Dinlemenin ve İzlemenin Ritmi | Doğu Batı Divanı Orkestrası

Bugün köşemizde Doğu-Batı Divanı Orkestrası’nın seslendirdiği bir eseri dinleyeceğiz. 

Haber Merkezi

Bugün köşemizde Doğu-Batı Divanı Orkestrası’nın (East-West Chamber Orchestra) seslendirdiği bir eseri dinleyeceğiz. 

Doğu-Batı Divanı Orkestrası 1999 yılında İspanya'nın Sevilla şehrinde kuruldu. İsrailli piyanist Daniel Barenboim ve Filistinli düşünür Edward Said'in öncülüğüyle kurulmuş olan orkestra, büyük çoğunluğu Orta Doğulu olan üyeleriyle birlikte eşit sayıda Filistin ve İsrailli 14-25 yaş aralığındaki 110 müzisyenden oluşmaktadır. Orkestra, adını, İslam ve Doğu kültürüne ilgi gösteren ilk batılı sanatçılardan olan Alman şair Goethe'nin şiir kitabından almıştır. İlk konserini Almanya'nın Weimar kentinde gerçekleştiren orkestra, sonraki yıllarda Chicago ve Sevilla'da toplanarak çalışmalarını sürdürmüştür. 

Doğu-Batı Divanı Orkestrası, senfoniden opera ve oda müziklerine uzanan geniş bir repertuara sahiptir. Bugüne kadar pek çok ülkede çok sayıda konser veren orkestra, üyelerinin ülkelerinde konserler vermeyi özel bir amaç haline getirmiştir. Bu çerçevede düzenlenen en önemli konserlerden biri 2005 yılında Ramallah'ta gerçekleştirilen konserdir. Filistin'deki Ramallah Kültür Sarayı'nda verilen bu konser tüm dünyada büyük bir ilgi uyandırmıştır. 

Bugün Daniel Barenboim'in şefliğindeki Doğu-Batı Divanı Orkestrası'ndan keman repertuarının en güzel eserlerinden biri olan Çaykovski'nin Re Majör Keman Konçertosu'nu dinleyeceğiz. 

Solist, kemancı Lisa Batiashvili. 

Çaykovski - Re Majör Keman Konçertosu |  Lisa Batiashvili, Daniel Barenboim, Doğu-Batı Divanı Orkestrası