Breadcrumb
Fidel ölümünün 9. yılında Ankara ve İzmir'de anıldı: 'Venezuela'yı savunmak Fidel'i anmaktır'
Haber Merkezi
Yayın Tarihi: 29.11.2025 , 21:43 Güncelleme Tarihi: 29.11.2025 , 23:31
Türkiye Komünist Gençliği (TKG) ve José Martí Küba Dostluk Derneği, Küba Devrimi'nin lideri Fidel Castro'yu ölümünün dokuzuncu yılında Ankara ve İzmir'de düzenlenen etkinliklerle andı.
28 ve 29 Kasım tarihlerinde Ankara ve İzmir Nâzım Hikmet Kültür Merkezileri’nde düzenlenen etkinliklere Küba Büyükelçisi Alejandro Francisco Díaz Palacios da katıldı.
'Venezuela'yı savunmak Fidel'i anmaktır'
TKG Ankara'da, ölümünün dokuzuncu yılında Fidel’i anmak için Küba Büyükelçisi Alejandro Francisco Díaz Palacios ile bir araya geldi.
Etkinlikte konuşan Büyükelçi Díaz Palacios, ABD'nin tehditlerine karşı Küba halkının ve Küba'nın Venezuela ile dayanışma içerisinde olduğunu vurguladı.
ABD saldırılarının yakın tarihte ilk olmadığına değinen Büyükelçi, Irak işgali ve Vietnam Savaşı örneklerini hatırlatarak ABD emperyalizminin halklar için bir tehdit olduğunu söyledi.
Büyükelçi, “Venezuela’yı savunmak, onun yanında olmak Fidel’i anmaktır Fidel yaşasaydı Venezuela halkının yanında olmak için kampanyalar örer ve ABD tehdidine karşı örgütlenirdi” sözleriyle Fidel’i andı.
Fidel’in Küba için umut, insanlık ve yoldaşlığı ifade ettiğini söyleyen Büyükelçi, Moncada Kışlası baskınında ve Batista’nın mahkemelerinde yargılanırken Fidel ve yoldaşlarının gösterdiği tutumun, inanç ve kararlılığın hâlâ ABD ablukasına karşı direnen Küba halkına umut olduğunu belirtti.
TKG adına konuşan Arda Yavuz, Küba Devrimi’nin Kübalı gençlerin ülkeyi ayağa kaldırma mücadelesine omuz vermesiyle kalıcılaştığını, Fidel’in her zaman Kübalı gençlere ve Küba halkına yol gösterici olduğunu ifade etti.
Arda Yavuz, “Bugün Fidel’e bakmak, onu anmak ancak ve ancak onun mücadelesini büyütmekle, Fidel olmakla mümkündür” dedi.
'Küba Devrimi sürüyor'
İzmir’deki buluşma TKP Merkez Komite Üyesi Berkay Kemal Önoğlu ve José Martí Küba Dostluk Derneği Başkan Yardımcısı Aslıhan Ilgaz'ın katılımıyla gerçekleşti.
Fidel’in Küba Devrimi için önemine değinen Önoğlu, şu ifadeleri kullandı:
“Fidel’in ölüm yıldönümünde bu buluşmayı gerçekleştiriyoruz. Ben Türkiye’de bir devrimci örgütün üyesi, Komünist Partisi üyesiyim. Komünist Partisi üyesi sıfatıyla benim için Fidel’in anlamı; aynı dünyada nefes almış olduğum en büyük insanlardan birisi. Bunu teslim etmek için Latin Amerika’da yaşamaya, hatta devrimci olmaya dahi gerek yok.”
José Martí Küba Dostluk Derneği adına konuşan Aslıhan Ilgaz, “Küba Devrimi 1 Ocak 1959’da gerçekleşiyor ama Küba Devrimi henüz bitmiş bir devrim değil; sürmekte olan bir devrimden bahsediyoruz. Aslında Kübalılar da bundan bahsediyor: Bitmemiş bir devrimden” diyerek Küba’da devrimin güncelliğine değindi.
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.