CHP'den 'sandık güvenliği' açıklaması: 'Bir ordu hazır, acil müdahale mangası var, tatbikatlar yapılıyor'

Özgür Özel seçim hazırlıklarını anlattı. Bu defa sandık güvenliğini sağlayacaklarını söyledi.

Haber Merkezi

Seçimlerde sandık güvenliği ve verilerin paylaşılmasındaki plansızlığıyla tepki çeken CHP, bu defa Pazar günü gerçekleştirilecek yerel seçimler için bir ''ordu''nun görevlendirildiğini duyurdu.

Halk TV’de İsmail Küçükkaya’nın sorularını yanıtlayan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, çeşitli senaryolara karşı hazırladıkları eylem planını şu sözlerle anlattı:

"Biz şuna hazırız, tüm Türkiye’de çok farklı bir hazırlık yaptık, tut ki İstanbul’da Ankara’da seçim oldu, İzmir’de oldu, Malatya’da kafa kafayayız, sayım uzadı, seçim sayımı sürerken Malatya’ya gidecek 10 arkadaşımız belli şu an. Her yer için hazırlık yapıldı. İstanbul için benzer bir durum olursa başka illere gitmesi gerekenler dışında herkes İstanbul’a gelecek. Krizin çıktığı yere acil müdahale mangamız hazır. Vatandaşın oy namusudur, sandığa atana kadar ona, ondan sonra bize emanet. Biz CHP olarak sandık güvenliği açısından üzerimize düşen her şeyi yaptık. O kadar ileri bir noktadayız ki bugün akşam 4. kez tatbikatımızı yapacağız. Buradan bir çağrıdan bulunmak istiyorum. Bizim bütün görevlilerimiz tamam, bir ordu hazır ama vatandaşlarımızdan benim içim rahat değil sandığa sahip çıkmak istiyorum diyen herkesi ilçe başkanlıklarına gidip müşahit kartlarını almaya davet ediyoruz. Bir de avukatlarımıza... Bir avukat fazlanın, 10 avukat fazlanın hiç kimseye zararı yok.''

Son seçimlerde ne oldu?

30 Mart 2014 yerel seçimlerinde trafolara giren kediler, 2017’deki Anayasa referandumunda Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) mühürsüz oy pusulası ve zarfları geçerli sayması gibi pek çok skandalın yaşandığı seçimlere ilişkin şaibe artık genel kabule dönüştü. Muhalefet partileri ve özellikle CHP ise her seçim öncesinde seçim güvenliği için yeni adımlar attıklarını, dijital ortamda nasıl ilerlediklerini pazarlıyor.

Yerel ve genel seçimlerde her adayın, “oylarımızı çaldırmayacağız” söyleminin ardında yatan bu plansızlık son Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de kendini gösterdi. Nitekim benzer söylemlerde bulunan CHP Eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçim gecesi “öndeyiz” açıklaması da boşa çıktı. Partinin Genel Başkan Yardımcısı iki tur arasında değişti.

14 Mayıs seçimi öncesinde sandık güvenliğiyle ilgili yapılan açıklamalarda CHP; tüm akıllı telefonları müfettişe, altılı masa ve üyelerini de dev bir hesap makinesine benzeterek seçimin ne kadar güvende olduğu anlatma çabasındaydı.

14 Mayıs’ta ilk turu düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde, CHP Genel Başkan Yardımcısı Adıgüzel “Seçmen listelerini ve anormal seçmen sonuçlarını takip eden güçlü bir mühendis ekibimiz var” açıklaması yaptı. CHP genel başkan yardımcıları Oğuz Kaan Salıcı, Muharrem Erkek ve Onursal Adıgüzel, seçim gününe ilişkin sandıklarda 563 bin 754 görevlinin hazır olduğunu açıkladı. CHP kurmayları, seçim günü “internet kesintisi” ya da “sibel saldırılar” olursa B ve C planlarının olduğunu da ekledi.

İlk turun ardından CHP'deki görevinden ayrılan Onursal Adıgüzel 14 Mayıs gecesi yaşananlar sebebiyle “Seçim sistemi dijital olarak sorunsuz işledi. Ben bilgi işlemciyim. Talimatı uyguladım” sözleriyle kendini savundu.