Halk sarayı bastı: İflasını açıklayan ülkenin cumhurbaşkanı kaçtı

Büyük bir ekonomik kriz yaşanan ve geçtiğimiz haftalarda resmi iflasını açıklayan Sri Lanka'nın cumhurbaşkanı protestolar nedeniyle konutundan kaçtı.

Haber Merkezi

Büyük bir mali kriz içinde bulunan Sri Lanka resmi iflas açıklamasında bulunmuştu.

Halk krizin sorumlularından hesap sormak için eylemlerini sürdürürken, bugün dikkat çeken bir gelişme yaşandı.

Sri Lanka Cumhurbaşkanı Rajapaksa'nın konutundan kaçtığı ifade ediliyor.

Edinilen bilgilere göre halk Colombo'daki cumhurbaşkanlığı yerleşkesine baskın yapmaya çalışırken konutundan kaçan cumhurbaşkanının güvenli bir yere götürüldüğü ifade ediliyor.

Halk Saray'daki havuzda... 

Cumhurbaşkanı kaçtı: Denizde kalacak

Hindistan'daki CNN kanalı CNNNews18, Sri Lanka Cumhurbaşkanı Rajapaksa'nın 'ülkeye geri dönmek güvenli olana kadar denizde kalacağını' dile getirdi.

Başbakanın konutu da basıldı

Sri Lanka'da halk cumhurbaşkanlığı konutunun ardından, Başbakan Ranil Wickremesinghe'nin konutunu da bastı.

Sosyal medyada yer alan videolarda Sri Lanka bayrakları taşıyan ve "Şimdi git diyoruz" diye sloganlar atan yüzlerce protestocunun başbakanlık konutuna girdiği görülüyor.

Başbakandan istifa kararı

Başbakan Ranil Wickremesinghe'nin ofisinden yapılan açıklamada ise başbakanın istifaya hazır olduğunu partisinin liderlerine bildirdiği kaydedildi. Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada akaryakıt dağıtımına ülke genelinde bu hafta başlanacağı kaydedildi.

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Başbakan Wickremesinghe ise, “Tüm vatandaşların güvenliği dahil olmak üzere, hükümetin sürekliliğini sağlamak için parti liderlerinin bütün partilerin katılımıyla kurulacak bir hükümet konusundaki tavsiyesini kabul ediyorum. Bunu kolaylaştırmak için de istifa edeceğim” ifadelerini kullandı. 

Başbakanın konutu ateşe verildi

Başbakan Ranil Wickramasinghe'nin özel konutu göstericiler tarafından ateşe verildi. Wickremesinghe'nin ise henüz nerede olduğu bilinmiyor.

Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa ile Başbakan Ranil Wickramasinghe'nin henüz tam olarak nerede oldukları bilinmiyor.

Cumhurbaşkanı da istifayı kabul etti

Ülkenin parlamento başkanı Mahinda Yapa Abeywardena, Cumhurbaşkanı Rajapaksa'nın kendisini istifa edeceği konusunda bilgilendirdiğini belirtti ve Rajapaksa'nın 13 Temmuz'da görevi bırakacağını açıkladı.

Ne olmuştu?

1948'de İngiltere'den bağımsızlığını kazanmasından bu yana en kötü ekonomik krizin görüldüğü Sri Lanka'da hükümet mali iflasını açıklamıştı. Halk temel ihtiyaç maddelerine, sağlık, ulaşım, eğitim gibi temel hizmetlere ulaşamazken günde 13 saate varan elektrik kesintileri de büyük öfke yaratmıştı.

Sri Lanka'da halk Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa'nın ve Başbakan Wickremesinghe'nin derhal istifasını talep ediyor. Konutunu terk edip kaçan Rajapaksa ise istifa etmeyi reddediyor. 

Ülkede kitlesel gösterilerin ardından Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa'nın kardeşi olan Başbakan Mahinda Rajapaksa 9 Mayıs'ta istifa etmişti. Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa, boşalan başbakanlık koltuğuna Wickremesinghe'yi atamıştı. Sokağa çıkma yasağı ilan edilen ülkede orduya protestolar için "vur emri" verilmişti. 

Sri Lanka hükümeti mayıs ayında Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) yardım talep etmişti. Ülke yönetimi, IMF ile kurtarma paketine ilişkin yürütülen müzakerelerin sonucunu bekleyene kadar bu yıl geri ödenmesi gereken milyarlarca dolarlık dış borcun ödemesini askıya aldığını duyurmuştu. Ülkenin 2026 yılına kadar yıllık ortalama 5 milyar dolar ödeme yapması gerekiyor.