Danıştay kararı bozdu: Yurttaşlar Karacasöğüt Koyu için dava açabilecek

Marmaris’te bulunan Karacasöğüt Koyu’na yapılması planlanan iskele projesine ilişkin açılan dava, yurttaşların kişisel menfaatleri olmadığı gerekçesiyle reddedilmişti. Danıştay, kararı bozdu.

Haber Merkezi

Muğla'nın Marmaris ilçesinde bulunan Karacasöğüt Koyu’nda MUÇEV tarafından yapılması planlanan iskele projesine ilişkin açılan dava, yurttaşların kişisel, güncel ve meşru menfaatleri olmadığı gerekçesiyle reddedilmişti.

Danıştay dava açanların o bölgede yaşadığı, projeden etkilendiğini belirterek, alt mahkemenin kararını bozdu. Danıştay böylece, kent halkının her şartta kentine, doğasına ve hakkına sahip çıkabileceğine hükmetmiş oldu.  

Ehliyet yönünden ret kararı vermişti

Karacasöğüt Koyu’na MUÇEV tarafından yapılması planlanan yat limanı genişletme projesi için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararı verilmiş, kararın ardından Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi ile Marmaris Kent Konseyi tarafından dava açılmıştı.

İki dava da Muğla 1. İdare Mahkemesi’nde görülmüştü. Belediyenin açtığı davada projenin 1. derece arkeolojik sit alanında kaldığı gerekçesiyle ‘ÇED Olumlu’ kararını iptal ederken; aynı mahkeme, Marmaris Kent Konseyi ve Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi’nin açtığı davayı, davayı açma ehliyetlerinin bulunmadığı gerekçesi ile ehliyet yönünden ret kararı vermişti. 

Dava açma ehliyetlerinin bulunduğuna karar verdi

İdare mahkemesinin verdiği ret kararı Danıştay’a taşındı. Davayı inceleyen Danıştay 4. Dairesi ise emsal oluşturacak bir karar verdi. Kararda, dava açanların tamamının Marmaris ilçesinde ikamet ettiği, görülmekte, projenin denizin üzerinde yat limanı, yat ve tekne bağlama iskelesi kapasite artırımına yönelik olduğu dikkate alındığında, davacıların dava açma ehliyetlerinin bulunduğuna karar verdi.  

Kararın ardından Marmaris Kent Konseyi’nden yapılan açıklamada, “Danıştay, Marmaris Kent Konseyi ve Ekolojik Mücadele Komitesi üyeleri için ‘doğanıza sahip çıkabilirsiniz’ kararı verdi” denildi. Açıklamanın devamında ise “Marmaris Kent Konseyi ve Ekolojik Mücadele Komitesi üyelerinin ve onların şahsında kent halkının her şartta kentine, doğasına ve hakkına sahip çıkmasının doğru olduğunun kararı verilmişti. Örgütlü bir halkı hiçbir güç yenemeyeceği için herkesi örgütlü mücadeleye davet ediyoruz" ifadelerine yer verildi.