Emeğe saldırı görüşmeleri başladı: 'Yine timsah gözyaşları dökülecek'

Türk-İş "hükümetimizin yaklaşımı önemli" dedi. Bakan, "patronları da gözetecek"lerini söyledi. Patronlar "maliyetleri" öne sürüp yine düşük zammın yolunu yaptı.

Haber Merkezi

Yeni asgari ücretin belirlenmesine yönelik süreç resmen başladı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını yaptı.

İlk toplantı bir saat sürerken, toplantıda herhangi bir rakam konuşulmadı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını 16 Aralık'ta yapacak.

Toplantı öncesi konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, patronların "memnuniyetini" de gözeteceklerini vurgulayarak "Hükümet temsilcileri olarak adalet terazisini dengede tutuyoruz. Rakamlar üzerine konuşmak şu anda çok erken" dedi.

Türk-İş: 'Beklentimiz, pazarlık konusu yapılmadan...'

Türk-İş, "önce işveren tarafının teklifini duymayı beklediklerini" belirterek yeni asgari ücrete dair talebini henüz paylaşmadı.

Toplantının açılışında konuşan Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, hükümetin rolüne işaret etti:

"Hepimiz, insan onuruna yakışır bir yaşam sürmek, ailelerimize güvenli bir gelecek sunmak istiyoruz. Asgari ücret çalışmalarında belirleyici olan hükümetin asgari ücrete olan yaklaşımı ve bakış açısı bu yönde olmalıdır. Beklentimiz; asgari ücretin pazarlık konusu yapılmadan, insanca yaşamaya yetecek bir tutarda tespit edilmesidir."

TİSK: 'Bu dönem her dönemden daha zor'

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, "Bu dönem her dönemden daha zor ancak önceliğimiz hep birlikte enflasyonla mücadeleye destek vermek olmalıdır. Şu anda yaşadığımız enflasyonun ana sebepleri olan fiyatlama davranışlarına, beklentiler kaynaklı unsurlara, arz ve maliyet yönlü sorunların çözümüne öncelik vermeli; para, maliye ve gelirler politikalarının güçlü eşgüdümü sağlamalıyız" dedi.

Koç, dolaylı olarak dile getirse de patronlar asgari ücreti belirleme yönteminde değişikliğe gidilmesini istiyor.

Sermaye kesimi asgari ücret zammında 2024'te gerçekleşen (yüzde 47) değil, 2025 sonu için öngörülen (yüzde 21) enflasyonun esas alınmasını talep ediyor. Buna dayanan patronlar asgari ücretin yeni yılda yüzde 25 civarında zamlanması gerektiğini savunuyor.

Bir yıldan uzun süredir dile getirilen bu tezin ardında enflasyona ücret artışlarının neden olduğu yalanı yatıyor. Ancak araştırmalar enflasyonu işçilerin ücretindeki artıştan çok, patronların kârının beslediğini gösteriyor.

Kulislere göre, "yüzde 25" dayatmasına karşın uzlaşılması beklenen oran yüzde 35 seviyesinde. Bu durumda asgari ücret zammı önceki yıllardan farklı olarak gerçekleşen enflasyonun altında kalmış olacak.

TKP: 'Masada işçilerin emeğinden ne kadar çalınacağı konuşulacak'

Türkiye Komünist Partisi (TKP) asgari ücret görüşmeleri öncesi bir açıklama yaparak, belirlenecek asgari ücretin açlık sınırının biraz üstünde, yoksulluk sınırının oldukça altında olacağını belirterek, daha yılın ilk birkaç ayı tamamlanmadan mevcut maaşların eriyeceğine dikkat çekti.

"İşçiler emeğinin karşılığını, hakkını alabilecek mi?" diye soran TKP, asgari ücret tespit sürecini şu ifadelerle değerlendirdi: .

"Her yıl olduğu gibi timsah gözyaşları dökülecek, aslında işçilerin hakkının bu olmadığından ama koşulların zorluğundan, düzlüğe çıkmak için diş sıkmaktan söz edilecek. Bir yanda da düzen partileri, 'işçilerin babası' olma rolünü kim kapar yarışına girecek ve muhtemeldir ki, yine 'babalık' yarışında ipi, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan göğüsleyecek. Belirlenecek asgari ücret rakamı, işçilere hayır niyetine verilen rakamlar olarak müjdelenecek.

(...) Belli ki, asgari ücret tespiti için oluşturulan masada işçilerin emeğinden, hakkı olandan ne kadar çalınacağı, holdingler ve çok uluslu tekellerin işçilerin emeğinin ne kadarına el koyacağı konuşulacak. İşçilerin sömürülmesine bir de asgari ücret tespiti adı altında kılıf uydurulmuş olacak.

İşçiler emeğinin karşılığını, hakkı olanı son kırıntısına kadar almalı, bu hırsızlık son bulmalıdır.

Bilelim ki, varlığını işçilerin sömürülmesine ve ülkenin yağmasına borçlu olan bir avuç asalak azınlık yüzünden ülkemizde ağır bir yoksulluk var. 

Oysa ülkemiz işçilerin emeğiyle kurtulur, güzelleşir. İşçiler var olduklarını, sömürüye ve bu soygun düzenine boyun eğmeyeceklerini göstermelidir. Asgari ücreti falan değil, emeğin hakkını almak için işçiler örgütlenmeli, bu bozuk düzeni değiştirmelidir."

Asgari ücret nasıl belirleniyor?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.

Komisyon Aralık ayında belirlenen tarihlerde toplanıyor. İşveren tarafını TİSK, işçi tarafınıysa Türk-İş temsil ediyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.