Ana içeriğe atla

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Erdoğan ve Avn bir araya geldi: 'Lübnan'ın egemenliğinin temini için tüm girişimlerde yer almak istiyoruz'

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya gelen Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn, İsrail işgaline karşı "egemenlik" ve "tek ordu" vurgusu yaptı. Erdoğan ise "Bölgede güvenliğin desteklenmesi ve Lübnan'ın egemenliğinin temini için başlatılacak tüm girişimlerde Türkiye olarak yer almak istiyoruz" dedi.

Haber Merkezi

Yayın Tarihi: 31.07.2026 , 01:12

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaret etti. Erdoğan ve Avn gerçekleştirdikleri baş başa görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, Lübnan Başbakanı Nevvaf Selam'ı da 10 Temmuz'da İstanbul'da ağırladığını ve bu görüşmede iki ülke münasebetlerini değerlendirdiklerini belirterek, "Bugün Sayın Avn ile de bilhassa Lübnan'ın güneyinde süren İsrail işgali ışığında bölgesel gelişmeleri ele aldık. Güçlü bağlara sahip olduğumuz dost ve kardeş Lübnan'ın egemenliği ve toprak bütünlüğüne kuvvetli desteğimizi sürdürüyoruz" diye konuştu.

Lübnan'ın uzun yıllardır bölgedeki bazı güçlerin rekabet ve çatışma alanı olarak en büyük zararı gören kardeş bir ülke olduğunu söyleyen Erdoğan, Avn'ın son dönemde diplomatik girişimlerini de yakından takip ettiklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye olarak bu girişimlerinde kendisine ne tür katkılarda bulunabileceğimizi değerlendirdik. İkili ilişkilerimizin muhtelif alanlarda daha da geliştirilmesi imkanlarını ele aldık. Bu noktada Lübnan'ın kurumsal kapasitesinin artırılması için desteklerimizi sürdüreceğiz. Lübnan'a yönelik insani ve teknik yardımlarımıza devam edeceğiz. Ayrıca Lübnan ile Suriye arasında gelişen diyaloğun artarak sürmesinin her iki ülke için faydalı olduğuna inanıyoruz. Zor bir geçmişe sahip iki ülke ilişkilerinin güçlenmesi için gereken katkıyı vermeye hazırız. Lübnan'ın güneyinde konuşlu Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü'nün (UNIFIL) görev süresinin tamamlanması önemli bir gelişmeyi teşkil edecek. Mevcut uluslararası gücün geri çekilmesinden sonra bölgede güvenliğin desteklenmesi ve Lübnan'ın egemenliğinin temini için başlatılacak tüm girişimlerde Türkiye olarak yer almak istiyoruz. Tabii güvenlik bağlamında Lübnan Silahlı Kuvvetlerine desteğimiz de sürecek."

İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarının başladığı 2 Mart 2026'dan bu yana 4 bin 300'den fazla Lübnanlının yaşamını yitirdiğini, 2 binden fazla Lübnanlının yaralandığını, 1 milyon kişinin evlerini, yurtlarını terk etmek zorunda bırakıldığını hatırlatan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Burada bir kez daha Sayın Cumhurbaşkanı'nın şahsında Lübnan halkına başsağlığı diliyor, yaralılara acil şifalar temenni ediyorum. Türkiye, ilk günden beri saldırılara en güçlü tepkiyi gösteren ülkelerden biri olmuştur. İsrail'in işlediği insanlık suçlarını yine bu süreçte gündemde tuttuk. Bu saldırı ve işgalin sona erdirilmesi için başlatılan diplomatik girişimleri yakından takip ediyoruz. İsrail saldırılarından yoğun şekilde etkilenen Güney Lübnan'ın yeniden inşası bağlamında ülkemizin elinden gelen desteği sağlamaya hazır olduğunu ifade etmek istiyorum."

'Türkiye'nin rolü çok çok önemli'

Ülkesinin uzun yıllardır çok sıkıntılar çektiğini aktaran Avn, şimdi de İsrail'in saldırıları nedeniyle büyük kayıplar verdiklerini anımsattı. Avn, ailelerin evlerinden koparıldığını ve Lübnan'ın harap hale geldiğini vurgulayarak her şeye rağmen Lübnan halkının iradesinin boyun eğmediğini söyledi.

Lübnan'ın saldırılar karşısında egemenliği, yeniden imarı ve istikrarlı bir geleceği için çalıştıklarını iddia eden Avn, şunları kaydetti:

"Biz de bunu gerçekten gerçekleştirmek için savaşıyoruz ve İsrail'in tamamen Lübnan topraklarından çekilmesi ve yerlerinden yurtlarından edilenlerin tekrar evlerine dönmesi, yeniden imar ve ekonominin yeniden canlandırılması için çalışıyoruz. Aynı şekilde meşru güçlerin tekrar otoriteyi sağlaması için ve bütün topraklarımızın, bir karış toprağın bile geri alınması ve tek devlet çatısı altında tek ordu ve tek otorite içerisinde bunu yapmak için çalışıyoruz."

Avn, bunu ulusal onurlarından ödün vermeden yapmaya çalıştıklarını öne sürdü ve "kimsenin egemenliklerine karışmasına" izin vermeyeceklerini söyledi.

Avn, "İçerideki barış ancak güçlü devletle tesis edilebilir, güçlü kurumlarla ve güçlü bir ekonomiyle ve aynı zamanda adaletle ve bağımsızlıkla. Çevremizdeki ve dünyadaki barış, şu anda ancak ülkelerin egemenliğine saygı göstererek, halkların kendi geleceklerini belirlemelerine saygı göstererek ve aynı zamanda kendi doğal kaynaklarına sahip olarak, onları kullanarak yapılır. Ortak ilişkiler, ortak çerçeve içerisinde yararlı bir şekilde yapılmalıdır" diye konuştu.

Lübnan'ın istikrarının, bütün bölgenin istikrarı için önemli olduğunu söyleyen Avn, "Bu ziyaretim Lübnan-Türkiye ilişkileri açısından yeni bir dönemin başlangıcı olacaktır. Ortaklık, birbirine güven ve ortak çalışma konusunda önem teşkil etmektedir" ifadesini kullandı.

Avn, "Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) içerisinde Türkiye'nin rolü çok çok önemli. Bu desteği hiçbir zaman unutmayız ve takdirle karşılıyoruz" diye konuştu.

 

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.