Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın olur kararıyla Hatay'ın Antakya ve Defne ilçesine bağlı mahalleler rezerv yapı alanı olarak ilan edilmişti. Defne ilçesine bağlı Çekmece Mahallesi ve Gültepe mevkii de onlardan biri.
Bakanlığın geçtiğimiz Aralık ayında duyurduğu belgede, "6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun" kapsamında, Antakya ve Defne ilçesine bağlı 207,35 hektar büyüklüğe sahip alan "Rezerv Yapı Alanı" olarak belirlendi. Hatay'da bu alanlarda ortalama 50 bin yurttaşın yaşadığı tahmin ediliyor.
Ancak rezerv yapı alanı ilan edilen alanlarda bulunan binaların hasarsız dahi olsa yıkılmasını öngören kentsel dönüşüme yönelik düzenlemeler içeren kanun depremzedelerin tepkisini çekiyor. Sağlam olan binalarının yıkılmasına hatta bazı örneklerde mezarlıkların dahi rezerv alanı ilan edilerek yapılaşmaya açılmasına yol açacak düzenleme Hatay'da sabır taşını çatlatmış durumda.
Konu geçtiğimiz gün Hatay'ın Defne ilçesindeki belediye meclis toplantısında da gündeme geldi. Binlerce imza ilettiklerini ancak Valilikte hiçbir muhatap bulamadıklarını ifade eden Gültepe halkı bir araya gelerek sorunlarını duyurmaya çalıştı.
'Binlerce imza verdik ancak muhatap bulamadık'
Rezerv alan ilan edilen bölgedeki depremde yıkılmayan ve sağlam evlerinin akıbetini merak eden mahalleli, aralarında topladığı binlerce dilekçeyi Hatay Valiliği'ne teslim ettiğini ancak aradan geçen zamana rağmen hâlâ kimseye ulaşamadıklarını belirtti. Defne Belediye Meclis Toplantısı'nda da sorunlarını dile getiren Gültepeliler, yaşadıkları sorunlara çözüm aradıklarını ve yetkililerle konuşmak istediklerini ifade etti.
Konuyu belediye meclis gündemine taşıyan TKP Defne Belediye Meclis grubu ve sözcüsü Uğur Kuş, Gültepe halkı ile gerçekleştirdikleri basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Rezerv alan konusu Defne'de pek çok insanı mağdur eden bir konu. Burada devlet kurumlarının vatandaşı doğru bilinçlendirmediğini, bilgi vermeden evlerini boşaltmaları için ihtar kağıtlarını astığını görüyoruz. Hatta bugün itibariyle Gültepe Mahallesi'ne kepçelerin de girdiği görülmüştür.
Burada biz TKP'li meclis üyeleri olarak ve Defneliler olarak koşulsuz şartsız rezerv alan evet demiyoruz. Ama koşulsuz şartsız rezerv alana hayır da demiyoruz. Burada devletin yetersiz, eksik bilgilendirme ile bir proje yürüttüğünü görüyoruz. Bizim itirazımız buna. Biz rezerv alanda adil bir uygulamaya dikkat çekmek istiyoruz.
Bu şekilde bütün vatandaşların sorunları giderilmeden, tatmin edilmeden, akıllarındaki soru işaretleri giderilmeden yapılacak rezerv alan uygulaması hatalı olur. Soru işaretleri giderilene kadar rezerv alan uygulamasının durdurulmasını ve acil çözüm bulunmasını talep ediyoruz."
'Hatay halkına daha fazla zulüm etmenize izin vermeyeceğiz'
Yaşanan sorunlara dair bir açıklama yayınlayan TKP Hatay İl Örgütü de yaşananlara müsaade etmeyeceklerini ve Hatay halkına daha fazla zulüm edilmesine izin vermeyeceklerini belirtti:
"Hükümet ve ilgili bakanlıkların bu bilgi kirliliğine bir son verip, depremin üzerinden 2 yıla yakın zaman geçmesine rağmen ortada duran bu garabetin rezerv alan bilmecesinin çözülmesini, halkın haklarının korunarak çözüm üretilmesini ve halka uzun vadede ne gibi bir planları oldugunu anlatıp, en temel hak olan barınma hakkının bir an önce sağlamasını bekliyoruz. Bu belirsizlik, bu karmaşanın en büyük sebebinin rant ve talan için pusuda bekleyen sermaye olduğunu biliyoruz ve uyarıyoruz: Depremde kaderine terk ettiğiniz Hatay halkına daha fazla zulüm etmenize izin vermeyeceğiz ve her türlü haksızlıkta bizi karşınızda bulacağınızı buradan ilan ediyoruz."