Çin'in Londra Büyükelçisi İngiltere Parlamentosu'na alınmadı: 'Alçakça ve korkakça' tepkisi

Çin'in Londra Büyükelçisi'nin İngiltere Parlamentosu'na girişine yasak getirildi. Çin'in İngiltere Büyükelçiliği kararı sert bir açıklama yaparak kınadı.

Dış Haberler

Çin'in İngiltere Büyükelçisi Zheng Zeguang'ın İngiltere Parlamentosu'nun Avam Kamarası'nda yapması planlanan konuşması için parlamentoya girişi yasaklandı. Yasak kararına gerekçe olarak Çin'in bazı İngiliz parlamenterlere uyguladığı yaptırımlar gösterildi.

Çin Büyükelçiliği ise sert bir açıklama yaparak kararı kınadı.

İngiltere Parlamentosu'nda Avam Kamarası Başkanı Lindsay Hoyle ve Lordlar Kamarası Başkanı John McFall Çinli büyükelçinin parlamentoya giremeyeceği yönünde karar aldı. 

Hoyle büyükelçinin parlamentoya girişinin "uygun bulunmadığı"nı söylerken, McFall da büyükelçinin katılacağı resepsiyonun "parlamento üyelerine yönelik mevcut yaptırımlar göz önüne alındığında bir başka yerde yapılması gerektiği"ni savundu.

Çin Mart ayında Şincan bölgesinde Uygurların insan haklarının ihlal edildiğine yönelik yalan haber ve dezenformasyonda bulundukları gerekçesiyle aralarında muhafazakar partiden milletvekillerinin de bulunduğu 7 İngiliz siyasetçiye seyahat yasağı ve mal varlıklarının dondurulmasını içeren yaptırımlar getirmişti.

Çin'in bu kararı İngiltere, ABD, Kanada ve AB'nin Çinli yetkililere Şincan meselesi nedeniyle uyguladığı yaptırımların ardından gelmişti.

Çin'in İngiltere Büyükelçiliği parlamentonun kararını kınayan sert bir açıklama yaptı. Açıklamada "Birleşik Krallık Parlamentosu'ndaki bazı kişilerin kişisel siyasi kazanımları için Çin ile İngiltere arasındaki normal ilişki ve işbirliğini engelleme amaçlı bu alçak ve korkakça eylemi, isteklere aykırı ve iki ülke halklarının çıkarlarına zararlıdır" denildi.