Sayfa yolu
CHP’li Yavuzyılmaz: Türkiye 1,47 milyar dolarlık tahkim davasını kaybetti
Haber Merkezi
Yayın Tarihi: 12.07.2026 , 09:59 Güncelleme Tarihi: 12.07.2026 , 10:55
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Türkiye’nin Irak’a 1 milyar 471 milyon dolar ödemesine yol açabilecek uluslararası tahkim kararına karşı Paris’te açılan iptal davasının kaybedildiğini duyurdu.
Yavuzyılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Irak–Türkiye Ham Petrol Boru Hattı’nda yapılan işlemler nedeniyle Türkiye aleyhine verilen tahkim kararının iptali için Paris İstinaf Mahkemesi’ne başvurulduğunu hatırlattı.
Davanın sonucuna ilişkin belgelere ulaştıklarını söyleyen Yavuzyılmaz, şu ifadeleri kullandı:
AKP, Paris davasını kaybetti. Gizlenen dava sonucuna ulaştık. Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nin, AKP’nin Irak–Türkiye ham petrol boru hattında yaptığı usulsüzlükler nedeniyle Türkiye aleyhine hükmettiği 1 milyar 471 milyon dolarlık ceza kararını iptal etmek için başvurduğu Paris İstinaf Mahkemesi’ndeki davanın kaybedildiğini belgeledik.
Yavuzyılmaz, kararın ardından söz konusu tutarın ödenmesi için “geri sayım başladığını” ileri sürdü.
Paris mahkemesi Türkiye’nin talebini reddetti
Uluslararası tahkim alanındaki hukuk yayınlarında yer alan bilgilere göre Paris İstinaf Mahkemesi, 10 Mart 2026 tarihinde verdiği kararla Türkiye’nin tahkim kararının kısmen iptal edilmesi yönündeki başvurusunu reddetti.
Türkiye, hakem heyetinin uyuşmazlığa uygulanacak hukuku belirlerken yetkisini aştığını ve yargılama usulüne aykırı davrandığını savunuyordu. Irak ise tarafların uygulanacak hukuk konusunda anlaşamadığını, bu nedenle hakem heyetinin söz konusu meseleyi karara bağlama yetkisi bulunduğunu ileri sürüyordu.
Paris İstinaf Mahkemesi, tarafların açık ve ortak bir hukuk tercihi bulunmadığına ve konunun tahkim sürecinde taraflarca ayrıntılı biçimde tartışıldığına hükmetti. Böylece Türkiye’nin tahkim kararının kısmen iptali için yaptığı başvuru kabul edilmedi.
1,47 milyar dolarlık tutar nasıl ortaya çıktı?
Uyuşmazlık, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin merkezi Irak hükümetinin onayı olmadan Türkiye üzerinden petrol ihraç etmesine dayanıyor.
Irak yönetimi, 1973 tarihli Irak–Türkiye Ham Petrol Boru Hattı Anlaşması uyarınca petrolün yalnızca Irak’ın devlet şirketi SOMO’nun talimatıyla ihraç edilebileceğini belirterek Türkiye aleyhine tahkim başvurusunda bulunmuştu.
Paris merkezli Uluslararası Ticaret Odası tahkim heyeti, 2023 yılında sonuçlanan davada Türkiye’nin 2014–2018 dönemindeki bazı petrol sevkiyatlarını kabul ederek anlaşmayı ihlal ettiğine karar verdi.
Tahkim heyeti Türkiye’nin Irak’a yaklaşık 1 milyar 997 milyon dolar, Irak’ın ise Türkiye’ye yaklaşık 526 milyon dolar ödemesine hükmetti. Karşılıklı alacakların mahsup edilmesi sonucunda Türkiye aleyhine yaklaşık 1 milyar 471 milyon dolarlık net tutar ortaya çıktı.
Kararda ayrıca faiz hükümleri bulunduğu biliniyor. Ancak bugüne kadar biriken faiz, yargılama giderleri ve olası mahsuplaşmalar sonrasında ödenecek güncel toplam tutar kamuoyuna açıklanmış değil.
Bakanlık daha önce iptal davasının sürdüğünü söylemişti
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Temmuz 2025’te Yavuzyılmaz’ın benzer açıklamalarına verdiği yanıtta, tahkim kararında tarafların karşılıklı olarak tazminata mahkûm edildiğini belirtmişti.
Açıklamada, Türkiye’nin Paris’te açtığı iptal davasının henüz sonuçlanmadığı ifade edilmiş, 1 milyar 471 milyon dolarlık tutarın kesinleşmiş ve doğrudan ödenecek bir “ceza” olarak sunulmasına itiraz edilmişti.
Paris İstinaf Mahkemesi’nin 10 Mart 2026 tarihli kararının ardından ise hükümetin tahkim kararına karşı Fransa’daki iptal girişimi sonuçsuz kaldı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan Yavuzyılmaz’ın son açıklamasına ve ödemenin nasıl yapılacağına ilişkin henüz yeni bir açıklama gelmedi.
Boru hattı anlaşması uzatılmaya hazırlanıyor
Tahkim davasına konu olan boru hattına ilişkin Türkiye ile Irak arasındaki mevcut anlaşmanın 27 Temmuz 2026’da sona ermesi bekleniyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 9 Temmuz’da yaptığı açıklamada iki ülkenin petrol akışının devam etmesini sağlayacak 12 aylık geçici bir anlaşmayı imzalama aşamasına geldiğini söylemişti.
Boru hattındaki akış, 2023’teki tahkim kararının ardından yaklaşık iki buçuk yıl durmuş, 2025’in sonlarında yeniden başlamıştı.
Paris’teki iptal davasının kaybedilmesinin yeni anlaşma görüşmelerini veya petrol sevkiyatını etkileyip etkilemeyeceği henüz bilinmiyor. Türkiye ile Irak arasında 2018 sonrasındaki dönemi kapsayan ikinci bir tahkim süreci de devam ediyor.
soL Haber'i WhatsApp ve Telegram kanallarından takip edin, önemli gelişmeleri kaçırmayın.
İLGİLİ HABER
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.