Diyanet’e bağlı hesap Hizb ut-Tahrirci ismi takip ediyor, hesap yöneticisi hilafeti savunuyor

Diyanet Gençlik’e bağlı hesap, Hizbu ut-Tahrirci Köklü Değişim dergisinden bir ismi takip ederken, hesabın yöneticisi ve manevi danışman ise Facebook hesabından hilafetçi paylaşımlar yapıyor.

Yekta Armanc Hatipoğlu

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın gençlik çalışmaları Diyanet Gençlik başlığında yürütülüyor. Diyanet Gençlik, il ve ilçe bazında, çalışmalarını duyurmak amacıyla ayrı ayrı sosyal medya hesapları açabiliyor.

İzmir Buca’da bulunan, kullanıcı adı "Diyanet Gençlik Kurtuluş" olan hesap (diyanet_genclik_kurtulus) da bunlardan biri. Hesap, Diyanet’e bağlı Kurtuluş Gençlik Merkezi için açılmış. Instagram’da bulunan hesabın adı, kurumun manevi danışmanı Özcan Üçdağ’ın (Özcan Üçdağ Manevi Danişman) ismini taşıyor.

Diyanet’e bağlı hesapta ortaokul ve lise çağındaki çocuklara dinî vaazlar verildiği anlar paylaşılırken, bu hesabın takip ettiği hesaplar ve manevi danışman Özcan Üçdağ’ın Facebook paylaşımları dikkat çekici.

Hizb ut-Tahrir nedir, Hizb ut-Tahrirciler kimdir?

Diyanet Gençlik Kurtuluş’un takip ettiği hesaplardan biri Murat Özdemir. Özdemir, şeriatçı Hizb ut-Tahrir’e bağlı Köklü Değişim dergisinde çalışıyor. Örgüt, son olarak ismini Filistin bahanesiyle Galata Köprüsü’nde yapılan şeriat çağrılı yürüyüşle duyurmuş, örgütün önde gelen isimlerinden Yılmaz Çelik şeriatçı yürüyüşü “Geliyor gelmekte olan! Hiçbir güç, hiçbir kuvvet bu gelişi durduramayacaktır! Hilafet” notuyla paylaşmıştı. Aynı şekilde Murat Özdemir’in de benzer temada paylaşımları var.

soL’dan Aslı İnanmışık’ın haberine göre Yılmaz Çelik’in “Hizb ut-Tahrir Türkiye Vilayeti Resmî Sözcüsü” olduğu 2018 tarihli Anayasa Mahkemesi (AYM) kararında görülüyor. 2008 yılında dağıtılan bildirilerde, bu bilgiye ulaşılıyor.

Hizb ut-Tahrir, İngiltere tarafından yakın zamanda terörist organizasyonlar listesine alındı, Almanya’da ise 15 Ocak 2003’te anayasaya aykırı bir örgüt olduğu öne sürülerek Alman İçişleri Bakanlığı tarafından yasaklandı, bu karar 25 Ocak 2006'da Federal Yönetim Mahkemesi tarafından onaylandı.

AYM kararı, esasında, “Hizb ut-Tahrir’in terör örgütü olup olmadığı gereğince ortaya konulmamış” diyor. Önce ilgili derece mahkemesi, sonra da Yargıtay, 1967 yılından beri Türkiye’de terör örgütü olarak operasyon konusu olan Hizb ut-Tahrir’i yine terör örgütü olarak ele almış. AYM, “bunun gerekçelerinin tam olarak ortaya konulmadığı”na işaret ediyor.

Köklü Değişim ve Hizb ut-Tahrir’in yöneticileri laiklik, cumhuriyet ve demokrasi gibi değerleri “İngiliz oyunu”, Mustafa Kemal’i “İngiliz maşası” olmakla suçluyor. Köklü Değişim yazarlarından Hakkı Eren, halifeliğin kaldırılışının 100. yılında, 3 Mart’ta yaptığı X paylaşımına şu ifadelerle başlamıştı: “Bugün 3 Mart... Bugün Hilafet’in İngilizler ve yerli işbirlikçiler eliyle kaldırılışının 100. yılı…”

Manevi danışmandan hilafetin kaldırılışı için ‘Asrın en büyük felaketi’ sözü

Kurtuluş Gençlik Merkezi’nde manevi danışman olan ve hesabın yöneticiliğini yapan Özcan Üçdağ’ın Facebook paylaşımlarının da Hizb ut-Tahrircilerden aşağı kalır yanı yok.

Üçdağ, 12 Temmuz 2023’te ölen Menzil lideri Abdulbaki El-Hüseyni’yi şu sözlerle anmış: “Bir Allah dostu daha bu alemden baki aleme geçti… Rabbim rahmet eylesin mekânı cennet olsun...”

Galata Köprüsü’ndeki şeriatçı yürüyüşü yorum yapmadan Facebook hesabında paylaşan Üçdağ’ın en dikkat çekici gönderisi ise 3 Mart günü, halifeliğin kaldırılışının yıl dönümünde yaptığı paylaşım.

Üçdağ’ın açıklama yazmadan paylaştığı resimde şunlar yazıyor: “3 Mart 1924 (Asrın en büyük felaketi). Halifelik makamımız bugün kaldırıldı.”