Devlet başkanı suikastında kendisini suçlayan savcıyı görevden aldı

Haiti Başbakanı Henry, kendisini devlet başkanı suikastıyla ilişkili olmakla suçlayan savcıyı görevden aldı.

Dış Haberler

Haiti Başbakanı Ariel Henry, kendisini devlet başkanı Jovenel Moise'in suikastıyla ilişkili olmakla suçlayan savcı Bed-Ford Claude'ı görevden aldı.

Henry, kamuoyuna açık yayımladığı mektupta, Claude'a dönük "Görevini sonlandırma kararı aldığımı bildirmenin mutluluğunu yaşıyorum" ifadesini kullandı. Mektupta, savcının "büyük bir idari hataya düştüğü" belirtildi.

Claude, görevden alınmadan saatler önce, Moise suikastiyle ilgili başbakanın soruşturulması yönünde talepte bulunmuştu.

Henry, devlet başkanı Moise'nin öldürülmesinden birkaç gün önce kendisi tarafından başbakan olarak atanmıştı.

Claude, geçen hafta yaptığı açıklamada, telefon kayıtlarının, Henry'nin Moise'in öldürülmesinin arkasında olduğu değerlendirilen bir kişiyle iki kez iletişime geçtiğini gösterdiğini açıklamıştı. Claude'ın açıklamasının ardından eski bir adalet bakanlığı yetkilisi olan söz konusu şüphelinin kaçtığı belirtilmişti. 

Henry, iddialara dönük yanıt vermekten kaçınmış ve savcının talebini "yargının siyasete karışması" olarak niteleyerek reddetmişti.

Savcı Claude, bunun üzerine dün Henry'nin Moise suikasti soruşturması kapsamına dahil edilmesi için mahkemeye başvuruda bulunmuştu. Claude, Henry'nin ülkeden ayrılmaması için göçmen bürosuna da bildirimde bulunmuştu.

Öte yandan, Haiti'nin anayasasına göre, savcılar ancak devlet başkanları tarafından atanabiliyor veya görevden alınabiliyor.