Gökhan Zan: İstifa etmediğim sürece yasal ve siyasal olarak adayım

TİP'in adaylığını geri çektiği Gökhan Zan, tehdit ve şantaja maruz kaldığını, konuya ilişkin suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı.

Haber Merkezi

Yerel seçimlerine 14 gün kala Türkiye İşçi Partisi (TİP) "tasvip edilmeyen" ilişkilere girdiği gerekçesiyle Hatay'da Gökhan Zan'ın adaylığını çektiğini duyurdu.

Kararın ardından Gökhan Zan, avukatıyla birlikte İskenderun Adliyesi önünde açıklama yaptı, son 1 haftadır yoğun tehdit ve şantajla karşılaştığını belirtti.

Zan, depremden sonra tanıştığı ve adaylığı sürecinde kendisine destek veren iki avukatın, evine silahlarıyla gelerek kurgu ses kayıtları hazırladıklarını söyleyip kendisinden 5 milyon lira istediklerini iddia etti.

Bu durumun daha önce de yaşandığını dile getiren Zan, "Daha önce adaylıktan çekilmem için 'Lütfü Savaş adına geldiklerini, çekilmezsem bana ve aileme zarar vereceklerini, sahte kayıtlarla itibar suikastı yapacaklarını' söyleyenlerin şantajına maruz kaldım ama bu tehdit ve şantajlara boyun eğmedim. Bir daha gelirlerse haklarında suç duyurusunda bulunacağımı söyleyip kovdum" diye konuştu.

'Yasal ve siyasal karşılığı yok'

Zan, durumu TİP ile paylaştığını belirterek, şöyle devam etti: "Partimden 'Bu tür şantajların kesilmeyeceğini, boyun eğmemem gerektiğini ve yanımda durduklarını' söylediler ancak dün itibarıyla, az önce haklarında suç duyurusunda bulunduğum şahıslar bana sahte bir kayıtla şantaj yapıp adaylıktan çekilmemi, çekilmezsem daha önce söyledikleri gibi aileme ve bana zarar verecekleri, basın yoluyla bana itibar suikastı yapacakları tehdidinde bulundular. Ben de adliyeye gelip suç duyurusunda bulundum."

TİP'in desteğini geri çekmesine rağmen adaylığının resmen devam ettiğini belirten Gökhan Zan, "TİP Genel Merkezinin beni adaylıktan çekme konusundaki açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı yoktur. TİP amblemi, Hatay İttifakını temsilen TİP'in talebiyle pusulaya konmuştur ve o amblemin altında ismi olan aday olarak söylüyorum ben istifa etmediğim sürece adaylığım yasal ve siyasal olarak devam etmektedir" dedi.

Pusula değişmeyecek, oylar geçerli sayılacak

Karşılıklı açıklamaların ardından Zan'ın oy pusulasında görünüp görünmeyeceği merak konusu oldu.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), oy pusulaların basımını Mart ayının ilk haftası itibarıyla tamamladı. Basılan oy pusulaları değiştirilemiyor. Adayın aldığı oylar da geçerli sayılıyor. 

14 Mayıs 2023'te düzenlenen Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde adaylardan Muharrem İnce seçimden çekildiğini açıklamıştı. Ancak pusulada İnce'nin adı ve fotoğrafı yer almış, kendisine verilen oylar da geçerli sayılmıştı.