Cumhuriyet Halk Partisi'de (CHP) Özgür Özel başkanlığında il başkanları, ardından Parti Meclisi tüzük kurultayı gündemiyle toplandı. Parti Meclisi 6-9 Eylül’de olağanüstü Kurultaya gitme kararı aldı. Özel’in "CHP’ye yakışacak demokratik" bir tüzük ve kurulacak komisyonda konsensüs sağlanarak kurultayda gereksiz tartışmaların yürütülmemesini istediği öğrenildi.
Tüzük kurultayının tartışmalı geçebileceği ve partiyi kavgalı göstereceğini düşünen genel merkez yöneticileri, genel başkan Özgür Özel’in başkan seçilirken verdiği sözü tutmasını ve kurultayı yapmasını savunanları sonunda haklı buldu ve kurultayın yapılmaması kararından vazgeçti.
Tüzük kurultayı yapılacağını duyuran; CHP Genel Başkanı Özgür Özel oldu.
CHP 15.Olağan Kadın Kurultayı’nda konuşan Özel, tüzük kurultayı ve program değişikliğiyle CHP’nin Türkiye’yi nasıl yöneteceğini belirleyeceğini, Türkiye’ye eşit temsili getireceğini söyledi:
“4-9 Eylül tarihleri arasında CHP’nin Büyük Değişim Kurultayı’nı hep birlikte yapacağız. Kurultayın sembolik açılışı 4 Eylül’de Sivas’ta olacak. 5’inde son komisyon toplantısı Ankara’da olacak. 6’sından itibaren de dört gün boyunca bir gün tüzüğümüzü değiştirip, sonrasında programımızı konuşacağız. Bu sefer yapacağımız program kurultayı bu ülkede nasıl muhalefet edeceğimizi tarif etmeyecek. Kurultay ve ortaya çıkacak program, bu devleti nasıl yöneteceğimizi tarif edecek.”
PM’den olağanüstü kurultay kararı oybirliğiyle çıktı
Kadın kurultayından sonra il başkanlarını sonrasında da Parti Meclisi’ni (PM) toplayan Özgür Özel, bu toplantılarda tüzük kurultayı hakkında yapılan hazırlıklara desteğin sürmesini istedi.
PM’de 6-9 Eylül tarihlerinde tüzük değişikliği yapmak ve program değişikliği çalışmalarını başlatmak üzere oybirliği olağanüstü kurultay kararı alındı.
Buna göre kurultayın sembolik açılışı 4 Eylül’de Sivas’ta yapılacak.
Sivas Kongresi’nin 105’inci yıldönümünde Sivas’ta Parti Meclisi toplanacak, Meclis Grubu ve İl Başkanları da bu toplantıya katılacak.
Olağanüstü kurultay ise resmen 6 Eylül’de başlayacak ve 9 Eylül’e kadar çalışmalarına Ankara’da devam edecek.
Parti Sözcüsü: İktidar programı
CHP Sözcüsü Deniz Yücel toplantının ardından sürece ilişkin açıklama yaptı. Yücel sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Çalışmalar Cumhuriyet Halk Partisi’nin iktidar programının yazıldığı bir süreci içerecek" dedi:
"Bugün gerçekleştirdiğimiz İl Başkanları toplantısı, Parti Meclisi toplantısı ve MYK toplantımızda karar altına alınan kurultay süreci aşağıdaki şekildedir: Bugünkü Parti Meclisi toplantımızda 4 - 9 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek 'İkinci Yüzyıl Değişim Kurultayımızın' kararını aldık.
Kurultayımız 4 Eylül günü Sivas’ta yapılacak sembolik açılışla başlayacak, 5 Eylül günü Tüzük Komisyonumuz son toplantısını yapacak.
6 Eylül günü tüzük değişikliğimizi gerçekleştireceğiz.
7 ve 8 Eylül tarihlerinde yerli ve yabancı çok sayıda siyasetçi, akademisyen konuğun da zenginleştireceği gündemlerle Program değişikliğinin ilk adımlarını atacağız.
7- 8 Eylül tarihlerinde başlayacak olan program değişikliği çalışmaları Cumhuriyet Halk Partisi’nin iktidar programının yazıldığı bir süreci içerecek.
9 Eylüldeki kapanışımızdan sonra bir sonraki buluşma, hazırlanacak olan programın, kurultayımız tarafından onaylanarak resmileşmesini sağlayacağımız program kurultayı olacak, bunun için de yaklaşık altı aylık bir süre öngörüyoruz.
Kamuoyunun bilgisine sunulur."
Toplantıda alınan kararlar
ANKA'da yer alan habere göre, tüzük kurultayı için parlamento grubu, genel merkez ve il başkanlarından oluşan 90 kişilik komisyon kurulması toplantıda ele alındı. Genel Başkan Özel'in "CHP’ye yakışacak demokratik" bir komisyon ve tüzük konusunda konsensüs sağlanarak kurultayın verimli yürütülmesi konusundaki isteğini dile getirdiği öğrenildi. Özel'in il başkanlarına, tüzüğün örgütün tüzüğü olacağını söylediği, demokratik bir tüzük ve örgüt katılımını önemsediğini vurguladığı bilgisi paylaşıldı.
Dijital demokrasi ve halkın nabzının tutulması vurgusu
Parti örgütlerinin süreçlere katılımı konusunda dijital demokrasi hamlesi çerçevesinde üretilen yazılımla her partilinin görüşlerinin alınacağı, toplantıda vurgulanan konular arasında yer aldı. Bu çerçevede Özgür Özel'in dijital demokrasinin önümüzdeki dönemde daha yaygın biçimde kullanılacağını söylediği öğrenildi.
Ayrıca haftalık olarak halkın nabzının tutulacağı anketler ve veri analizi çalışmalarına daha fazla önem verileceği ve artık yeni politik stratejiler geliştirilirken bu analizlerin esas alınacağı da toplantıda vurgulanan noktalar arasında yer aldı. Özel'in partinin çalışmalarında giderek artan oranda araştırmaya ve araştırma sonuçlarına yer vereceklerinin, hem enerjiyi hem de bütçeyi daha fazla bu alana ayıracaklarının altını çizerek, "Araştıran, analiz eden ve buna göre de politika veren bir parti olacağız" dediği de öğrenildi. Veri analizine dayalı politik stratejiler geliştirme konusunda sistematik bir çalışma yapılacağı kaydedildi. Bu çerçevede son dönemde üst üste düzenlenen tematik mitinglerin seçmen nazarında etkili sonuç doğurduğu yönündeki analizler dile getirildi.
Toplantıda veri analizlerinin de işaret ettiği tematik bölgesel mitinglere ve Genel Başkan Özel'in il ziyaretlerine önümüzdeki dönemde de devam edilmesi kararı alındı.
Belediyelerin karnesi genel merkeze sunulacak
İl başkanları toplantısında önümüzdeki süreçte belediyelerin karnesinin yerel yönetimler tarafından genel merkeze sunulacağının konuşulduğu da öğrenildi.
Toplantıda önseçim ve iller özelinde farklı uygulama yöntemleri, kadın ve gençlik kolları başkanlarının seçimlerinin parti organlarıyla birlikte yapılması, parti yönetimi dahil olmak üzere iki ya da üç dönem sınırlaması getirilmesi, Parti Meclisi üye sayısının arttırılması gibi görüşler de bazı il başkanları tarafından dile getirildi.
Can Atalay kararı
Toplantıda ayrıca, Hatay Milletvekili Can Atalay’ın durumuna ilişkin olarak TBMM’nin 14 Ağustos günü olağanüstü toplantıya çağrılması için Meclis Grubuna görev verildi. Bu kapsamda en yüksek imza sayısı ile başvuru yapılması için TBMM’de bulunan siyasi partilerle de temas kurulacak.
Özel'in 'Altı Ok'a iki yeni renk önerisi de gündemde
CHP lideri Özgür Özel Cumhuriyet'e verdiği röportajda dikkat çekici açıklamalarda bulunmuş, Tüzük Kurultayı’nı kast ederek “Devletçilik okuna iki renk kazandırmayı düşünüyoruz” demişti. Özel'in yaklaşan kurultay öncesi kullandığı ifadeler, "Tüzük Kurultayı'nda parti logosu mu değişecek?" sorularının sorulmasına neden oldu.
Eski SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, CHP lideri Özel'in açıklamalarına karşı, “CHP'nin logosu ya da renklerini bir şekilde bu düşünce doğrultusunda tartışmaya açılması gerekiyorsa bunu parti tabanıyla tartışarak yapmak yararlı olacaktır diye düşünüyorum" demişti.
Özel CHP Kadın Kolları Genel Başkanlığının 15. Olağan Kurultayı’nda dün yaptığı konuşmada yeniden bu konuya değindi ve şunları söyledi:
“Ortaya çıkacak program, bu devleti nasıl yöneteceğimizi tarif edecek. Umudum o dur ki, CHP'nin oklarının en ortasındaki devletçilik okunu, program kurultayına katacağımız çevreci, doğa dostu, sürdürülebilir kalkınmaya inanan projeler ve kadın erkek eşitliğine yönelik net tutumumuzla bu devleti nasıl yöneteceğimizi söylerken, devletçilik okunun yarısını yeşile yarısını mora boyayacağız. Eşit temsili bu partiye de bu ülkeye de biz getireceğiz.”
CHP logosu tüzükte nasıl açıklanıyor?
9-10 Mart 2018 tarihli 19. Olağanüstü Kurultay'da kabul edilen Tüzük'te "Kuruluş ve İlkeler" bölümünün birinci maddesinin yedinci bendinde CHP logosu, "Kısaltılmış adı “CHP”dir. Partinin, ilkelerini ifade eden ve biçimi, ölçüleri, niteliği yönetmelikle belirlenen “ALTI OK”lu özel bir simgesi ve kırmızı zemin üzerine beyaz “ALTI OK”lu bayrağı vardır" şeklinde tanımlanmıştı.