir kez daha çatışmaya sürükledi.

ABD'nin saldırıları ve İran'ın misillemeleri devam ederken Tahran, yabancı gemilerin tüm uyarılara karşın yetkisiz rotalarda ilerlemeye çalışması üzerine dün Hürmüz Boğazı'nın bir kez daha kapatıldığını duyurdu.


soL Haber'i WhatsApp ve Telegram kanallarından takip edin, önemli gelişmeleri ve özel haberlerimizi kaçırmayın.

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.