Ana içeriğe atla

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Bakan Yerlikaya'dan İliç'teki maden faciasına ilişkin açıklama

9 işçinin göçük altında olduğu Anagold faciasıyla ilgili açıklama yapan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, kayan toprak kütlesinin hacmi 10 milyon metreküp olduğunu söyledi. Siyanür konusuna değinmedi.

Haber Merkezi

Yayın Tarihi: 14.02.2024 , 07:16 Güncelleme Tarihi: 22.01.2025 , 10:54

Erzincan’ın İliç ilçesinde Çalık Holding ve Kanadalı SSR Mining’e bağlı Çöpler Altın Madeni'nin bulunduğu geniş bir alanda dün öğle saatlerinde toprak kayması meydana gelmişti. Toprak altındaki 9 işçiye hâlâ ulaşılamazken, topraktaki siyanürün Fırat Nehri'ne akma ihtimali olduğu söyleniyor.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, toprak kaymasının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgede 339'u arama kurtarma personeli olmak üzere toplam 827 personelin görev yaptığını söyledi. Yerlikaya, siyanür iddialarıyla ilgiliyse herhangi bir açıklama yapmadı.

'Kayan kütlenin hacmi 10 milyon metreküp'

Cevherin konumlandırıldığı yığın liç alanından yamaç üzerinde önce kayma ve sonra çok hızlı akma şeklinde bir kütle hareketi meydana geldiğini belirten Bakan Yerlikaya, "Hareket yaklaşık 200 metre yüksekliğe sahip bir yamaç boyunca oldu. Kayan kütlenin toplam hacminin şimdilik hesaplarda 10 milyon metreküp olduğu, bu kütlenin de yaklaşık 800 metre kadar hareket ettiği ve hareket hızının ortalama saniyede 10 metre olduğu öngörülüyor" dedi.

İlk belirlemelere göre 9 işçinin kayan kütlenin altında kaldığını ve işçileri arama kurtarma çalışmalarının devam etiğini ifade eden Yerlikaya, şunları söyledi:

"Şu an itibarıyla bölgede AFAD, JAK, TSK, Emniyet Genel Müdürlüğü, madenciler ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan 339'u arama kurtarma personeli olmak üzere toplam 827 personel görev yapıyor. Bölgede hem yeni gelişebilecek bir kaymayı izlemek hem de göçük altındaki kişileri, araçları saptayabilmek amacıyla mobil takip sistemleri ve yer radar gibi ekipmanlar kuruldu. Sahada dekontaminasyon ve mobil koordinasyon tırları görevlendirildi. AFAD koordinasyonunda üniversitelerimizden gelen bilim insanları bölgenin önceki ve güncel haritalarını kullanarak stabil alanları tespit ediyor ve bu alanlara izleme cihazları yerleştirmeye başladılar. Bununla birlikte uydu radar verilerinden sahadaki hareketlerin geçmişe yönelik davranışları inceleniyor ve yapılacak çalışmalarda olası riskli bölgeler belirleniyor. Ayrıca bölgede gece boyunca arama kurtarma çalışmalarını sürdürebilmek için 40 jeneratör ve 40 aydınlatma kulesi bulunuyor." (AA)

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.