Erdoğan'dan yüksek yargı krizine çözüm: Sokağa çıkmayın, yeni Anayasa'ya 'evet' deyin

Yüksek yargı kurumları arasındaki ihtilafın giderilmesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, bir kez daha yeni Anayasa'ya işaret etti. Danıştay'ın "FETÖ" kararını eleştirdi.

Haber Merkezi

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Saray'da düzenlenen Hakim ve Cumhuriyet Savcıları Kura Töreni'nde açıklamalarda bulundu.

Türkiye tarihinde "vatandaşın devlete olan itimatına zararlar verildiğini" söyleyen Erdoğan, yüksek yargıdaki krize değindi.

'Taraf değil hakemiz'

Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay arasındaki tartışmada "taraf değil hakem" olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Bize düşen yüksek yargı kurumları arasındaki tartışmalarda taraf değil sorunu çözecek mekanizmaları işletmektir. Yargıya dahil her tartışmada sokağı adres gösterilmesi siyasi kurumun asli görevini inkar etmek demektir" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi, Yargıtay'ın AYM'nin ihlal kararını tanımamasının ardından Ankara'da "Anayasa'ya saygı mitingi" düzenleyeceğini duyurmuştu. Geçtiğimiz ay Kuzey Irak'taki TSK üssüne yönelik saldırının ardından ertelenen mitingin hangi tarihte yapılacağı hâlâ ilan edilmedi.

'Danıştay'ın FETÖ kararı tartışmalı'

Kurumlar arasındaki gerilimi Anayasa'daki eksikliklere bağlayan Erdoğan, "FETÖ"den ihraç edilen 450 hakim-savcıyı göreve iade eden Danıştay'ı eleştirdi.

"Bu kurumlarımız arasında eskiden beri bir hiyerarşi yaşandığını biliyoruz. Vazife tanımlarıyla konumları belirlenen yüksek yargı kurumlarımız arasındaki ihtilafı gidermek durumundayız. Danıştay'ın FETÖ'den ihraç edilen yargı mensuplarından bazılarıyla ilgili verdiği tartışmalı kararlar da bazı hususların daha kesin bir şekilde ortaya konulmasının şart olduğuna işaret ediyor. Bu doğrultuda ilk adımları 8. Yargı Paketi ile atmaya başladık. Ancak daha pek çok husus olduğunun farkındayız. Anayasa değişikliği gerektiren hususlarda Meclis'te geniş bir uzlaşma zemini oluşturulması gerekiyor. Ülkemizin yeni bir Anayasa ihtiyacı olduğunu dile getiriyorum."