Hataylı depremzedeler rezerv alan uygulamasına karşı ayakta: 'Bu yanlıştan bir an önce geri dönün'

Sağlam olan binalarının yıkılmasına hatta bazı örneklerde mezarlıkların dahi rezerv alanı ilan edilerek yapılaşmaya açılmasına yol açacak düzenleme Hatay'da sabır taşını çatlatmış durumda. 

Özkan Öztaş

Rezerv yapı alanı ilan edilen alanlarda bulunan binaların hasarsız dahi olsa yıkılmasını öngören kentsel dönüşüme yönelik düzenlemeler içeren kanun depremzedelerin tepkisini çekiyor. Sağlam olan binalarının yıkılmasına hatta bazı örneklerde mezarlıkların dahi rezerv alanı ilan edilerek yapılaşmaya açılmasına yol açacak düzenleme Hatay'da sabır taşını çatlatmış durumda. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın olur kararıyla Hatay'ın Antakya ve Defne ilçesine bağlı mahalleler rezerv yapı alanı olarak ilan edilmiş, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından imzalanan belgede ise "6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun" kapsamında, Antakya ve Defne ilçesine bağlı 207,35 hektar büyüklüğe sahip alan "Rezerv Yapı Alanı" olarak belirlenmişti.

Binaların hasarsız dahi olsa yıkılarak alanda imar planı bütünlüğü oluşturulacağı belirtilirken, ödeme gücü olmayan yurttaşların tapularına el konulacağı ve mülksüzleştirilecekleri uygulamaya tepkiler her geçen gün artarak devam ediyor.

Hatay Defne Halk Temsilcileri Meclisi (THTM) dün gerçekleştirdiği eylemle kamuoyuna depremzedelerin sesini duyurmaya çalıştı.

Konuya dair soL'a konuşan yurttaşlar ilgili kararın geri çekilerek yaşanan mağduriyetin bir an önce giderilmesi gerektiğini ifade ediyor. 

'Her ay gelip konuya dair masallar anlatıp gidiyorlar, kimse çözüme dair bir şey söylemiyor'

Defne'nin Çekmece Mahallesi de rezerv alan ilan edilen bölgelerden biri. Çekmece halkı bir sürü belirsizlik içinde geleceğini ararken rezerv alanlara dair belirsizliklerin giderilmemesine tepkisini dile getiriyor. 

Konuya dair soL'a konuşan TKP Defne ilçe yöneticisi İsmail Nergüz depremde zarar gören bölgelerde sağlam olsun olmasın tüm binaların rezerv alanı ilan edilmesine dair yaşanan mağduriyeti şu sözlerle anlattı:

"Her ay birileri gelip rezerv alan bilgilendirmesi diye halkı toplayıp, masal anlatıp gidiyor. Milletvekilleri, belediye başkanları sürekli gelip bir şeyler anlatıp gidiyor. Ancak çözüme dair kimse bir şey söylemiyor. Depremin üzerinden bir buçuk yıl geçti ama insanlar hâlâ diken üstünde. Evlerimiz ne olacak, yıkılan evlerin yerine yenisi verilecek mi, orta hasarlı evler yıkılacak mı yoksa güçlendirmeye izin mi verilecek, arsa sahibi olanlar yerinde dönüşüm yapabilecek mi, hükümet destek olacak mı diye onlarca sorunla baş başa kalmış durumdayız. Büyük bir karmaşa var ama çözüm için kimsede bir hareket yok. Çekmece mahallesinde yaşayan halk kendi içinde örgütlenip, bu meselenin çözülmesi için bugün yürüyüş yaptı. Bundan sonra eylemlikler artarak devam edecek."

'Rezerv yapı alanı uygulaması deprem bölgesinde yaşam hakkının ihlali niteliğindedir'

Rezerv alanı olan yerlere dair hukuki destek veren Hatay Barosu'ndan Avukat Ecevit Alkan yaşanan sorunların depremzedeler açısından bir yaşam hakkı ihlali olduğunu ifade ederken kararın bilimsel hiçbir dayanağı olmadığına dikkat çekiyor. 

Avukat Ecevit Alkan şunları kaydetti:

"Kimi örneklerde depremzedeler birleşerek toplu dava açtı ve rezerv yapı alanı belirleme kararına karşı ortak bir itiraz sesi yükselttiler. Ben de onlara hukuki danışmanlık yapıyorum. Geldiğimiz bu aşama, kararların ve insanların kaderinin bir kişinin iki dudağı arasında olduğunu göstermiştir. Davalara konu ettiğimiz temel iddiamız deprem bölgesinde rezerv yapı alanı kararlarının bilimsel gerekçesi olmadığının net olarak anlaşıldığıdır. Dava sonucunda bu kararların iptal edilmesini bekliyorduk. Ama idare bu kararlardan kendiliğinden vazgeçerse vatandaşlar açısından çok daha iyi olur. Böylece belirsizlik ortadan kalkar ve vatandaşlar maddi açıdan külfetli hak arama mücadelesinden kurtulmuş olur. Rezerv yapı alanı uygulaması deprem bölgesinde yaşam hakkının ihlali niteliğindedir. Afet sonrası iyileşme sürecinde afetzedelerin lehine hukuki uygulamalar yapılmasını istiyoruz."

'Seçimlerden önce söz verenler şimdi ortalıkta yok'

Konuya dair bir basın açıklaması ve eylem düzenleyen Defne Halk Temsilcileri Meclisi, depremzede yurttaşlarla bir araya gelerek soruna dikkat çekti.

Defne THTM sözcüsü Hizam Hasırcı yaptığı konuşmada "Dişimizle, tırnağımızla, emeğimizle yaptığımız yaşam alanlarımızı korumak için buradayız. Bugün 17 ay geçmesine rağmen yaşananlar kaygılarımızı artırmıştır. Evlerimize, arazilerimize hükümet el koymak istiyor. Bugün yaklaşık bir yıldır rezerv alan söylentilerine ve 'halkı doğru düzgün aydınlatın' dememize rağmen bu konuda hiçbir adım atılmamıştır. Rezerv alanların kaç liradan alınacağı, yerine yapılan binaların kaç liradan satılacağı bilinmiyor. Buna dair hiçbir şey açıklamadılar. Evlerimize sahip çıkmak için buradayız. Kimse unutmasın ki Defne bizim için vatandır. Buranın ne demografik yapısının bozulmasına izin veririz ne de evlerimize el konuşmasına müsaade ederiz. Seçimlerden önce bu konularda sözler veren siyasilerin ve belediye başkanlarının sözünde durmasını ve bugün yanımızda olmasını isterdik. Ama buradan bir kez daha ilan ediyoruz ki bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Evlerimize, geleceğimize, Defne'ye sahip çıkacağız" ifadelerine yer verdi.

Rezerv alanlara dair sorunlarını dile getiren depremzedeler belirsizliklerin giderilmesini ve yaşanan mağduriyetin bir an önce durdurulmasını talep ediyor.