Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu, yeni yasama yılı açılışı için 1 Ekim Salı günü Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş başkanlığında toplanacak.
Numan Kurtulmuş, Meclis açılmadan önce verdiği demeçte bazı mesajlar verdi. Kurtulmuş, oturumunu yönetmediği Can Atalay konulu gündemde çıkan kavganın sebebinin "iç tüzük eksikliği" olduğunu iddia etti.
Oturumda ne olmuştu?
TBMM’nin son oturumu, tutuklu TİP Hatay Milletvekili Can Atalay içindi.
Oturum, Anayasa Mahkemesi'nin Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesi konusunda verdiği "İhlal kararı açık, Meclis dahil herkes uymalı" kararı sonrası muhalefet partilerinin verdiği ortak dilekçe üzerine düzenlendi.
30 Ocak'ta Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülme kararını okuyan AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın yönettiği olağanüstü toplantıda tansiyon ilk dakikalardan yükseldi.
Kürsüye gelen TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, AKP sıralarına bakarak "Sizde hiç utanma yok! Haysiyetiniz yok!" dedi. Bunun üzerine AKP’liler kürsüye yürüdü.
AKP'li Alpay Özalan'ın Ahmet Şık'a yumruk attı. Saldırıdan sonra Ahmet Şık'ın yüzünde çizikler oluştu.
Saldırıda DEM Partili Gülistan Koçyiğit'in kaşı açıldı, CHP'li Okan Konuralp de yaralandı. Koçyiğit'e ilk müdahaleyi CHP’li Murat Emir yaptı, ardından Koçyiğit, Meclis hastanesine kaldırıldı.
Saldırının ardından Can Atalay hakkında genel görüşme önerisi AKP oylarıyla reddedildi.
Oturumu yönetmeyen Kurtulmuş ceza için geldi
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un grup başkanvekilleriyle görüşmesinin ve araların ardından Genel Kurul, bu defa Kurtulmuş başkanlığında toplandı.
Şık ve Özalan ile ilgili grup başkanvekillerinin uzlaşısıyla ortak karar alındığını dile getiren Kurtulmuş, Ahmet Şık ve Alpay Özalan için kınama cezası verilmesi tekliflerini oylamaya sundu.
Oylama sonucu Ahmet Şık'a Meclis İçtüzüğü'ndeki "Kaba ve yaralayıcı sözler sarf etmek ve hareketler yapmak" maddesinden kınama cezası verildi.
Alpay Özalan'a ise "Meclis'te gürültü ve kavgaya sebep olmak veya Meclisin görevini yerine getirmesini önlemek için toplu bir harekete girişilmesine önayak olmak"tan kınama cezası verildi.
Sorun AKP'de mi, iç tüzükte mi?
Hürriyet’ten Fatih Çekirge’nin sorularını yanıtlayan Numan Kurtulmuş, yeni dönem için vekillere uyarıda bulundu:
“Meclis kapanmadan evvel gerçekleşen görüntüler maalesef herkesi üzdü. Meclis temiz bir dil kullanarak, karşısındakine saygı göstererek, meramını kimseye hakaret etmeden anlatarak siyaset yapılan, yapacağımız bir yer. Hepimiz halkın temsilcileriyiz, bu vakarla, bu bilinçle davranmamız gerekir. Meclis’te muhataplarına birtakım fiili müdahalelerde bulunmak ne vekillerimize ne de Meclisimize yakışır.”
Kurtulmuş, “Peki bu durumlar için iç tüzükte bir ceza yok mu?” sorusuna “Var tabii. Ama cezaların etkin bir şekilde uygulanması gerekir. Gerekirse iç tüzük değişikliğiyle bu cezaların arttırılması da mümkündür” yanıtını verdi.
Bu çıkışın ardından iç tüzük değişikliğinin olup olamayacağı soruldu. Kurtulmuş şunları söyledi:
“Meclis Başkanı seçildiğimde ilk konuşmamda söylemiştim. İç tüzük değişikliğine de ihtiyaç var. Mesela komisyonların isimlerinin değiştirilmesinden, meclisin haftalık müzakere süreçlerinin yeniden dizayn edilmesine kadar bir sürü alanda değişiklikler yapılabilir. Bu konuyu da hemen Meclis başlar başlamaz parti gruplarıyla müzakere edip onların gündemine taşıyacağım.”
Yani Kurtulmuş Meclis’te kavga çıkarıp duran, diğer vekillere saldırmasıyla ünlü olan AKP’li Alpay Özalan’ın değil, iç tüzüğün sorunlu olduğunu söylüyor.
Tıpkı yeni AKP’nin adaletsizliğin ve ülkedeki sorunların sebebinin mevcut Anayasa'da olduğuna ilişkin söylemi gibi.
Yeni Anayasa nasıl çare değilse, Meclis’teki saldırıların çaresi de iç tüzük değişikliği değil.