CHP'de aday mücadelesi büyüyor: Özel, İmamoğlu ve Kılıçdaroğlu destekçileri

Yerel seçimler için aday belirlemeye devam eden CHP'de, Kılıçdaroğlu'nu destekleyenlerin tasfiye edildiği, İmamoğlu'nun aday belirleme sürecine müdahale ettiği iddia ediliyor.

Haber Merkezi

2023 yılının Mayıs ayında gerçekleştirilen seçimlerde yaşanan mağlubiyetlerin ardından CHP'de başlayan tartışmalar, Özgür Özel'in CHP Genel Başkanı seçilmesiyle büyük oranda azalmıştı.

31 Mart'ta yapılacak olan yerel seçimler için aday belirleme sürecinin başlamasıyla birlikte CHP içindeki tartışmalar tekrardan hareketlendi.

CHP'de adaylar belirlenmeye başladıkça, birçok iddia da gündeme geldi: Kurultay döneminde Kılıçdaroğlu'nu destekleyenlerin tasfiye edildiği, İmamoğlu'nun aday belirleme süreçlerine müdahale ettiği, aday belirleme konusunda parti kurullarının işlemediği, Özel ve İmamoğlu'nun kendilerine yakın adaylar üzerinden mücadele ettiği...

Kaybedilen seçimler ve 'değişim' çağrısı

28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde çoğunluğu Cumhur İttifakı sağladı, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu yüzde 4 oranında farkla geçerek cumhurbaşkanı oldu.

Seçim sonuçlarının ardından Millet İttifakı içinde tartışmalar yaşanırken, CHP içinde de "değişim" çağrıları başladı. CHP'deki "değişim" çağrılarının başını çeken isim ise Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı olması durumunda cumhurbaşkanı yardımcısı görevini üstlenmesi planlanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu oldu.

Genel başkan oldu, ilk konuşmasında yerel seçimi işaret etti

CHP içindeki tartışmalar devam ederken gerçekleştirilen il ve ilçe kongrelerinde birçok tartışma, arbede ve kavga meydana geldi. Sürecin sonunda ise Manisa Milletvekili Özgür Özel, 5 Kasım 2023 tarihindeki 38. CHP Olağan Kurultayı'nda Kılıçdaroğlu'na karşı 276 oy farkla CHP genel başkanı seçildi.

Özel, genel başkan seçilmesinin ardından yaptığı açıklamada 31 Mart'ta gerçekleştirilecek olan yerel seçimleri işaret ederek, ilk hedefini açıkladı:

"Şimdi önceki genel başkanlarımızla sayın Kemal Kılıçdaroğlu ile ve bu partiye emek veren herkesle birlikte el ele omuz omuza yerel seçim zaferi için yola çıkıyoruz."

Seçimler yaklaştı, kulisler hareketlendi

Mayıs ayında yaşanan seçim mağlubiyetlerinin ardından CHP'de başlayan tartışmalar, Kurultay'ın ardından büyük oranda azaldı. Ancak yerel seçimin yaklaşmasıyla birlikte, CHP kulisleri tekrardan hareketlendi.

Basına yansıyan haberlerden de bilindiği üzere, CHP merkezinde ve birçok ilde çeşitli isimler üzerinden tartışmaların ve yönetimsel bir krizin yaşandığı aşikar.

CHP'de adaylar belirlenmeye başladıkça, birçok iddia da gündeme geldi: Kurultay döneminde Kılıçdaroğlu'nu destekleyenlerin tasfiye edildiği, İmamoğlu'nun aday belirleme süreçlerine müdahale ettiği, aday belirleme konusunda parti kurullarının işlemediği, Özel ve İmamoğlu'nun kendilerine yakın adaylar üzerinden mücadele ettiği... 

İstanbul adaylarını İmamoğlu mu belirliyor?

CHP'li Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, İstanbul'daki aday belirleme sürecinde partisinden istifa etti. İlgezdi'nin “Kılıçdaroğlu’na destek verdiğim için tasfiye ediliyoruz” dediği öne sürüldü.

TV100 canlı yayına katılan İlgezdi, aday belirleme sürecinin Merkez Yürütme Kurulu ve Parti Meclisi'nin dışında yürütüldüğünü belirterek, "Burada verilmeyen bir karar asla kabul edilemez" dedi.

İstanbul'daki ilçe belediye başkan adaylarının İmamoğlu tarafından belirlendiğini öne süren İlgezdi, güncel belediye başkanlarının adaylığa ilişkin kararın ise başkanlara, İmamoğlu tarafından tebliğ edildiğini söyledi:

"Bir mevkidaşım bunu bana tebliğ edemez. İstanbul'da önce belediye başkanları büyükşehire çağrılıyor, diyor ki 'Sen adaysın, değilsin'. Böyle bir kural Cumhuriyet Halk Parti tarihinde asla ve asla olmamıştır. O zaman bir karar versinler; Parti buradan mı yönetiliyor, Ankara'dan mı yönetiliyor?"

İlgezdi, "İstanbul'daki aday belirleme sürecinde İmamoğlu'nun tek karar verici olduğunu, Özel ve Genel Merkez'in etkili olamadığını mı söylüyorsunuz" sorusuna da "Aynen öyle, tablo ortada. İsterseniz aday olmayan belediye başkanlarına sorun, hepsi tek tek çağrılıyor ve 'Siz adaysınız, siz değilsiniz' deniyor. Buyrun Ali Kılıç'ı arayın, buyrun Şişli'yi arayın, buyrun diğer aday olmayan belediye başkanlarını arayın" cevabını verdi.

CHP'ye yakınlığıyla bilinen Halk TV'nin eski Genel Müdürü Şaban Sevinç'in, tartışma yaşadığı İlgezdi'ye yönelttiği "Siz kongre kaybettiniz Battal Bey. Siyasetin bir gerçekliği yok mu" da sorusu dikkat çekti.

'Özel, İzmir'de İmamoğlu'nun önünü kesti' iddiası

CHP'ye dair iddiaların gündeme geldiği bir diğer büyükşehir de İzmir oldu.

İmamoğlu'na yakınlığıyla bilinen Buğra Gökçe, İBB Genel Sekreter Yardımcılığı görevinden istifa ederek İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Adayı oldu. İmamoğlu'nun İzmir adaylığı için Gökçe'yi istediği iddia edilirken, Özel'in ise aday olarak Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay'ı istediği basında yer buldu.

Özel ve İmamoğlu'nun kendilerine yakın adaylar üzerinden mücadele ettiği iddia edilirken, Özel'in Halk TV'ye yaptığı açıklamada İzmir için kullandığı "Listenin tamamını bizzat çalıştım. 15 gündür bu konuda çalışıyorum" ifadeleri gündeme geldi.

Sonuç olarak CHP, dün akşam İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayının Cemil Tugay olduğunu açıkladı.

Çankaya adaylarından MYK'ye dilekçe

Ankara'nın Çankaya ilçesinde de Özel ve İmamoğlu'nun aday belirleme konusunda rekabet ettiği, Kılıçdaroğlu'na yakınlığıyla bilinen Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen için ise Kılıçdaroğlu desteklekçilerinin Genel Merkez'e baskı yaptığı iddia edildi.

Henüz aday belirlenmeyen Çankaya'da şu ana kadar 25 kişi aday adaylığı başvurusunda bulundu. Aday adaylık başvurusu tarihi 5 Aralık 2023'te sonlanırken, söz konusu tarihe kadar adaylık başvurusunda bulunmayan isimlerin ön plana çıktığı ifade ediliyor: CHP PM üyeleri Hüseyin Can Güner ve Meryem Gül Çiftci Binici. Özel'in Çankaya adayının Güner, İmamoğlu'nun adayının ise Binici olduğu iddia ediliyor.

İddiaların ardından CHP MYK'ye sunulmak üzere CHP Genel Başkanlığı'na ortak bir yazı gönderen aday adayları açıklanan zorunlu tarihler arasında başvuru yapmayan isimlerinin gündeme gelmesinden duydukları rahatsızlığı belirtti.

Yazıda, "Genelge çerçevesinde ve 'belirtilen zorunlu tarihler arasında’ aday adaylığı başvuruları tamamlanmıştır. Çankaya ilçesinde belediye başkanı aday adaylığı için 25 başvuru yapılmış ve başvuru listeleri parti organlarının, üyelerimizin ve kamuoyunun bilgisine sunulmuştur. Genelgede son başvuru tarihi olarak belirtilen 5 Aralık 2023 tarihinde adaylık başvuru süresi sona ermiş, bu tarih sonrasında adaylık başvuruları kabul edilmemiştir" ifadelerine yer verildi.

Bildirinin devamın şu ifadelere yer verildi:

"Çankaya'mızın oylarını artırarak ABB seçimlerini kazanmanın yanı sıra ABB meclis üye çoğunluğunu sağlamak için seçmenimizin yaşadığı duygusal kopuşu gidererek sandığa gelmesini sağlamanın bir yolu da Çankaya Belediye Başkan adayının parti hukukuna uygun biçimde örgütün ve seçmenin beklentileri çerçevesinde mevcut aday adayları arasından seçilmesidir.

Bu metinde imzası bulunan biz her bir aday adayı, aday belirlemede münhasır yetkiye sahip olan PM’nin önceleyeceği ölçütlere göre belirleyeceği adayın arkasında durmaya ve onunla birlikte partimizin oylarını artırmak için var gücü ile çalışmaya söz vermiştir. Bu gerçekliğe rağmen genelgede belirtilen yasal sürede adaylık başvurusu yapmamış olan -genel merkez yöneticisi olsa dahi-  bu 25 adayın dışında bir adayın saptanması kabul edilemez.

Aday olma iradesi göstermemiş, belirlenen adaylık ödentisini dahi ödememiş, saha çalışması ve tanıtım faaliyetinde bulunmamış, bedeni, ekonomik ve psikolojik olarak yük taşımamış bir adayın belirlenmesi adil ve hukuk ilkelerine uygun bulunmayacağı gibi demokratik de görülemez.

25 aday adayını adaylığa teşvik eden ve destekleyen seçmenler arasında da partimize yönelik güven sorunu yaratacaktır. Genel Merkez yönetimi ise Kurultayımızda ortaya konulan değişim iddiasının ve kendi hukukumuza uymayarak Anayasa ve hukuka sahip çıkma duyarlılığının tahrip olması sorumluluğunu da üstlenmiş olacaktır."

Kılıçdaroğlu'na yakınlığıyla bilinen Ali Haydar Hakverdi söz konusu metnin imzacıları arasında yer alırken, Kılıçdaroğlu'na yakın bir diğer isim olan Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen ise bildiriye imza atmadı. Bildiriye imza atmayan bir diğer isim ise Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'a yakınlığıyla öne çıkan Bekir Ödemiş.