Bile bile zehirlenen işçiler 1 yıldır iyileşmedi: Patron tekerlekli sandalyelerini geri aldı

Tokat’ta 1 yıl önce ayakkabı imalathanesinde zehirlenen 31 işçi adalet arıyor. İşçiler, patronun verdiği tekerlekli sandalyeleri de geri aldığını belirtti.

Haber Merkezi

Tokat’ın Çamlıbel ilçesinde bulunan, 75 işçinin çalıştığı Kılıç Ayakkabı Fabrikası’nda geçen yıl mart ayında 31 işçi zehirlenme teşhisiyle hastaneye kaldırıldı. İşçilerde kilo kaybı, uzuvlarda hissizlik ve yürüyememe gibi şikayetler bulunuyordu. Bazı işçiler Ankara'ya sevk edildi ve uzun süre hastanede yatarak tedavi gördü. Olayın üzerinden 1 yıl geçti ama işçiler sağlıklarına kavuşamadı.

Evrensel'e konuşan tedavisi devam eden bir işçi, “Tek isteğim işverenin ceza almasını istemek. Sigortamızı bile doğru düzgün yapmamışlar. 1 yıl içerisinde 270 gün sigortam yatmış, 90 günümü yatırmamışlar. İşveren, yaşadığımız bu durum karşısında hukuk yoluna başvurduğumuzda bize verilen tekerlekli sandalyeleri bile geri aldı” dedi.

Hastanede 45 gün yattıktan sonra tedavisine Ankara’da devam edildiğini belirten işçi, “2023’ün mart ayında kilo kaybı ve mide bulantısı nedeniyle 31 arkadaşımız hastaneye kaldırıldı. Hepimiz yapıştırıcı bölümünde çalışıyorduk. Kas erimesi, kemik erimesi halen devam ediyor. Bize solvent etkilenmesine bağlı solvent polinöropatisi teşhisi konuldu. Ben ve diğer arkadaşlarımız raporluyken işveren bizi işten çıkardı. Kontrollerimiz, tedavimiz halen devam ediyor” şeklinde konuştu.

Solvent nedir ve etkileri nelerdir?

Solventler, endüstride çözücü olarak kullanılan kimyasal maddelerdir. Uzmanlara göre, içerdikleri kimyasal maddelerin özelliklerine bağlı tehlikeli madde ve kullanım sonucunda da tehlikeli atık özelliği gösterirler. Solunması sonucu baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, bilinç kaybı ve hatta ölüme neden olabilir. Cilde temas ettiğinde, deri döküntüsü, kaşıntı ve dermatit gibi cilt sorunlarına neden olabilir.

Bile bile kimyasal maruz bırakmışlar

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının denetim raporunda da temmuz 2022’den itibaren solvent bazlı yapıştırıcının kullanıldığı, yapıştırıcının fiziksel özelliklerinin, malzeme güvenlik bilgi formunda belirtilenden farklı olduğunun bilinmesine rağmen kullanımına devam edildiği tespit edilmişti. Ayrıca, şubat 2023 itibarıyla üretimde kapasite artırımına gidilerek çalışanların fazla süre ve fazla miktarda kimyasala maruz kaldıkları ortaya çıkmıştı.

Patronları AKP'nin adayı savunuyor

İşçilerin açtığı davaların duruşmaları görülmeye devam ediyor. Olayın ardından imalathanenin faaliyetleri durduruldu ancak aynı işletme sahibinin Tokat’ın Yeşilyurt ilçesinde de ayakkabı imalathanesi bulunduğu öğrenildi. İşletme sahibinin daha önce basına verdiği röportajda işletmede Gürcistan ordusunda kullanılan botların üretimi de yapılıyor.

İşletme sahibi Halis Kılıç ve Rıdvan Kılıç’ın avukatlığını yapan Mehmet Can ise Mayıs 2023 seçimlerinde Tokat’ta 5’inci sıradan AKP milletvekili adayı olmuştu.