Baskı ve mobbinge maruz kaldığını açıklayan doktor meslekten men edildiğini duyurdu

Larin Kayataş isimli doktor, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün hakkında disiplin soruşturması başlattığını ve meslekten men edildiğini duyurdu.

Haber Merkezi

İstanbul’da yaşayan, Larin Kayataş isimli doktor, bir yıldır işyerinde baskıya maruz bırakıldığını söyleyerek, memuriyetten men edildiğini açıkladı.

Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne pratisyen hekim olarak atanan ve yaklaşık 1 yıldır bu görevi sürdüren Kayataş "Sosyal medya paylaşımlarımın genel ahlaka uygun olmadığı, devlet memurunun hal ve hareketlerine yakışmadığı, bir genç kadın olarak ahlaklı olmam gerektiği söyleniyor" dedi.

Kayataş, atandıktan bir gün sonra bir hastane personelinin kendisini "hal ve hareketlerini genel ahlaka uygun görmediği" için Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) şikayet ettiğini ve bu sebeple atandıktan bir ay sonra üç ay süreyle görevden uzaklaştırıldığını söyledi. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün disiplin soruşturması da başlattığını belirten Kayataş, önce kınama cezası verildiğini ardından memuriyetten men edilerek hekimlik görevine son verildiğini açıkladı.

Üç kez savunmaya çağırıldı

Dr. Kayataş üç kez savunmaya çağrıldığını söylerken kendisine "8 Mart’a neden katıldınız?", "Bu arada siz trans kadın mısınız?", "Seçim gelince CHP’ye bas geç tweetinizle ne amaçlıyorsunuz?" sorularının yöneltildiğini de dile getirdi.

Kayataş ayrıca paylaşım yaptıktan sonra Instagram hesabının da kapatıldığını belirtti.

'Özel hayatımda neler yapabileceğime kimse karışamaz'

Dr. Kayataş yaşaklarını sosyal medya hesabı üzerinden şöyle anlattı:

"Bu ülkede 8 Mart’a katılmak, CHP’ye oy verdiğini belirtmek, trans kadın olmak ne zamandan beri suç sayılıp doktorluk görevini yapmaya engel oluyor? Sosyal medya paylaşımlarımın genel ahlaka uygun olmadığı, devlet memurunun hal ve hareketlerine yakışmadığı, bir genç kadın olarak ahlaklı olmam gerektiği söyleniyor. Halbuki özel hayatımda neler yapabileceğime kimse karışamaz!

Devlet memurluğu bahane edilerek özel hayatıma müdahale edilemez! Genel ahlak adı altında başka bir yaşam tarzı dayatılamaz! Toplumun bir kesimi tarafından 'ahlaksız, iffetsiz' olarak görülmem doktorluk yapmama engel olamaz! Mesleğimi yaparken en ufacık bir hatam yok, tıpkı diğer doktorlar gibi mesleğimi severek yapıyorum. Üstelik pandemi gibi bir dönemde sağlık sisteminde doktorlara bu kadar ihtiyaç varken var olan doktorları da özel hayat bahane edilerek görevden uzaklaştırmak kabul edilemez. Yıllardır tek başıma verdiğim bütün emekler çöp oldu. Bana verilen bu karar politiktir. Ortada büyük bir insan hakkı ihlali ve hukuksuzluk var. Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik bir hukuk devletidir." 

'Telefonda bilgi vermemiz yasak'

Konuyla ilgili bilgi almak istediğimiz İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü gün boyu yanıt vermedi. Müdürlük yetkililerinin hepsi bir diğer birime bağlarken, son olarak bir yetkili, telefonda bilgi vermelerinin "yasak" olduğunu söyledi.

Yetkili, "Telefondan bilgi veremiyoruz, yasak. Ancak İl Sağlık Müdürlüğü'ne dilekçe ile yazılı başvuru yaparsanız bilgi alabilirsiniz" dedi.