Skip to main content
  • soltv-logosoltv-light-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • gelenek-logo

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Havana’da Granma-Rebelde Festivali kutlandı

Küba Komünist Partisi’nin resmi yayın organı Granma ve Küba Genç Komünistler Birliği’nin yayın organı Juventud Rebelde’nin kuruluşlarının 60. yılı vesilesiyle Havana’da düzenlenen uluslararası Granma-Rebelde Festivali’nin temel gündemi, gazeteciliğin ve iletişim mecrasının emperyalizme ve sömürüye karşı halkın en önemli silahlarından biri olarak güçlendirilmesiydi.

Haber Merkezi

Yayın Tarihi: 20.10.2025 , 08:29

Küba sosyalizminin kurucu unsurlarından biri haline gelen devrimci basın organları Granma ve Juventud Rebelde’nin yayın hayatına başlamalarının 60. Yılında, Küba’nın başkenti Havana’da Birinci Granma-Rebelde Festivali gerçekleştirildi.

Küba Komünist Partisi’nin yaptığı çağrıyla 17-19 Ekim 2026 tarihlerinde düzenlenen festivalin açılışına Küba Komünist Partisi Birinci Sekreteri ve Cumhurbaşkanı Miguel Diaz-Canel’in yanı sıra çok sayıda parti ve hükümet temsilcisi, Küba’nın basın dünyasından duayen isimler, genç gazeteciler ve 30’ün üzerinde ülkeden 144 siyasi parti temsilcisi, aydın, gazeteci katıldı.

Festival kapsamında gerçekleştirilen panel, söyleşi ve kültürel etkinliklerde emperyalizmin saldırganlığının giderek şiddetlendiği günümüzde insanlığın kurtuluşu için dürüstlük, eşitlik, egemenlik, dayanışma gibi değerleri temel alan bir medyanın güçlendirilmesi ihtiyacının altı çizildi.



Fidel’in Küba basının kuruluşu ve gelişimindeki etkisinin ele alındığı söyleşide konuşan Küba’nın önde gelen gazetecileri, Fidel’in kişiliğinde vücut bulan gazetecilik ilkelerine vurgu yaptı. Gazeteciliğin, insanlığın nihai kurtuluşuna kadar sürecek bir mücadele alanı olarak tasvir edildiği söyleşide, halka daima doğruları ulaştırma sorumluluğunun, etik değerlerin ve titizliğin önemine işaret edildi.

“Başka bir dünyanın” inşası doğrultusundaki mücadeleyi konu alan diğer bir panelde İspanya, Çin, Kolombiya ve Kübalı aydın, gazeteci ve siyasetçilerin yanı sıra Türkiye Komünist Partisi Genel Sekreteri Kemal Okuyan da konuştu. Okuyan, konuşmasında, “başka bir dünya” ibaresinin, herkesin kendi anlamını yüklemesi nedeniyle giderek değersizleştiği gerçeğine dikkat çekerek “başka bir dünyayı” mümkün kılacak vazgeçilmez kriterin sömürünün ortadan kaldırılması olduğunu vurguladı.

Festival kapsamında düzenlenen kültürel etkinliklerde genç protest müzik gruplarının dinletilerine, La Colmenita çocuk kumpanyasının “Fidel” başlıklı oyununa, direniş kavramını temel alan ve özellikle Filistin direnişi ve Küba halkının ablukaya karşı direnişini öne çıkan resim sergilerine ve açık hava konserlerine yer verildi.

Önümüzdeki yıldan itibaren tekrarlanarak gelenekselleşmesi hedeflenen festival, tüm dünyada devrimci basının güçlendirilmesi yönündeki çabaların yükseltilmesi çağrısıyla sona erdi.

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.