Sayfa yolu
Dünya Gazze için ayakta: 'İşgale son!'
soL'a güvenin, algoritmaya müdahale edin. Tek tıkla soL Haber'i Google'da tercih edilen kaynağınız olarak belirleyin.
Haber Merkezi
Yayın Tarihi: 21.10.2023 , 17:42 Güncelleme Tarihi: 22.01.2025 , 10:54
İsrail-Filistin çatışmalarının 15'inci gününde, dünyanın birçok noktasında Gazze'yle dayanışma gösterisi için yüz binlerce kişi meydanlardaydı.
İngiltere'nin başkenti Londra'da, on binler başbakanlığa yürüdü. Başkentin simge mekanlarından Oxford Caddesi'ndeki Marble Arch'ta toplanan eylemciler, derhal ateşkes talebinde bulundu.
"Gazze'de soykırım var", "İşgale son", "Şimdi ateşkes" yazılı pankartlar taşıyarak "Filistin'e özgürlük" sloganları atan eylemciler Gazze’ye insani yardım malzemelerinin eksiksiz girişine izin verilmesi çağrısında bulundu.
Yürüyüşe katılanlar, hükümetin İsrail’e verdiği desteğe de tepki gösterdi. İsrail’in işlediği savaş suçlarına suç ortaklığı yapmakla eleştirilen İngiliz hükümeti protesto edildi.
Filistin bayrağına gözaltı
İçişleri Bakanı Suella Braverman, 11 Ekim'de ülkede bazı durumlarda ''Filistin bayrağı sallamanın yasal olmayabileceği'' açıklamasını yapmıştı. Bugünkü gösteride eylemcilerin Filistin bayraklarıyla yürüyüşe katıldığı görüldü.
Sosyal medyada İngiltere'de Filistin bayrağı taşıyan bir gencin polis tarafından gözaltına alındığını gösteren bir video dolaşıma girdi. Videoda, Filistin bayrağını boynuna saran bir gencin polislerce gözaltına alındığı ve etrafındakilerin bu anları kayıt altına aldığı görülüyor.
Berlin’de Yahudi, Arap ve Almanlar Filistin’deki katliama karşı birleşti
Gazze şeridinde İsrail’in sürdürmekte olduğu katliam politikası devam ederken, Almanya’nın başkenti Berlin’de Filistinle dayanışma eylemi yapıldı. Berlin’de göçmenlerin yoğun yaşadığı mahallelerden olan Kreuzberg’deki Oranienplatz’da başlayan eyleme, Arap kökenlilerin yanısıra Yahudi ve Alman örgütleri de katıldı.
Katılımcıların taşıdığı dövizlerde Almanya’nın İsrail’e destek politikasına yoğun eleştiri yöneltildiği gözlemlendi. ABD Başkanı Biden’ın yanısıra Alman Dışişleri Bakanı Baerbock ve Şansölyesi Scholz’un İsrail ziyaretlerine gönderme yaparak “Biden, Baerbock, Scholz: Kan Sizin Elinizde” pankartları göze çarptı.
Eyleme Almanya’da yaşayan Yahudilerden de destek geldi. Yürüyüş boyunca “Bir Yahudi ve İsrailli olarak Gazze’deki katliama karşıyım”, “Bu Yahudi Filistin’deki soykırıma karşıyım diyor” gibi dövizler dikkat çekti.
Tunus: Filistin'in yanındayız
Tunus’ta düzenlenen Filistin’e destek gösterisine de binlerce kişi katıldı. Başkentin merkezinde yer alan Habib Burgiba Caddesi'nde toplanan Tunuslular, İsrail'in saldırılarını protesto etti.
Göstericiler, Filistin ve Tunus bayraklarının yanı sıra “Filistin’e özgürlük”, “Kanımızla canımızla Filistin’in yanındayız”, “İsrail devlet değil terör örgütüdür”, “Filistin meydanda Arap ülkeleri nerede” yazan dövizler taşıdı.
Belçika'da çocuk ölümlerine dikkat çekildi
Belçika'nın Liege kentinde Filistin'e destek gösterisi düzenlendi.
Saint-Leonard Meydanı'nda toplananlar, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını ve ablukasını protesto etti. Filistin bayraklarının açıldığı gösteriye, İsrail'in saldırılarında bebek ve çocukların hayatını kaybettiğini vurgulamak için kefene sarılmış oyuncak bebekler getirildi.
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.






