'HPV aşısı ulusal aşı programına dahil edilmelidir'

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği'nin çağrısıyla HPV aşısının ulusal bağışıklama programına dahil edilmesi için kampanya başlatıldı.

Haber Merkezi

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği'nin çağrısıyla, HPV aşısının Türkiye'de ulusal bağışıklama programına dahil edilerek ücretsiz sunulması için kampanya başlatıldı.

Türk Tabipleri Birliği ve Türk Eczacıları Birliği'nin de aralarında olduğu çok sayıda kurumun destek verdiği kampanyada "HPV Aşısı Ücretsiz Olmalıdır" denildi. 

Kampanya metninde şu ifadelere yer verildi:

"Önlenebilir olmasına rağmen, rahim ağzı kanseri dünya çapında kadınlar arasında en sık görülen dördüncü kanserdir. Dünya Sağlık Örgütü verileri, her yıl yaklaşık 570 bin yeni vaka görüldüğüne ve 311 binden fazla ölüm olduğuna işaret etmektedir.

HPV’ye bağlı gelişen kanserlerden aşı ile korunmak mümkündür. Koruyuculuğunun %100’e yakın olduğu bilinen HPV aşısı, uygulandığı yaş aralığına göre 2 ya da 3 doz tavsiye edilmektedir. Ülkemizde 3 doz HPV aşısının güncel fiyatı 2.085,00 Türk Lirası’dır. Oysa aşıya erişim ücretsiz ve kadın, erkek herkesin hakkı olmalıdır. Aşılar insanlığın ortak değeridir. Ücretsiz HPV aşısı eşit, parasız ve ulaşılabilir sağlık hakkının gereğidir.

Çağrımız, HPV aşısının ulusal bağışıklama programına dahil edilmesidir.

Çağrımız, HPV aşısının herkes için ücretsiz olmasıdır.

Çağrımızın karşılık bulması, kadınların yaşam hakkı mücadelesinin elinden tutacak, en derin eşitsizliklere maruz kalan kadınların güçlenmesi anlamına gelecek, beraberinde tüm toplum için daha sağlıklı bir gelecek vaat edecektir.
Yaşam hakkımıza sahip çıkıyoruz.

Aşımızı istiyoruz."

İmza kampanyasına buradan katılınabilir.

Human Papilloma Virüs (HPV), cinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyonlardan biri. 200 civarında tipi mevcut olan HPV'nin bilinen yaklaşık 20 farklı türü genital enfeksiyona neden olmakta. HPV’nin kanser yapan (yüksek riskli) ve siğil yapan (düşük riskli) tipleri bulunmakta. Yüksek riskli HPV tipleri ise kadınlarda servikal kanser, vulva, vajina, orofarinks, anüs kanserlerine neden oluyor.

Aşı ücretlerinin iadesi için SGK'ye başvuru

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği HPV aşılarının 2006 yılından beri kullanımda ve 2017 yılı itibariyle 71 ülkede ulusal aşı programı kapsamında olduğunu bildirdi.

Dernekten yapılan açıklamada "Ülkemizde bu hedefle bir adım attık. Virüsten %100 oranında koruyan HPV aşısının ücretsiz aşı takvimine alınmasını talep ediyoruz" denildi.

Bu amaçla Sosyal Güvenlik Kurumu’na, derneğin hukukçularının vekilliğinde, aşıyı yaptıran kadınlara aşı ücretinin iadesi talebinde bulunduklarını aktaran dernek "Yüzlerce kadın için başvuru yapacağız. Talebimiz reddedilirse yüzlerce kadın adına dava açacağımızı da ihtar ediyoruz!" dedi.

Yapılan açıklamada "HPV aşısının ücretsiz olması eşit ve parasız sağlık hakkımızın, güvenli ve özgür bir cinsel yaşamın gereğidir. Çabamız, yaşam hakkı mücadelemizin bir parçasıdır. Aşımızı istiyoruz! Eşitlik ve özgürlük için mücadele ediyoruz" denildi.

Tokat’ta bulunan Emek Eczanesi’nin sahibi Cem Kılınç ihtiyacı olan kadınların aşıya ulaşabilmesi için bir "aşı bursu" kampanyası başlatmıştı. Üç haftada 60 kadının aşılandığı kampanyayı Ecz. Kılınç soL'a anlatmıştı: