CHP'li belediyeden kovulunca diğer CHP'li belediye başvurusunu dahi işleme almadı

Sendika faaliyeti yürüttüğü dönem CHP'li Muğla Büyükşehir Belediyesi'ndeki işinden çıkarılan Sezen Özoktay'ın CHP'li Milas Belediyesi’ne iş başvurusu şartları sağalamasına rağmen işleme alınmadı.

İrem Yıldırım

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nde çalışırken sendika faaliyeti yürüttüğü için dikkatleri çeken ve sonrasında “pozisyona, personele ihtiyaç kalmamıştır” gerekçesiyle işten çıkarılan Sezen Özoktay'ın Milas Belediyesi’ne yaptığı iş başvurusu işleme bile alınmadı.

CHP’li Muğla Büyükşehir Belediyesi’nde çalıştığı süreçte işletme personeli olan Özoktay, sendika seçiminden bir hafta önce işten çıkarıldı. Özoktay, “hem işçiler çekinsin hem de seçimi alamayalım diye süreç böyle yürütüldü” diyerek yaşananları soL'a anlattı.

“Personele ihtiyaç kalmamıştır” sözleri şeklen gerekçe olarak gösterilse de o süreçte belediyeye el altından işe alım yapıldı. Belediye, işten çıkardıktan sonra dava süreci devam ederken hukuki olarak zora düşmemek için farklı bir birim üzerinden Özoktay’ın çalıştığı birime işe alım yaptı; hatta onun pozisyonuna.

'Kafasına göre' işten çıkarıp tazminat ödüyorlar

İşe dönüş davasını kazanınca işe başlatmama tazminatını aldığını söyleyen Sezen Özoktay, bir kamu zararına dikkati şöyle çekti:

“Belediye Başkanı’nın hoşlanmadığı, kafasına göre işten attığı davayı kazanan ama tazminat ödenip geri alınmayan birçok işçi var. Hatta burada yerel gazeteciler artık bunu ‘kamu zararı’ olarak ele alıyor. Çünkü işçi işten çıkarılıyor, tazminat ödeniyor ve bir de başka yeni işçi alınıyor.”

'Başvuru belgelerini almak istemediler'

İşsizlik maaşlıyla o dönemde geçinemediğini ve hâlâ işsiz olduğunu söyleyen Özoktay, iş arama sürecinde yine CHP’li bir başka belediye olan Milas Belediyesi’ne başvuru yaptı. Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesindeki drama öğretmenliği için yaptığı başvuru sırasında belediye personeli tarafından evrak alınmak istenmedi. “Biz inceleyelim” şeklinde bir yaklaşımda bulunulduğunu anlatan Özoktay, ısrarı üzerine evrakı teslim edebildiğini söyledi.

Mülakatların gerçekleştirildiğini ve işe alımların yapıldığını öğrenen Özoktay, kurumun müdürünü arayarak neden mülakata bile çağrılmadığını sordu, “26 başvuru var uygun olanları çağırdık” yanıtını aldı. Mülakata dahi uygun görülmeme sebebi defalarca sorulan yetkili isim, buna yanıt veremeyeceğini söyledi. Müdürün tavrı karşısında dilekçe yazacağını söyleyen Özoktay, “Dilekçe yazmak senin elinde ancak, cevap vermek de bizim elimizde” yanıtını aldı.

Başvuran herkes mülakata çağrılmış

CİMER’e şikayette bulunan Özoktay'ın aldığı yanıtsa kurumun müdürünün sorulara verdiği yanıtla paralel değildi. Mülakat şartı olarak tecrübe ve sertifikanın arandığı bilgisi verilen CİMER yanıtına göre, 4 kişi başvurmuş ve 4 kişi de mülakata çağırılmıştı. 

Özoktay, tecrübesi ve sertifikası bulunmasına rağmen mülakata çağrılmamıştı. Daha önce CHP’li Muğla Büyükşehir Belediyesi’nde işten çıkarıldığı için CHP’li Milas Belediyesi’nin iş başvurusunu işleme koymadığını belirten Özoktay, hem mülakat için tüm şartları sağladığını söylüyor hem de CİMER’in verdiği yanıtta başvuran herkesin mülakata çağrılmasına dikkat çekiyor.