Altındağ Belediyesi işçileri kararlı: 'Hakkımızı almadan bir adım geri gitmeyiz!'

Geriye dönük zamları ödenmeyen Altındağ Belediyesi işçileri yağmura ve soğuğa rağmen mücadelelerine devam ediyor. Belediye işçileri soL'a konuştu.

Özkan Öztaş

Ankara'da Altındağ Belediyesi emekçileri, kazanılmış haklarını alamamaları üzerine geçtiğimiz ay iş bırakmışlardı.

İşçi temsilcilerini görüşmeye çağıran Hak-İş'e bağlı Hizmet-İş sendikası, gerilimi yatıştırmak için işçilerin alacaklarının çok altında bir miktarının ödenmesine aracı olmuştu. Geriye dönük zamların ödenmesine ilişkin mahkeme kararının uygulanmadığını belirten işçiler, söz konusu miktarın SGK'ya ödendi olarak gösterildiğini ancak kendilerine verilmediğini aktarmıştı.

İki gündür direnişlerine devam eden işçiler tüm mağdur edilen işçilerin ve haklarının tamamını almak için mücadele ettiklerini ifade ediyor. Haklarını almadan vazgeçmeyeceklerini söyleyen işçiler yağan yağmura ve soğuğa rağmen direnişe devam ediyor.

Geçmişe dönük haklarını almak için mücadele eden Altındağ Belediyesi işçileri süreci soL'a anlattı. 

'Sendika bize yalan söylüyor, olmadık hakaretler ediyor'

Yaşadıkları sorunlara dair soL'a konuşan belediye işçileri sendikanın kendilerini oyaladığını ve yalan söylediğini ifade etti. 

Belediye işçileri Hak-İş'e bağlı Hizmet-İş sendikası için şu sözleri kaydetti:

"Bize hem geçmiş haklarınızı yatıracağız diyorlar hem de yatırdıkları paradan vergi çıkacak diyorlar. Neymiş? Bize verilen paradan 80 bin lira vergi çıkacakmış. Bu ay da zaten vergi dilimine giriyormuşuz. Sendika başkanı geliyor ve bize olmadık hakaretler yapıyor. Konuşacağımız zaman siz kimsiniz diye aşağılıyorlar."

Sendika yöneticileri kaçtı

Sendika yöneticilerinin, işçilerin belediyeye geldiği zaman belediyeyi terk ettiğini ifade eden işçiler, iş bırakma kararının etkili olduğunu söylüyor. İşçiler sendika ve belediyenin işçilerin birlikte hareket etmesini beklemediklerini ve şaşırdıklarını da ifade ediyorlar. 

"2023'ten beri hakkımızı alamadık. Bir de sorsan AKP belediyesi bunlar. Hakkımız içerde kaldı. Biz geldik belediyeye öğrendik ki sendika yöneticileri kaçıp gitmiş. Bizim karşımıza çıkmaya cesaret edemediler" diyen işçiler sürecin 2019 yılında işçilerin zorla Hizmet-İş'e üye yapılmalarıyla başladığını ifade ediyor. 

Altındağ Belediyesi'ne giderek hakkını arayan işçiler karşısında sendika yöneticileri belediye binasını terk etti.

'Yandaş sendikadan istifa eden işçiye borç çıkardılar'

Sürecin geçen seçimlere kadar uzandığını söyleyen işçiler aynı zamanda Hizmet-İş'ten istifa eden işçilerin, sendika yöneticileri tarafından borçlu çıkarıldıklarını ifade ediyor.

"Sendika bize 2019'da geldi. Bu mevcut başkanla birlikte geldi. Öncesinde bizim sendikamız yoktu. Sendika geldi ama sendikanın başkanı, yöneticileri falan işçiden yana değildi. Sonra bazı arkadaşlar sendikadan istifa edince zarar gördüler. Sendika dedi ki, sizin yemek paranızı, yol paranızı falan peşin aldık, istifa ettiğiniz için bu parayı bize geri ödeyeceksiniz. Biz de yasal olarak aidat dilekçesi vererek bu süreçten kurtulmaya çalıştık. Yasal böyle bir hakkımız varmış onu öğrendik.  

Sonra bizim Çevre Koruma Müdürü olan Özer Pınartaş dedi ki bu sendikadan istifa edeni işten atarım. Sendikadan hiçbir şekilde çıkmayacaksınız, aidat dilekçelerinizi de geri alacaksınız. Hatta bu aidat dilekçelerini veren arkadaşları da işten çıkarmakla tehdit ettiler. Sendikacılar dedi ki siz arkamızda durursanız biz belediyeden hakkınızı isteriz. Biz de bunu kabul ettik.

Durum böyle olunca da geldiler dediler ki sendikadan istifa etmezseniz sizi işten çıkarırım. Yahu bir ay önce üye olmazsak şimdi de üye olduğumuz için işten atılmakla tehdit ediliyoruz. Bu ne iş diye sorunca Çevre Koruma Müdür bize o zaman başkaydı şimdi başka dedi. Burada 330 kişi sendikadan istifa etti. Bazılarımız istifa etmedi. Ben 10 yılı geçkin süredir burada çalışıyorum. Sendika sadece avukatıyla geldi, hukuki süreç başlatacağım, dedi. İyi ama bu dava nerden baksan bir yıl bir buçuk yıl sürecek. Bu kadar insan nasıl geçinecek o zamanda?" 

TKP'den direnen işçilere destek: 'Belediye işçisi köleniz değil'

TKP Altındağ Belediye Başkan Adayı Hasan Rıza Çağdaş, Hak-İş'e bağlı Hizmet-İş sendikası yöneticilerine "Belediyenin işçisi belediyenin de sendikanın da kölesi değildir" dedi. Sendika yöneticisinin "Sen burada siyaset yapıyorsun" demesi üzerine TKP Altındağ Belediye Başkan Adayı Hasan Rıza Çağdaş "İşçi parasını alana kadar bu siyaset yapılacak, sen emekçinin parasını vermeyen sendikacısın. Burada zam değil hakkını arıyor işçiler" dedi. 

'Kimimiz nişanlı kimimiz evli... Hepimizin borcu var'

İşten haksız yere çıkarılan ve geçmişe dönük hakları ödenmeyen işçiler sendikanın belediye ile bir olup işçileri oyuna getirdiğini ifade ediyor. 

Süreci anlatan işçiler, "Hani şimdi ne olacak? Kimimiz nişanlı kimimiz evli. Hepimizin borcu var. Nasıl yapacağız şimdi? Yok efendim biz sizi geri işe sokacağız falan dediler. Bu süreç belki 2 yıl sürecek. Bu insanlar nasıl dayanacak o kadar süre? Pandemiydi, depremdi derken zaten birçok hakkımızdan feragat ettik. Ama artık dayanacak gücümüz kalmadı" diyor.

Gece yağan yağmura ve soğuğa rağmen direnen işçiler haklarını almadan vazgeçmeyeceklerini belirtiyor.

'Hakkımızı alamazsak direnişe devam edeceğiz'

Gece saatlerinde yapılan görüşmeler neticesinde işçiler eğer hak ettikleri kazanımlar verilmezse direnişe devam edeceklerini belirtti. Sendika yöneticileri hak edilen paranın bir kısmını ödemek ya da ilerleyen günlerde banka hesaplarına yatırmak konusunda öneride bulununca işçiler tüm haklarının tek seferde ve tüm işçileri kapsayacak şekilde ödenmesi konusunda ısrarcı oldu. 

Gece geç saatlere kadar direnişlerine devam edecen işçiler haklarını almadan vazgeçmeyeceklerini grev, iş yavaşlatma ya da eylemlerle haklarını arayacaklarını ifade ediyor.