BM 75. Genel Kurulu Başkanı Volkan Bozkır görevi devretti

BM 75. Genel Kurulu Başkanı Volkan Bozkır düzenlenen sembolik törenle görevi Maldivler Dışişleri Bakanı Abdulla Shahid’e devretti.

Haber Merkezi

Birleşmiş Milletler (BM) 76. Genel Kurulu dün çalışmalarına başladı.

Volkan Bozkır'ın, 14 Eylül 2020 tarihinde üstlendiği Birleşmiş Milletler 75. Genel Kurul Başkanlığı görevi de sona erdi. Bozkır düzenlenen sembolik bir törenle görevini Maldivler Dışişleri Bakanı Abdulla Shahid’e devretti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres yaptığı konuşmada Bozkır’ın Covid-19 salgınının zor şartlarına rağmen genel kurul çalışmalarını başarıyla sürdürdüğünü belirterek, kendisine bu zor dönemde gerçekleştirdiği hizmet nedeniyle teşekkür etti.

Guterres’in konuşmasının ardından kürsüye gelen Bozkır da veda konuşmasında bu görevi yürütmekten onur duyduğunu belirterek teşekkürlerini iletti.

Bozkır düzenlenen törenle Genel Kurul tokmağını halefi Abdulla Shadid'e teslim etti.

Dışişleri Bakanlığı da yazılı bir açıklama yaparak Bozkır'ın Birleşmiş Milletler’in 75 yıllık tarihinde Genel Kurul Başkanlığı görevini yürüten ilk Türk vatandaşı olduğunu vurguladı.

Açıklamada "Sayın Bozkır, görevi süresince, COVID-19 pandemisinin getirdiği kısıtlamalara rağmen Genel Kurul çalışmalarının kesintisiz biçimde devamını sağlamış, uluslararası toplumun vicdanını yaralayan Filistin, Suriye ve Myanmar gibi krizlerin Genel Kurul’da ele alınmasına yönelik çabalara öncülük etmiş ve tüm üye devletlerin eşit temsil edildiği Genel Kurul’un güçlendirilmesine yönelik çabalara destek vermiştir. Sayın Bozkır, ayrıca, çok taraflılık ilkesinin güçlendirilmesi, en az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler ile dünyanın çeşitli bölgelerinde çatışma, doğal afetler ve insani krizlerden etkilenen gruplara destek verilmesi ve kadınların toplum hayatındaki rolünün güçlendirilmesi konularına öncelik atfetmiş, resmi ziyaretleri aracılığıyla bu konuları uluslararası kamuoyunun da dikkatine getirmiştir. Sayın Bozkır’ın ortaya koyduğu gerçekçi, kararlı ve duyarlı liderlik uluslararası toplum ve Birleşmiş Milletler camiasınca takdirle karşılanmıştır'' denildi.