AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2019 yılında Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) "100 Bin Sosyal Konut Projesi"ni tanıtmış, binlerce yurttaş bu konutlar için başvuruda bulunmuştu. Başvuruda bulunan yurttaşlar kayıt için para ödemiş, 2020 yılında yapılan kuralarla TOKİ’lerde oturmaya hak kazananlar belli olmuştu. 2019 yılında, binaların bir yıl içinde teslim edeceği söylenmişti. Ancak konutların yapım süreci ilerleyen yıllarda uzadıkça uzadı, yurttaşlar başvurduğunda söylenen meblağlar arttı.
Başta İstanbul, Ankara, Eskişehir ve Bursa olmak üzere pek çok ilde başlatılan projede ilerleme olmadığı gibi yurttaşlar da her geçen gün daha fazla mağdur ediliyor. Mağdur edilen yurttaşlar ise seslerini kurdukları platformlar aracılığıyla siyasetçilere ve diğer yurttaşlara ulaştırmaya çalışıyor.
Mağdur yurttaşlar platform ve WhatsApp gruplarında yürüttükleri süreci, "TOKİ Hak Sahipleri ve Mağdurları Derneği" adı altında yürütmeye hazırlanıyor.
Her pazar günü Ulus Anıtı önünde toplanan Eskişehir’deki mağdur yurttaşların çözüm için gittiği ilk isimlerden birisi son ayların tartışmalı ismi, AKP Eskişehir Milletvekili ve Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nebi Hatipoğlu oldu ancak yurttaşlar Hatipoğlu’ndan umduklarını bulamadı.
Geçtiğimiz pazar günü yine Ulus Anıtı önünde toplanan Eskişehirli TOKİ mağdurları, TOKİ’nin yanı sıra Nebi Hatipoğlu’na da tepkilerini dile getirdi. Hatipoğlu’nun çözüm üretmediğini söyleyen yurttaşlar, “Çözüm yoksa oy da yok” diyerek duruma tepki gösterdi.
‘Başta konunun takipçisi olacağını söyleyen Nebi Bey’e daha sonra ulaşamadık’
TOKİ mağduru iki yurttaş, Nebi Hatipoğlu’nun duruma olan bakışı ve yaptıkları hakkında soL’a konuştu.
Fatma, iktidar kanadında olması nedeniyle Nebi Hatipoğlu’nun görüştükleri ilk siyasilerden biri olduğunu söyledi. Hatipoğlu’nun önce konunun yakın takipçisi olacağını söylediğini belirten Fatma, ilerleyen süreçte Nebi Hatipoğlu’na ulaşamadıklarını belirtti:
“Bizim burada görüştüğümüz ilk siyasilerden birisi, iktidar kanadında olduğu için Nebi Bey’di. Kendisi sürecin takipçisi olacağını söyledi ama sonra ulaşamadık. Arkadaşlar yanına ilk gittiğinde danışmanına TOKİ başkanıyla görüşmek için not aldırmış, ilgili görünüyormuş. Bir hafta sonra TOKİ başkanıyla görüştük, Nebi Bey’den böyle bir randevu talebi aldığını söyledi ancak görüşüp görüşmediklerini bilmiyoruz.”
Hatipoğlu TOKİ eylemine katılacağını söyleyip katılmadı: ‘Gelmeyeceğini biliyorduk’
Eskişehir’deki mağdurların bir ay önce Nebi Hatipoğlu aracılığıyla AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin’le görüştüğünü kaydeden Fatma, Zengin’in olaydan haberinin olmadığını şu sözlerle anlattı: “Nebi Bey aracılığıyla Özlem Hanım’la görüştük ama Özlem Hanım’ın TOKİ olayından haberi yoktu.”
Hatipoğlu’yla bu olaydan sonra bir daha görüşmediklerini söyleyen Fatma, şunları kaydetti:
“Özlem Hanım’la görüştükten sonra kendisine ulaşamadık. Mağdur başka bir arkadaşımız tesadüf eseri kendisiyle karşılaşıp niye destek olmadığını sormuş. O da yine not aldırmış danışmanına. Geçen pazar Ulus Anıtı önünde yaptığımız eyleme katılacağını söylemişti. Gelmedi, biliyorduk gelmeyeceğini.”
‘Bu süreçten sonra her yerde Nebi Hatipoğlu’nun karşısına çıkacağız’
Hüseyin Eryüz de mağdur yurttaşlardan biri. Sürecin başında üç katlı planlanan apartmanların belediyeyle yaşanan anlaşmazlık sonucu altı kata çıkarıldığını, TOKİ’nin süreci uzatmayı tercih ettiğini düşündüğünü söyleyen Eryüz mağduriyetleriyle ilgili iktidar kanadından biriyle konuşmak istediklerini, bu ismin de milletvekili ve büyükşehir belediye başkan adayı olması nedeniyle Nebi Hatipoğlu olduğunu kaydetti.
“Nebi Hatipoğlu bizi muhatap almıyor, burnundan kıl aldırmıyor” diyen Eryüz süreci şu sözlerle anlattı:
“Biz iktidardan biriyle konuşmak istiyoruz. Bunun Eskişehir’deki bugünkü temsilcisi Nebi Hatipoğlu. Kendisi hem milletvekili hem büyükşehir belediye başkan adayı. Ama burnundan kıl aldırmıyor. Bundan sonra daha farklı davranacağız. Her pazar Ulus Anıtı önünde toplanıyoruz zaten. Bu süreçten sonra her yerde Nebi Hatipoğlu’nun karşısına çıkacağız. Bir açılış, bir esnaf ziyareti; her neyse, Nebi Hatipoğlu bu süreçten sonra her yerde TOKİ mağdurlarını görecek.”
Mağdurlar kalıcı çözüm istiyor
“Hangi yetkiliyle görüşsek ‘Çalışmalar devam ediyor’ diyor” diyen Fatma, “Hangi çalışmalar bunlar, niye biz bilmiyoruz” diyerek yetkililere tepkisini dile getirdi.
Hüseyin Eryüz de “Çalışmalar var” sözünün sadece söz olduğunu söyleyerek kendilerine artık gerçek şeylerin söylenmesini istediklerini belirterek şunları kaydetti:
“Bize ‘Çalışmalar var’ diyorlar. Bunlar hep söz, yazılı bir şey yok ortada. Somut şeyler görmek istiyoruz.”
Daha fazla oyalanmak istemediklerini belirten yurttaşlar, bir an önce kalıcı çözüm getirilmesi gerektiğini düşünüyor.