Depremde hasar alan ASM'de sağlık hizmeti devam ediyor!

İzmir Bayraklı'da hasar gören yaklaşık 10 bin hastalı bir ASM'de sağlık hizmeti verilmeye devam ediliyor.

Haber Merkezi

İzmir Seferihisar açıklarında 30 Ekim 2020'de meydana gelen 6,9 büyüklüğündeki depremde Bayraklı ilçesinde 7 bina yıkılırken 179’u ağır olmak üzere yüzlerce bina hasar gördü.

Adalet Mahallesi’nde bulunan ve 4 bloktan oluşan Yanıker Sitesi’ndeki apartmanlar da ağır hasar alan binalar arasında yer aldı. CHP İzmir Milletvekili ve Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Avukat Sevda Erdan Kılıç, 112 daireden oluşan Yanıker Sitesi'nin binaların yıkılma riskine karşı tümüyle boşaltılmasına rağmen Bayraklı 4 No’lu Aile Sağlığı Merkezi'nin (ASM) depremden sonra hiçbir maddi destek alamadığı için hasarlı binada sağlık hizmeti vermeye devam ettiği açıkladı.

Konuyla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Kılıç, ASM’de görev yapan 3 hekimin yaklaşık 10 bin hastaya baktığını belirtti.

Kılıç, "4 bloktan oluşan sitede yalnızca bu ASM ile bir eczane kalmış, hekimler ASM’yi taşımak için bölgede yer aramış ancak sağlam binalarda fahiş kira bedelleri istenildiği için ağır hasar alan o binada hastalara bakmaya devam etmişlerdir" dedi. 

'Bakanlığın bu durumdan haberi var mı?'

Sevda Erdan Kılıç'ın soruları şöyle:

  • 4 No’lu Aile Sağlığı Merkezi’nin, depremde büyük zarar gören Yanıker Sitesi’nde hizmet vermeye devam ettiğinden haberiniz var mıdır?
  • Eğer haberiniz varsa, bakanlık olarak hekimlerin hasarlı binada sağlık hizmeti vermesine nasıl müsaade edilmiştir?
  • Olası küçük bir sarsıntıda binanın yıkılması ve orada bulunanların hayatını kaybetmesi durumunda bunun sorumlusu kim olacaktır?
  • 4 No’lu Aile Sağlığı Merkezi’nin hasarlı binadan sağlam bir binaya veya yere taşınması sağlanamaz mı?
  • ASM’nin kirası belli bir süre hekimler yerine bakanlık tarafından karşılanamaz mı?
  • Aile Sağlığı Merkezleri’nin önemli bir bölümü aile hekimlerince kiralanan apartman altı yerlerde, güneş bile almayan bodrum kat dairelerde hizmet vermektedir. Bakanlık inşa edeceği kamuya ait binalarda ve yerlerde ASM’lerin sağlık hizmeti vermesini sağlayamaz mı?