Ana içeriğe atla

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Azerbaycan’da okul kıyafeti düzenlemesi: Başörtülü öğrenciler okula alınmadı

Azerbaycan’da devlet okullarındaki kıyafet kurallarına ilişkin yeni düzenleme, başörtülü öğrencilerin okullara alınmamasıyla gündeme geldi. Düzenlemede laiklik ilkesine uygun olmayan kıyafet unsurlarının kullanılmasına izin verilmeyeceği belirtiliyor.

Dış Haberler

Yayın Tarihi: 30.09.2026 , 00:53 Güncelleme Tarihi: 30.09.2026 , 00:54

Azerbaycan’da devlet okullarındaki öğrencilerin kıyafetlerine ilişkin yeni düzenleme uygulanmaya başladı. Düzenlemenin ardından Sumgayıt kentindeki bazı okullarda başörtüsü takan öğrencilerin okula alınmadığına ilişkin görüntüler ve haberler yayımlandı.

Yeni uygulamanın dayanağı ise yaz aylarında yapılan yasal değişikliklere uzanıyor.

 

Eğitim yasasına 'laiklik' ilkesi eklendi

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 7 Temmuz 2026'da “Genel Eğitim Hakkında” yasada yapılan değişiklikleri onayladı. Değişiklikle genel eğitim sisteminin temel ilkeleri arasına “millilik ve dünyəvilik”, yani millilik ve laiklik ilkesi eklendi.

Yasa değişikliğiyle devlet okullarındaki öğrencilerin ve öğretmenlerin belirlenen kıyafet kurallarına uyması da zorunlu hale getirildi. Velilere ise çocuklarının belirlenen kıyafet kurallarına uymasını sağlama yükümlülüğü getirildi.

Bunun ardından Azerbaycan Bakanlar Kurulu, 21 Eylül 2026'da okul kıyafetlerine ilişkin yeni düzenlemeyi onayladı.

Yönetmelikte 'başörtüsü' ifadesi yok

Bakanlar Kurulu'nun 309 sayılı kararıyla belirlenen kurallarda öğrencilerin okul forması dışında, okul formasının bütünlüğünü bozan veya genel eğitimin laiklik ilkesine uygun olmayan diğer kıyafet unsurlarını kullanmasına izin verilmiyor.

Ancak düzenlemede “başörtüsü” ya da “hicab” kelimeleri açık biçimde yer almıyor.

Buna karşın düzenlemenin okullardaki uygulaması başörtülü öğrencileri doğrudan etkiledi. Sumgayıt'taki 6 No'lu okulda başörtülü öğrencilerin okula alınmadığına ilişkin görüntüler sosyal medyada yayıldı.

Azerbaycan basınında yer alan haberlere göre öğrencilerden okul formasına uygun şekilde gelmeleri istendi.

Benzer tartışma daha önce de yaşanmıştı

Azerbaycan'da okullarda başörtüsü konusunda tartışma yeni değil.

2010 yılında dönemin Eğitim Bakanı Misir Merdanov, okullarda yalnızca belirlenen üniformanın kullanılabileceğini açıklamış ve uygulamanın başörtülü öğrencileri de kapsadığını belirtmişti.

2026'daki düzenleme bu nedenle tamamen yeni bir uygulama olmaktan çok, okul kıyafeti ve laik eğitim sistemi konusunda daha açık bir hukuki çerçevenin oluşturulması ve bunun sahada uygulanması olarak değerlendirilebilir.


soL'un dört kez sansürlenen X hesabını takip ederek yaygınlaştırabilirsiniz. 

soL Haber'i WhatsApp ve Telegram kanallarından takip edin, önemli gelişmeleri kaçırmayın.

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.