CHP bu seçimde sandık güvenliğini kesin sağlayacakmış

CHP'de gelenek haline gelen "Dijital seçim güvenliği" açıklamalarının son örneği Devrim Barış Çelik'ten geldi. Çelik, "Siz mutlaka sandığa gidin, gerisini CHP’ye bırakın" dedi.

Haber Merkezi

30 Mart 2014 yerel seçimlerinde trafolara giren kediler, 2017’deki anayasa referandumunda Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) mühürsüz oy pusula ve zarflarının da geçerli sayması gibi pek çok skandalın yaşandığı seçimlere karşı şaibe şüphesi artık genel kabule dönüştü. İşte bu sebeple de muhalefet partileri özellikle de CHP her seçim öncesinde seçim güvenliği için yeni adımlar attıklarını, dijital ortamda nasıl ilerlediklerini pazarlıyor.

Seçimde yapay zeka modası

24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olan Onursal Adıgüzel “Seçimde gerekirse yapay zeka kullanacağız” açıklaması yapmıştı. Gerçekte olansa seçim gecesinde Anadolu Ajansı’na alternatif oluşturmak amacıyla kurulan Adil Seçim Platformu’nun çökmesi ve sağlıklı veri akışı sağlanamaması olmuştu.

‘Öndeyiz’

Yerel ve genel seçimlerde her adayın, “oylarımızı çaldırmayacağız” söyleminin ardında yatan bu plansızlık son cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de kendini gösterdi. Nitekim benzer söylemlerde bulunan Kılıçdaroğlu’nun seçim gecesi “öndeyiz” tweeti de boşa çıktı. Genel Başkan Yardımcısı iki tur arasında değişti.

14 Mayıs seçimi öncesinde sandık güvenliğiyle ilgili yapılan açıklamalarda CHP; tüm akıllı telefonları müfettişe, altılı masa ve üyelerini de dev bir hesap makinesine benzeterek seçimin ne kadar güvende olduğu anlatma çabasındaydı.

14 Mayıs’ta ilk turu düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde, CHP Genel Başkan Yardımcısı Adıgüzel “Seçmen listelerini ve anormal seçmen sonuçlarını takip eden güçlü bir mühendis ekibimiz var” açıklaması yaptı. CHP genel başkan yardımcıları Oğuz Kaan Salıcı, Muharrem Erkek ve Onursal Adıgüzel, seçim gününe ilişkin sandıklarda 563 bin 754 görevlinin hazır olduğunu açıkladı. CHP kurmayları, seçim günü “internet kesintisi” ya da “sibel saldırılar” olursa B ve C planlarının olduğunu da ekledi.

İlk turun ardından CHP'deki görevinden ayrılan Onursal Adıgüzel 14 Mayıs gecesi yaşananlar sebebiyle “Seçim sistemi dijital olarak sorunsuz işledi. Ben bilgi işlemciyim. Talimatı uyguladım” sözleriyle kendini savundu.

‘CHP’ye güvenip sandığı merak etmeyin’ mesajından devam

Tepkilerin odağındaki, CHP yönetiminin de tek günah keçisi ilan ettiği Adıgüzel’in ardından göreve gelen Devrim Barış Çelik yerel seçimler yaklaşırken benzer açıklamalar yapıyor. Çelik, CHP’nin seçim boyunca sıkıntısız olarak tariflediği partinin seçim verileriyle ilgili dijital altyapısını yenilediğini açıkladı.

Çelik, kurdukları yeni sistemle seçim sonuçlarını sandık sandık değerlendirme imkânı bulduklarını ve bundan yerel seçimlerde faydalanacaklarını belirtti.

Çelik, sandığa muhakkak gidilmesi gerektiğini anlattığı Cumhuriyet söyleşisinde şunları söyledi:

“Siz mutlaka sandığa gidin, gerisini CHP’ye bırakın. Küskünlük CHP örgütlerinde değil. Seçmenimizde bir küskünlükten söz ediliyor. Katılım yüksek olursa yerel seçimlerde başarılı olacağımızı düşünüyoruz. Biz şu anda seçime hazırız. CHP’deki dijital dönüşümü de tamamlamak üzereyiz.”