CHP Sözcüsü'nden Ruhsar Pekcan açıklaması: Meclis'te önerge sunacağız

CHP Sözcüsü Öztrak, eski bakan Ruhsar Pekcan hakkında 'Firmasından, bakanlığına dezenfektan satan, açık açık kabul eden bir bakanı daha önce bu ülke görmedi. Önerge sunacağız' dedi.

Haber Merkezi

CHP Sözcüsü Faik Öztrak gerçekleştirdiği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Öztrak'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Gazze’de yaşananlar hepimizin dünyada haktan hukuktan yana olan herkesin, kalbini parçaladı. Bölgede kadın ve çocuklar başta olmak üzere, yaşanan sivil can kayıpları dehşet verici boyutlara ulaştı. Bu, çok büyük bir insanlık dramıdır. Filistin, Ortadoğu’nun kanayan yarasıdır.

Bu yaranın kapanmasının formülü ise bellidir: 1967 sınırları temelinde iki devletli çözüm. Bu sağlanmadan ne İsrail ve Filistin, ne de bölge huzura kavuşabilir. Bölgenin bir an evvel barışa kavuşmasını istiyoruz.

Tüm bunlar yaşanırken, BOP Eş Başkanı 'Erdoğan Şahsım Hükümeti'nin dış politikadan, iç politikaya rant devşirmeye çabalamasını da hayretle izledik. 'Ümmet bizden liderlik bekler' diyen Dışişleri Bakanı’nın sözleri, hâlâ ihvan hayalleri kurduklarını, gerçeklerden ne kadar kopuk olduklarını gösteriyor. Oysa bu boş hayaller, Türkiye’yi bölgede bir başına bıraktı. 'Ümmete liderlik edeceğiz' diyerek milleti perişan ettiler. 

Kapatılan pazar yerleri nedeniyle, ürünü tarlada kalan çiftçi, üç otuz paraya ücretsiz izne gönderilen işçi, kapanmada evine rızık götüremeyen, gündelikle çalışan emekçi de, bu yıl ağız tadıyla bayram kutlayamadı. Bu ülkede bayram fakir, fukaranın neyine… Bayram 'Erdoğan Şahsım Hükümeti'nin yandaşlarına… Bayram, Saray'ın yandaş müteahhitlerine…

'Yılın ilk 4 ayında döviz garantili projeler için 10 milyar 297 milyon lira ödendi'

Eve kapatılan vatandaş, köprüden, tünelden, otoyoldan geçmedi, hava alanlarından uçmadı. Ama bu ülkeye 40 yıl vergi ödeyen esnafa verilmeyen destekler, 17 günlük kapanma döneminde bile bu Saray müteahhitlerinin cebine akmaya devam etti. Bugün Nisan ayı bütçe rakamları açıklandı. Yılın ilk 4 ayında, döviz garantili projeler için 10 milyar 297 milyon lira ödenmiş. 'Hiç olmazsa bu son kapanmada, mücbir sebep nedeniyle bu garantileri ödemeyin, erteleyin, kapanmadan zarar gören vatandaşa, doğru düzgün destek verin' dedik.

Ama dinlemediler. Oysa İstanbul Havalimanı’nda işletmeci konsorsiyumun devlete vereceği kira, mücbir sebep denerek, 2024’e ertelendi. 2 yıl da ek işletme süresi verildi. Demek ki olağanüstü durumlarda bu gibi değişiklikler mümkün. Peki, bu mücbir sebep sadece yandaş dara düşünce mi uygulanıyor? Yoksa dolarla, avroyla garanti verdiğiniz projelerin sözleşmelerine, devlet lehine mücbir sebep maddesi koymadınız mı? Bedelini milletin ödediği, bu sözleşmeleri niye gizliyorsunuz?"

Erdoğan'a 'helallik' yanıtı

Öztrak açıklamasında, salgında mağdur olan yurttaşlardan "helallik" isteyen AKP 'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da tepki gösterdi. 

Öztrak, "İşte 'yiğidi kuru soğana muhtaç eden' bu düzenin mimarı Erdoğan şimdi çıkmış desteksiz kapanma sonucunda mağdur ettiği milletten 'helallik' istiyor. Bu hükümet vatandaştan istemek, vatandaştan esirgediğini, yandaşa vermek konusunda çok mahir…  'Dükkânını kapat' dediğiniz esnaf, lebalep kongrelerinize, cenazelerinize, iftarlarınıza bakıp dişini sıkıyor. Helalleşmek için değil, hesaplaşmak için sandığı bekliyor. Bir de sandığı beklemeye takati kalmayan, canına kıyan, davası divana kalan vatandaşlarımız var" dedi.

'Meclis soruşturması açılması için önerge sunacağız'

Öztrak eski Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan için de şunları söyledi: "Firmasından, bakanlığına dezenfektan satan, açık açık kabul eden bir bakanı daha önce bu ülke görmedi. Bu bakan hakkında Meclis soruşturması açılması için önerge sunacağız. Bu önerge, tüm milletvekilleri için ahlaki bir turnusol kâğıdıdır."

'Suç örgütü elebaşısıyla sorununuzu kendiniz halledin'

Sedat Peker'in açıklamalarına ilişkin ise Öztrak "Hiç kusura bakmayın, ‘akademisyenlerin kanlarında duş alacağız’ diyen, AK Parti için mitingler yapan, oy isteyen, Erdoğan’la fotoğraf karelerine giren, Erdoğan’a ‘Tayyip Abi’ diye hitap eden, şerefli Türk polisini, kendisine koruma tahsis ettiğiniz suç örgütü elebaşısıyla sorununuzu kendiniz halledin. AK Partili milletvekilleri ekrana çıkıp, ‘Bu kişinin sözüyle nasıl harekete geçelim. Cumhurbaşkanımız gereğini yapar’ diye savcılığın işini saraya havale ediyor. Herkes bilsin ki, millet patlayan kanalizasyondan ortaya saçılan pislikleri görüyor" dedi.

'Anayasa çalışmalarımız tamamlandı'

CHP’nin anayasa çalışmalarının hangi aşamada olduğu yönündeki soruya Faik Öztrak, “Yeni anayasa çalışmalarımız tamamlandı, bugün tartıştık. İlk Parti Meclisi’nde ele alınacak. Tüm muhalefet partilerinin, güçlendirilmiş parlamenter sistem çerçevesinde anayasa çalışmalarını yürütmesi son derece önemlidir. Biz de anayasa değişikliği ile ilgili görüşlerimizi açıklayacağız” yanıtı verdi.