Ekvador'da iç savaş: Televizyon kanalına canlı yayında silahlı baskın

Los Choneros çetesi lideri hapisten kaçtı. 60 gün OHAL ilan edilmesi üzerine çete üyeleri televizyon yayınını bastı, çalışanları rehin aldı.

DIŞ HABERLER

9 Aralık Salı akşamı Latin Amerika ülkesi Ekvador'un Guayaquil şehrindeki TC isimli televizyon kanalının stüdyosu, silahlı kişilerce basıldı.

Maskeli ve silahlı saldırganlar, televizyon çalışanlarını yere yatmaya zorladı. Ardından canlı yayın kesildi.

Olayın, bir çetenin eylemi olduğu düşünülüyor. Pazar günü Los Choneros çetesi lideri, giydiği hükümden dolayı yattığı hücreden kaçmıştı. Bu firarın ardından ülkede 60 gün süresince olağanüstü hal ilan edilmişti.

Televizyon kanalını basan silahlı saldırganlar bir süre sonra kanal binasından ayrıldılar. İlk saldırı anından yarım saat sonra Ekvador polisi olay yerine intikal etti.

Ekvador Emniyeti, sosyal medya hesabında, kanal çalışanlarının tahliye edildiğini ve kimi şüphelilerin gözaltına alındığını duyurdu.

Polis ekiplerinin operasyonundan görüntüler

Devlet Başkanı iç savaş ilan etti

Saldırının ardından Ekvador Devlet Başkanı Daniel Noboa, "ülke içi silahlı çatışma durumu" ilan etti ve çeşitli suç örgütlerini "terör örgütü" olarak niteledi.

Salı akşamı kameralar önünde yaşanan bu olay, pazar günkü firar ve takip eden olağanüstü hal başlangıcından bu yana tanık olunan ilk şiddet eylemleri değil.

Çeteler, pazar gününden itibaren Ekvador kolluk kuvvetlerine çeşitli saldırılar düzenlemeye başladı. Ekvador basını, en az yedi polis memurunun çete üyelerince kaçırıldığını belirtiyor.

Ayrıca salı sabahı Riobamba şehrindeki bir diğer hapishaneden de yaklaşık 40 tutuklu firar etti.

Saldırıda neler yaşandı?

Ekvador gazetesi El Universo'nun aktardığı bilgilere göre, silahlı saldırganların binaya girişinin fark edilmesinin hemen ardından kanalda çalışan gazeteci ve kameramanlar hızla hem kolluk kuvvetlerini hem de çeşitli iletişim kanal ve gruplarından meslektaşlarını haberdar etti.

Kanal çalışanlarının bir kısmı tuvaletlere, bir kısmı çeşitli ofislere saklandı.

Ekvadorlu basın mensupları, gazeteci gruplarında TC'deki meslektaşlarından bazılarının "Hepimizi öldürmek istiyorlar, lütfen bize yardım edin" mesajları attığını belirtti.

Tanıklara göre kanalı basanların sayısı 10'dan fazlaydı. Haber stüdyosundaki kayıt ekipmanlarına el koyan saldırganlar, kanal binasının resepsiyonuna da patlayıcı olduğu düşünülen bir eşya bıraktılar. Maskeli saldırganların canlı yayına yansıyan görüntülerinde de ellerinde dinamitler olduğu görüldü.

Ekvador hükümetinin tepkisi ne oldu?

8 Ocak Salı günü, sabahki hapishane firarı, çeşitli çatışmalar ve TC kanalının basılmasının ardından Devlet Başkanı Daniel Noboa ülke çapında iç silahlı çatışma durumu olduğunu ilan etti ve kolluk kuvvetlerine silahlı çeteleri etkisiz hale getirme emri verdi. 111 Sayılı Kararname, ayrıca ülke genelinde 22 çeteyi "terörist örgüt" ve "savaş halindeki devlet dışı aktörler" olarak ilan etti.

Bir önceki, yani 110 Sayılı Kararname, ülkede olağanüstü hal ve sokağa çıkma yasağını yürürlüğe sokmuştu.

Televizyon kanalını basan çete Los Choneros kimdir?

2005 yılında Ekvador'un Manta şehrinde kurulan Los Choneros adlı çete, aslında bir Kolombiya mafya grubunun Ekvador kolu. 

Çetenin adı, yerleşik oldukları Chone kasabasından geliyor. Burası, Ekvador'un deniz kıyısında bulunan Manabi ilinde.

Çete işkence, cinayet, kiralık katillik, uyuşturucu kaçakçılığı gibi pek çok suçla iştigal ediyor.