'Enerjide maliyetler düştü, faturalarda indirim yapılmadı'

2022 yılında maliyetler arttığı için zamlanan enerji faturalarına yılbaşından bu yana maliyetler düşmesine karşın tek kuruş indirim yapılmadı.

Haber Merkezi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, 2022 yılında maliyetler arttığı için zamlanan enerji faturalarına yılbaşından bu yana maliyetler düşmesine karşın indirim yapılmadığını belirtti. Yazılı açıklama yapan Akın, "AK Parti iktidarının en iyi bildiği iş zam yapmak. 2022 yılında elektrikte üç defa; doğalgazda dört defa zam yaptılar. Konut tarifelerine yapılan fahiş artışlar nedeniyle vatandaşlarımız kışın kombi yakamaz duruma geldi" dedi.

'Vatandaşlar bu kış kombisini yakmamaya başladı'

Akın’ın açıklaması şöyle:

"Konut tarifelerine yapılan fahiş artışlar nedeniyle vatandaşlarımız kışın kombi yakamaz duruma geldi. Temel bir ihtiyaç olan ısınmanın maliyeti asgari ücretli vatandaşlarımız için karşılanamaz duruma geldi. Resmi raporlara göre konutlarda doğalgaz bu kışın başında geçen yıl aynı döneme göre neredeyse yüzde 9 düştü. Başka bir deyişle vatandaşlar bu kış kombisini yakmamaya ya da kısmaya başladı.

Faturalar inmedi

Türkiye’nin Nisan 2022’de bin metreküp doğalgaz alım maliyeti ortalama 700 dolar civarındaydı. Şimdi bu fiyatın bugün 550 dolara düştüğü hesaplanıyor. Yüzde 20’nin üzerinde bir düşüş var. Bizde ise faturalar Nisan 2022’den bu yana yüzde 100 oranında arttı. Nisan 2022’de konutlarda satılan doğalgazın bin metreküpü yaklaşık 176 dolardı. Şimdi bu fiyat 216 dolara çıktı. Buna göre; Türkiye’nin alım maliyeti yüzde 20’nin üzerinde düşmesine karşın konutlara satılan doğalgaz tutarı döviz cinsinde bile arttı. Vatandaşımızın alım gücünün düşmesi nedeniyle Türk Lirası karşısında zaten faturalar 2,5 kattan fazla arttı.

Avrupa’da da enerji fiyatları düşüyor. Enerjide maliyet azalıyor. İktidar indirim yapmak için daha kışın bitmesini mi bekliyor? 15 ay boyunca katlanan faturalarla ezdiğiniz vatandaşlarımızı seçim için göstermelik değil, bir an önce anlamlı bir indirimle rahatlatın.” (ANKA)