Biden yönetiminden 'İbrahim Anlaşmaları' kararı

Trump yönetiminde imzalanan İbrahim Anlaşmaları'nın yıldönümünde ABD Dışişleri Bakanı Blinken İsrail, BAE, Bahreyn ve Fas dışişleri bakanlarıyla çevrimiçi toplantıda buluşacak.

Dış Haberler

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in, İbrahim Anlaşmaları'nın birinci yıldönümü dolayısıyla Cuma günü İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Fas dışişleri bakanlarıyla çevrimiçi toplantıda bir araya geleceği belirtildi.

ABD merkezli haber sitesi Axios'un Tel Aviv'deki yazarı Barak Ravid'in haberine göre bu, Biden yönetiminin Trump döneminde imzalanan İbrahim Anlaşmaları'na şimdiye kadar verdiği en etkin ve açık destek olarak yorumlanıyor.

Habere göre İsrail, BAE ve Bahreynli yetkililer son iki aydır anlaşmaların yıl dönümünde bir etkinlik yapılması için Biden yönetimine baskı yapıyordu ancak bu konuda son günlere kadar sessizliğini koruyan Washington sonunda bu ülkelere bir çevrimiçi toplantı teklifinde bulundu.

Axios yazarı Ravid, ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkilinin kendisine sözkonusu toplantıda, "İbrahim Anlaşmaları'nın imzalanmasının birinci yıldönümünün anılacağını, ilişkilerin daha da derinleştirilmesi ve daha müreffeh bir bölge inşası konularının ele alınacağını" aktardığını yazdı. 

İbrahim Anlaşmaları Beyaz Saray'da 15 Eylül 2020'de önceki ABD Başkanı Donald Trump, önceki İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve BAE ile Bahreyn dışişleri bakanları tarafından imzalanmıştı. Anlaşmalar İsrail ile iki Körfez ülkesi arasındaki ilişkilerin normalleşmesini kapsıyordu. Sonraki ay ise İsrail ile Sudan ilişkileri normalleşme kararı aldıklarını duyurmuştu. Aynı yıl Aralık ayında Trump yönetiminin Batı Sahra'da Fas'ın egemenliğini tanımasının ardından Fas İsrail'le diplomatik ilişkilerini yeniden başlatmıştı.