Can Atalay: Adalet Bakanı ya Anayasa'yı bilmiyor ya da doğruyu söylemiyor

Cezaevinde tutuklu bulunan TİP Milletvekili Can Atalay, Kurtulmuş'a seslenerek, 'Görevinizin size yüklediği sorumlulukla davranmanızı talep ediyorum' dedi. Atalay, Adalet Bakanı'na da yanıt verdi.

Haber Merkezi

Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) Hatay Milletvekili seçilen, mazbatasını almasına ve TBMM Başkanı adayı olmasına rağmen tahliye edilmeyen Gezi tutuklusu Avukat Can Atalay, “Sayın Adalet Bakanı; ya Anayasa'yı ve konuya ilişkin içtihatla beraber meseleyi bütünlüğü içinde bilmiyor. Yahut bilmesine rağmen doğruyu söylemiyor" dedi. 

Atalay, Silivri Cezaevi’nden; ANKA Haber Ajansı’nın sorularını yanıtladı. Can Atalay; Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un, “Yargıtay'da görülen bir dava. Hüküm verilmiş ve hükümlü olarak dosyası devam ediyor. Gezi Davası anayasal düzenle ilgili bir konu. Anayasa'nın 14. maddesindeki dokunulmazlık kapsamı dışında olan dosyalardan" açıklamasına şu yanıtı verdi:

'Ya meseleyi bilmiyor, yahut doğruyu söylemiyor'

“Sayın Adalet Bakanı; ya Anayasa'yı ve konuya ilişkin içtihatla beraber meseleyi bütünlüğü içinde bilmiyor. Yahut bilmesine rağmen doğruyu söylemiyor. Ayrıntıları avukatlarım açıklıyor ve açıklayacaklar. Tüm ilgililerin avukat arkadaşlarıma kulak vermesini; bir tutuklu, bir yurttaş, bir milletvekili olarak bekliyorum."

'Görevinizin size yüklediği sorumlulukla davranmanızı talep ediyorum'

"Sayın Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş’a seslenmek istiyorum" diyen Atalay,  "Başkanlığını yaptığı yasama Meclisi'nin bir üyesinin hakları ihlal edilmekte, görevini yapması hukuka aykırı biçimde engellenmektedir. Bu görev; Hatay halkının, yıkılmış bir kentin ortasında, bin bir zorluklarla mücadelelerini temsil etme, haklarını savunma ve nihayet on binlerce yurttaşın sesi olabilme görevidir. Milli irade bir bütündür, bölünemez. Görevinizin size yüklediği sorumlulukla davranmanızı talep ediyorum” ifadesini kullandı.

'Hatay için imar planı hazırlatılması girişimi öncelikli gündemim'

Tahliye edilip, milletvekili olarak görevine başlasaydı ne üzerinde çalışacağı sorusuna ise Atalay, şu karşılığı verdi:

“Deprem bölgesindeki moloz-atık alanları, alelacele alınan kamulaştırma kararları ve Hataylılar özelinde; onların katılımı dahi olmadan İstanbul’da bir firmaya imar planı hazırlatılması girişimi öncelikli gündemimdir. Öte yandan Hatay’ın demografik yapısını; depremi fırsat olarak görüp değiştirme çabalarına ilişkin de kamuoyunu tatmin edecek, kaygıları giderecek bilgi akışının sağlanması daha da fazla ertelenemez.”