Biden 'İsrail'in kendisini savunma hakkı var' dedi, öldürülen Filistinli sayısı 154'e yükseldi

Dün Netanyahu'yla gerçekleştirdiği telefon konuşmasında ABD Başkanı Joe Biden İsrail'in sivil nüfusa yönelik saldırılarının arkasında olduğunu bir kere daha yineledi.

Dış Haberler

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın dün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yla yaptığı görüşmeye dair açıklama yayınladı. Yapılan açıklamada Biden'ın "İsrail’in kendisini Hamas ve Gazze’deki diğer terörist grupların roket saldırılarına karşı savunma hakkına verdiği güçlü desteği tazelediği" ifadeleri kullanılırken İsrail'in sivil nüfusa yönelik sürdürdüğü katliama yönelik bir eleştiri dillendirilmedi.

"İsrail genelindeki kasaba ve şehirlere yönelik gelişigüzel saldırıları kınadığını" söyleyen Joe Biden'ın telefon konuşmasında İsrail'in uluslararası basının ofislerine yönelik saldırıları da gündeme geldi. İsrail'in AP ve El Cezire'nin bürolarını bombalaması hakkında Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Biden'ın "Gazetecilerin güvenliği ve emniyeti konusundaki endişelerini dile getirdiği ve korunmalarını sağlama ihtiyacını güçlendirdiği" söylendi.

Öte yandan açıklamada Biden ve Netanyahu'nun "Kudüs'teki mevcut gerilimleri tartıştıkları" ve "Kudüs'ün her inançtan ve geçmişten insanlar için barış içinde bir arada yaşayacağı bir yer olması için ortak arzularını dile getirdikleri" öne sürüldü.

Açıklamaya göre Biden, "Batı Şeria'daki şiddetli çatışmalar" olarak nitelendirdiği olaylardan duyduğu endişeyi dile getirirken "Filistin halkının hak ettiği haysiyet, güvenlik, özgürlük ve ekonomik fırsattan yararlanmasını sağlayacak adımlara desteğini" dile getirdi. ABD Başkanı açıklamaya göre iki devletli çözüme desteğini beyan etti.

İsrail'in sivillere ve basına yönelik saldırıları söz konusu konuşmada herhangi bir kınama gerekçesi olarak gündeme gelmedi.

Abbas'la konuşma: Hamas İsrail'e roket atmayı durdurmalı

Beyaz Saray'ın açıklamalarına göre Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la da konuşan Biden, "Hamas'ın İsrail'e roket atmayı durdurması gerektiğini" söyledi.

Biden, "Filistin halkının hak ettiği haysiyet, güvenlik, özgürlük ve ekonomik fırsattan yararlanmasını sağlayacak adımları desteklediğini" öne sürerken ekonomik ve insani yardımı devam ettireceğini söyledi.

İsrail saldırılarında ölü sayısı 154'e ulaştı

Bugün Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından sabaha karşı yapılan açıklamada İsrail'in son saldırılarını başlatması itibariyle öldürülen kişi sayısının 154'e ulaştığı belirtilirdi. Bakanlık açıklamasına göre İsrail saldırılarında öldürülenlerin arasında 45 çocuk da bulunuyor.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken'den AP Başkanı'na 'destek' mesajı

Cumartesi günü ilerleyen saatlerde, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken İsrail'in bürsonu bombaladığı basın kuruluşu AP'nin Başkanı Gary Pruitt'la konuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında Blinken'in "bağımsız gazetecilere destek verdiği" öne sürülürken onların çatışma bölgelerinde haber yapmanın “vazgeçilmez” olduğunu kaydettiği söylendi.

ABD Savunma Bakanı Austin'den Gantz'a 'destek' mesajı

Pentagon, ABD Savunma Bakanı Lloyd J. Austin'in dün gece İsrail Savunma Bakanı Benni Gantz'la bir telefon görüşmesi yaptığını bildirdi.

Açıklamada, Austin'in İsrail’in kendini savunma hakkını teyit ettiği söylenirken "terörist grupların İsrailli sivilleri hedef alan saldırıları" olarak nitelendirilen şeyin devam etmesini şiddetle kınadığı belirtildi. "Bakan, sükuneti yeniden tesis etme ihtiyacına ilişkin görüşünü paylaştı." denilen açıklamada da İsrail'in sivillere yönelik saldırılarına değinilmedi.