Ana içeriğe atla

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Yusuf Tekin'den itiraflar: 12 yıl zorunlu eğitim imam hatipler için, serbest kıyafet başörtüsü içindi

Milli Eğitim Bakanı Tekin AKP döneminde hayata geçirilen 4+4+4 uygulamasıyla 8 yıl kesintisiz eğitimi bölerek imam hatiplerin önünü açtıklarını kabul etti, şimdi 12 yıllık zorunlu eğitimin kısaltılması için kabinenin karar alması gerektiğini söyledi. Tekin okullarda vazgeçilen serbest kıyafet uygulamasının da zamanında başörtüsü için alındığını anlattı.

Haber Merkezi

Yayın Tarihi: 05.09.2025 , 16:45 Güncelleme Tarihi: 05.09.2025 , 16:46

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, AA Editör Masası’na konuk oldu, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Tekin AKP iktidarları döneminde eğitim alanında getirilen uygulamalara dair oldukça açık konuştu.

2012’de getirilen 4+4+4 uygulamasıyla 8 yıllık zorunlu kesintisiz eğitimi “4+4” olarak ikiye böldüklerini anlatan Tekin, ayrıca okullarda öğrencilere serbest kıyafet uygulamasının da gerçekte öğretmenlerin “başörtüsü” ile derslere girebilmesinin önünü açmak için başlatıldığını ima etti.

“28 Şubat dönemi”nde 8 yıllık zorunlu kesintisiz eğitimle çocuklarını imam hatip ortaokullarına göndermek isteyen velilere “antidemokratik” dayatma yapıldığını savunan Tekin 4+4+4 uygulamasının “o günün koşullarında Türkiye'deki demokratikleşme trendini doğru okuyabilmek ve insanların bu hakkını sağlıklı kullanabilmesi için alınmış çok anlamlı ve çok doğru bir tedbir” olduğunu öne sürdü.

Bu süreçte 12 yıllık zorunlu eğitimle Türkiye’nin uluslararası ortalamaların üstüne çıktığını savunan Tekin, ancak şimdi “farklı bir konuyu tartışmamız lazım” diyerek bu zorunlu eğitim süresinin kısaltılmasına yönelik "kamuoyu" oluştuğunu öne sürdü. Gerici dernek ve vakıflar ile sermaye örgütlerinin bu yöndeki açıklamalarını kastettiği anlaşılan Tekin, Meclis'e bu yönde öneride bulunmadan önce kabinenin bu konuda bir karar almak durumunda olduğunu kaydetti.

Tekin "Biz şimdi öyle bir karar almak durumundayız ki bir, Türkiye bu bahsettiğimiz uluslararası göstergelerin altına düşmemeli. İki, kamuoyunda bize bu konuda yönelen eleştirileri ortadan kaldırabilecek iyileştirmeler yapmak durumundayız. Üçüncüsü de 2011 öncesindeki antidemokratik uygulamalara zemin hazırlayacak yeni bir adım atmamak durumundayız. Dolayısıyla bu parametreler ışığında 12 yıllık zorunlu eğitimin tartışılmasını arzu etmiştik, yıl içinde tartışmaları yapıldı, çok farklı kesimler tartıştı. Aşırı ideolojik yaklaşanlar ve niyet okuma mantığıyla bizi eleştirenler hariç tutulduğunda büyük oranda 12 yıllık zorunlu eğitimin süresinin azaltılmasının doğru olacağına yönelik bir kamuoyu oluştu. Yasa yapıcılara öneride bulunmadan önce biz hükümet olarak, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi olarak bir karar almak durumundayız. O kararımızı aldığımızda kamuoyu ile paylaşırız” diye konuştu.

Okullarda serbest kıyafet uygulaması ‘başörtüsü’ için başlatılmıştı, şimdi, yeni sorunlar ortaya çıktı

Tekin okullarda serbest kıyafet uygulamasından vazgeçilmesine ilişkin soruyu yanıtlarken de AKP öncesi döneme işaret ederek "O dönemin Türkiye'sinde bırakın öğrencileri öğretmenlerimizin bile kıyafet serbestisi yoktu” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Tekin "Bu serbest kıyafet uygulamasının başlatıldığı dönemin Türkiye'siyle ilgili bazı şeylerin altını çizmemiz lazım. Çabuk unutuyoruz. Bunu hatırlatmakta fayda var. Bu konunun tartışıldığı ve bu düzenlemelerin yapıldığı dönemin Türkiye'sinde bırakınız öğrencileri, kamu görevlisi öğretmenlerimizin kılık kıyafet serbestisi yoktu. Yani bir öğretmenimiz derse girerken inancının gereği olan başörtüsünü takmak istediğinde devlet memurluğu ilkesiyle, öğretmenlikle bağdaşmadığı için yasaklanmış bir Türkiye'ydi. Aynı şey öğrencilerimizin kılık kıyafetleri için de geçerliydi ve o dönemin koşullarında bu düzenleme yapıldı ve serbest kıyafeti hem öğretmen arkadaşlarımız için hem öğrenci arkadaşlarımız için böyle bir uygulama başlatıldı” diye konuştu.

Bunun “o dönemin koşullarında gerekli olduğunu” öne süren Tekin “O yasakçı zihniyeti ortadan kaldıracak, özgürlükçü bir bakış açısı gerekliydi ve onu hayata geçirdik. Şimdi gelinen noktada serbest kıyafet uygulamasından kaynaklanan sorunlar ortaya çıktı. Bu sorunları 2 kategoriye ayırabiliriz. Bir tanesi pedagojik problemler. Okulda okul kimliğinin oluşmamasından tutun, okuldaki kıyafetlerden kaynaklanan öğrenciler arasındaki ayrımcılık mantığına kadar. İşte 'Sen şu marka giydin, ben bu marka giydim' üzerinden yürüyen ve akademik eğitimi negatif etkileyen, zarar veren bir duruma el vermişti, bu pedagojik boyutu” ifadelerini kullandı.

Zorunlu eğitime saldırı kampanyasında sıra yandaş sendikada

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.