Ekvador'da çetelerle iç savaş sürüyor: En az 10 kişi hayatını kaybetti, komşu ülkeler acil durum ilan etti

Ekvador'da hükümetin çetelere dönük savaş ilanının ardından başlayan çatışmalar sürüyor. Olaylarda en az 10 kişinin yaşamını yitirdiği ülkede çok sayıda askerin konuşlandırılması bekleniyor.

Dış Haberler

Ekvador'da Los Choneros çetesi liderinin hapishaneden kaçmasının üzerine hükümetin 60 gün OHAL ilan etmesinin ardından başlayan olaylar sürüyor. 

Hükümetin OHAL ilanının üzerine çete üyeleri televizyon yayınını basarak çalışanları rehin alırken, ülke genelinde sokaklarda silahlı çatışmalar başlamıştı.

Ekvador Devlet Başkanı Daniel Noboa, dün yaptığı açıklamada, ülkesinin "uyuşturucu çeteleriyle savaş halinde" olduğunu söyledi.

Bir radyo programına katılan Noboa, "Narkoterörle savaşıyoruz" dedi. Sosyal medyada yayılan şiddet görüntülerini değerlendiren Noboa, "Halkı korkutmak ve cumhuriyetin başkanının dizleri üzerine çökmesi için görüntüler yayıyorlar. Bu istedikleri olmayacak" diye konuştu. Hayatını kaybedenlerin ailesine başsağlığı dileğinde bulunan Noboa, "Savaş halindeyiz ve teslim olmayacağız" ifadelerini kullandı.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, ülkede bombalı araç saldırıları, sokakta polislerin öldürülmesi, hapishane gardiyanlarının linç edilmesi, hastaneleri ve başkent Guayaquil'de bir üniversiteyi ele geçirme girişimleri gibi olaylar yer alıyor.

Yaşanan çatışmalarda, şu ana kadar aralarında polislerin olduğu en az 10 kişi yaşamını yitirdi. Ekvador polisi, yaşanan çatışmalarda iki emniyet görevlisinin hayatını kaybettiği doğruladı.

Ekvador polisi, dün yaptığı açıklamada, olaylarla ilgili 70 kişinin tutuklandığını bildirdi.

Ekvador hükümetinin OHAL ilanının üzerine Los Choneros üyeleri televizyon yayınını basarak çalışanları rehin aldı

Ekvador Devlet Başkanı'nın kararnamesi: 20'ye yakın çete terör örgütü ilan edildi

Yaşananların ardından salı günü bir kararname yayınlayan Ekvador Devlet Başkanı Noboa, 20'ye yakın çeteyi terör örgütü ilan ederek, Ekvador ordusuna "uluslararası insani hukuk sınırları içerisinde suç örgütlerini etkisiz hale getirme" yetkisi verdi.

Ekvador Silahlı Kuvvetler Ortak Komutanlığı Başkanı Jaime Vela, kararnamenin yayınlanmasının ardından yaptığı açıklamada, "Halkı korkutmak için bir şiddet dalgası yarattılar. Şu andan itibaren, ilgili kararname doğrultusunda tespit edilen tüm terörist gruplar ordunun bir hedefidir" dedi.

Şiddet suçlarını ortadan kaldırma vaadiyle Ekim ayındaki seçimleri kazanan Noboa, hapishanedeki şiddet olayları ve "Fito" lakaplı Los Choneros lideri Adolfo Macías'ın hapishaneden kaçırılmasının ardından pazartesi günü iki ay süreliğine olağanüstü hal (OHAL) ilan etmişti.

Ekvador'daki hapishane olayları büyüyor

Hükümet tarafından yapılan açıklamada, yaşanan olayların, Noboa'nın çete liderleri için yüksek güvenlikli iki hapishane inşa etme planına tepki olarak başladığı kaydedildi.

Ekvador'da çete liderlerinin bulunduğu hapishanelerde son yıllarda birçok şiddet olayları yaşanmış, olaylarda yüzlerce kişi hayatını kaybetmişti.

Ekvador'un cezaevi yetkilileri, hapishanelerde toplam 139 gardiyan ve cezaevi görevlilerinin rehine olarak tutulduğunu, 11 gardiyanınsa serbest bırakıldığını bildirdi.

Ülkede hayat durdu

Olayların başlamasının ardından ülkenin birçok kentinde dükkanlar ve ofisler kapalı kalırken, eğitime de bir hafta ara verildi.

Başkent Guayaquil'de yetkililer, silahlı grupların 5 hastanede ele geçirme girişimlerinde bulunduğunu, polisin ve askerin müdahalesi sonucunda buralarda durumun kontrol altına alındığını açıkladı.

Başkentte olaylar nedeniyle boş kalan sokaklarda çok sayıda askerin konuşlandırılması bekleniyor.

Ekvador'da OHAL ilanı üzerine hayat durdu, çok sayıda askerin konuşlandırılması bekleniyor

Peru sınırda acil durum ilan etti

Yaşananların ardından Peru, salı günü Ekvador'la olan kuzey sınırında acil durum ilan etti. Peru Başbakanı Alberto Otárola, acil durum kapsamında sınırdaki güvenlik güçlerine destek amacıyla sınıra çok sayıda asker konuşlandırılacağını ve savunma ve içişleri bakanlığının sınırı ziyaret edeceğini belirtti.

Noboa, hapishane popülasyonunu ve harcamalarını azaltmak amacıyla bu hafta Kolombiyalılar başta olmak üzere yabancı mahkumların sınır dışı edilmeye başlanacağını açıkladı.

Ekvador'daki hapishanelerde yaklaşık 1500 Kolombiyalının bulunduğunu aktaran Noboa, yabancı mahkumların yüzde 90'ını Kolombiyalıların, Peruluların ve Venezuelalıların oluşturduğunu söyledi.

Kolombiya Devlet Başkanı: Uyuşturucuyla mücadele uluslararası bazda yanlış yönetiliyor

Kolombiya Adalet Bakanı, mahkumların iadesi konusunda Ekvador'la birlikte çalışmak istediklerini, ancak Kolombiya kanunlarının, ülkeye iadelerin vaka bazında değerlendirilmesi ve mahkumların taleplerine dayalı olarak yapılmasını öngördüğünü ifade etti.

Ekvador hükümetine desteğini açıklayan Kolombiya, ülkeyle sınırındaki askeri varlığını ve kontrolleri artıracağını bildirdi.

Latin Amerika ülkesi Ekvador, güney ve doğusunda Peru, kuzeyinde Kolombiya ile komşu

Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, dün yaptığı açıklamada, Ekvador'da yaşananların, bazı ülkelerde uyuşturucu ticaretinin yayılmasına yol açan uluslararası uyuşturucu karşıtı politikaların yanlış ve yetersiz olmasının bir neticesi olduğunu söyledi.

X hesabında, ABD Batı Yarımküre İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Brian A. Nichols'un Ekvador devletine destek teklifi yaptığı paylaşımı alıntılayan Pedro, "Şu anda işlenen suçlar çok uluslu ve çoklu vukuat. Amerika kıtasında güçlü uluslararası çetelerin büyümesinin yanlış uyuşturucu karşıtı politikalarla ilgisi var. Yasadışı faaliyetler daha fazla kâr sağladıkça, çetelerin ölümcül gücü de artıyor" dedi.

Uyuşturucu ticaretinden doğan sorunların çözümünün yalnızca militarizasyon olmadığını söyleyen Pedro, gençliğin iletişim, kültür ve yüksek eğitime daha fazla erişim yoluyla güçlendirilmesini sağlayacak politikaların geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.