Hakkını arayan Xiaomi Salcomp işçileri işten atıldı

İstanbul'da Xiaomi Salcomp fabrikasında çalışan ve ağır çalışma koşullarına tepki gösteren işçiler işten atıldı.

Haber Merkezi

Çin menşeli Xiaomi ve ortağı Salcomp’un İstanbul Avcılar’da kurduğu fabrikasında hakkını arayan işçilerin işten atılması üzerine işçiler geçtiğimiz günlerde iş bırakmıştı. İş bıraktıktan sonra içeri giren işçilerin bir bölümüne 200 lira kadar para teklif edildi. İşçilerin bazıları ise dün soyunma odalarına dahi alınmadı.

Dün 180 kadar işçi, bir bölümü SGK'dan gelen mesajla, bir bölümü işyerine sabah gittiğinde işten çıkarıldığını öğrendi. Bugün de 120 kadar işçi işten çıkarıldı. Çok sayıda işçinin işten çıkarılması üzerine fabrikada bantlar neredeyse boş kaldı. soL'un edindiği bilgiye göre fabrikada işten çıkarmalar devam ederken, işçilerin dışarıyla temasını engellemek için çit yapıldı.

Ayrıca iş bırakma yapmadığı ve raporlu olduğu, hatta o gün işe gittiği halde çoğu 49. maddeden olmak üzere işten çıkarılan işçiler de bulunuyor.

Baskı ve kötü çalışma koşulları yeni değil

800 kadar işçinin bulunduğu fabrikada daha önce yaşadıkları sorunları Patronların Ensesindeyiz Ağı’na (PE) anlatan işçiler, işe girerken hafta sonlarının haftalık tatil denildiği halde zorunlu mesaiye çağırıldıklarını, gelmek istemeyen işçiler için tutanak tutulduğunu, bazı işçilerin mesai ücretlerinin hiç yatırılmadığını, bazılarına da eksik yatırıldığını belirtmişti.

İşten çıkarmalarla ilgili istifa baskısına maruz kaldıklarını belirten işçiler, işten çıkarılan işçilerin de ihbar tazminatlarının verilmediğini, işten çıkarılma sebeplerinin ise "performans düşüklüğü", "dedikodu", "mesai saatlerine geç gelinmesi" gibi gerçeği yansıtmayan sebepler olduğunu dile getirmişti. İşçiler ayrıca üretim müdürünün çalışanların dini tercihlerine yönelik olumsuz davranışlarının olduğunu ve buna yönelik sözlü ithamlarda bulunduğunu aktarmıştı.

Patronların Ensesindeyiz Ağı’na aşağıdaki e-posta ve sosyal medya hesapları üzerinden ya da 0541 940 0514 numaralı telefondan ulaşılabilir:

Facebook: https://www.facebook.com/patronlarinensesindeyiz

Twitter: https://twitter.com/pensendeyiz

E-posta: [email protected]