Konutlarda kullanılan doğalgaza bugünden itibaren yüzde 38 zam geldi. Sanayi kuruluşları büyük ölçüde zam kapsamı dışında tutuldu.
Enerji Bakanlığı doğalgazda devletin yüzde 60 sübvansiyon uyguladığını belirterek, bu sayede fiyat artışının nihai tüketiciye yansımasının ortalama yüzde 24-25 olacağını açıkladı.
Fiyatlar dünyada geriledi
Öte yandan doğalgaz fiyatları dünyadaysa düşme eğiliminde. Spot doğalgaz piyasasında fiyatlar yılbaşından bu yana yüzde 31, son bir yılda yüzde 50 geriledi.
Ancak Türkiye’nin yıllık yaklaşık 60 milyar metreküplük doğalgaz ihtiyacının neredeyse tamamı ithal kaynaklarla karşılanıyor. İthal edilen gazın çoğunluğuysa uzun dönemli ve döviz bazlı anlaşmalarla alınıyor.
Enflasyon hedefi şaşabilir
Ekonomi yönetimi enflasyonun yıl sonunda yüzde 38'e gerilemesini öngörüyor. Ancak elektrik ve doğalgaza yapılan yüzde 38'lik zamlar nedeniyle bu hedefe ulaşılamayacağı tahmin ediliyor.
Zamların doğrudan ve dolaylı etkilerinin 1 puanı aşabileceği düşünülüyor.
Doğalgaz müjdesi kimin için?
Seçim öncesi verilen doğalgaz "müjdeleri" de unutuldu. Petrol ve doğalgaz aramalarında 19 yıldır verilen müjdelerin yurttaşlara yansıması genelde zamlarla oluyor.
Enerji patronlarının zararının karşılanması için faturalara yapılan zamlar yetmiyor, üstüne hükümet BOTAŞ üzerinden sübvansiyon yaparak gaz şirketlerinin kârını artırmaya çabalıyor. Bu durum birkaç yıl öncesine kadar en çok kâr eden kuruluşlardan biri olan BOTAŞ’ın zarar etmesine sebep oluyor.
Zamdan önce de yük kamunun sırtındaydı
Son bir yılda düzenlenen iki seçim nedeniyle doğalgaz ve elektriğe yapılan zamlar sınırlı tutulmuştu. Ötelenen zamlar ve patronlara sağlanan destekler nedeniyle BOTAŞ ve EÜAŞ'a bütçeden görev zararı ödemesi yapılıyordu.
Son 1,5 yılda BOTAŞ'a 74 milyar lira, EÜAŞ'a 166 milyar lira görev zararı ödemesi yapıldı.