AYM kararı sonrası yandaş sendikalara tepki: 'Sarının da sarısı sendikalar, sizin devriniz bitiyor'

AYM kararıyla yandaş sendikalara üye kamu emekçileri ayda 345 liradan oldu, hükümet ve Memur-Sen CHP ve AYM’yi hedef gösterdi. KESK “20 yıl önceki kumpas”, Büro-İş "devriniz bitiyor" dedi.

Haber Merkezi

Anayasa Mahkemesi CHP'nin 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi'ndeki toplu sözleşme ikramiyesinin iptali için yaptığı başvuruda düzenlemeyi iptal kararı alırken, dün Resmi Gazete’de yayımlanan gerekçe sonrası iptal kararı yürürlüğe girdi.

Hükümet ve Memur Sen iptal kararıyla yandaş sendikalara üye kamu emekçilerine ödenen aylıklarda 345 lira azalmaya işaret ederek CHP’yi ve AYM’yi hedef aldı.

KESK tarafından yapılan açıklamadaysa toplu sözleşme ikramiyesi adı altında yüzde 2 barajla devam ettirilen ayrımcılığın Memur Sen, Kamu Sen ve AKP işbirliğiyle, kamu emekçilerinin mücadelesini görünmez kılmak amacıyla başlatıldığı belirtildi. Açıklamada KESK'in, göstermelik toplu sözleşme ikramiyesi ve toplu sözleşme desteği yerine tüm kamu emekçilerine maaşları üzerinden ödenecek gerçek bir ikramiye için mücadele etmeye devam edeceğini ifade edildi.

Birleşik Kamu İş'e bağlı Büro İş Sendikası, Birleşik Kamu İş Konfederasyonu ve TÖBSEN'den peşi sıra açıklamalar geldi. Büro İş "Hükümetin işbirlikçisi, sarının da sarısı sendikalar sizin devriniz bitiyor" dedi, TÖBSEN "Anayasa Mahkemesi'nin kararını tanımayacak cüreti iktidardan alan yandaş sendikayı kınıyoruz" diyerek Memur-Sen'e yüklendi.

Çalışma Bakanı Işıkhan 'CHP yüzünden' dedi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan bugün Adana’da katıldığı programda konuya ilişkin “Anayasa Mahkemesine başvuran ve ödemenin iptaline neden olan CHP'dir. Bu iptal kararı ile ikramiyeden yararlanan 2 milyonu aşkın kamu görevlimizin aylıklarında, maalesef 345 lira azalma meydana gelecektir” dedi.

Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın da AYM kararına tepki göstererek “CHP’nin basiretsizliğinin bir sonucu olarak ilgili mevzuat hükmünün tamamının iptaline yönelik başvurusu, Anayasa Mahkemesi’nin de uluslararası hukuk normlarına aykırı ve önceki hükümleriyle tamamen çelişen kararı sonucunda, yıllarca mücadelesini verdiğimiz 'Toplu Sözleşme İkramiyesi'ne ilişkin fıkra iptal edilerek toplu sözleşmede masada kararlaştırdığımız ilave ödemeyi tartışmaya açan, farklı yorumlar yapılmasına sebebiyet veren bir garabete neden olunmuştur” açıklamasını yaptı.

Büro İş: Bütün sendikalılara verilseydi dava konusu yapılmayacaktı

Büro Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Büro-İş) Genel Başkanı Alay Hamzaçebi ise karara ilişkin “AYM’nin gerekçeli kararının yürürlüğe girmesi sonrası yıllardır memuru ve emeklisini masa başlarında satıp yoksullaştıran, iktidarın arka bahçeliğini yapan, üyelerini fakirleştiren ancak üyeleri üzerinden zenginleşen, saltanat süren Memur-Sen ve Kamu-Sen konfederasyonlarının yönetici ağaları ağlamaya sızlamaya, bu haksızlığın iptali için AYM’de dava açan ana muhalefet partisi CHP’ye, bizim gibi tam bağımsız emek mücadelesi veren gerçek sendikacılık yapan sendikalara ve kararı veren AYM’ye saldırmaya başladılar” dedi.

CHP’nin ilkesel olarak doğru olanı yaptığını, AYM’nin kararının da pozitif hukuk açısından doğru olduğunu belirten Hamzaçebi, "Bütün sendikalılara toplu sözleşme ikramiyesi verilmiş olsaydı dava konusu yapılmayacaktı. Bu skandalın bütün sorumluluğu Memur-Sen ve Kamu-Sen’in hukuk bilmez ve tanımaz yöneticileri ile AKP iktidarıdır" diye konuştu.

KESK: Sendikacılığın altını boşaltan kumpas yöntemlerinin yeri yoktur

KESK tarafından yapılan yazılı açıklamada ise Anayasa Mahkemesi’nin 18 Ocak 2024 tarihinde aldığı kararla sendikaları “%2 barajını aşan ve aşmayan”, sendikaların üyelerini ise “toplu sözleşme ikramiyesinden yararlananlar” ve bu ikramiyenin yaklaşık üçte birine denk gelen “toplu sözleşme desteğinden yararlananlar” olarak bölen düzenlemeyi iptal ettiği hatırlatıldı.

KESK’ten yapılan açıklamada dün Resmi Gazete'de yayımlanan gerekçeli karara göre toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanabilmek için %2 barajını aşan kamu görevlilerinin sendikalarına üye olmayı öngören düzenlemenin iptal edildiği, toplu sözleşme desteği ödemesine ilişkin hükmün ise iptal edilmediği kaydedildi.

Açıklamada şu bilgilere yer verildi:

Bu durumda:

- Üye oldukları sendikaya bakılmaksızın, sendika üyesi tüm kamu emekçilerine 250 gösterge rakamının aylık katsayı ile çarpımı tutarında, bugün itibari ile (190,2 TL) toplu sözleşme desteği ödenecektir.
- Dolayısıyla 2024-2025 yıllarını kapsayan, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararı ile sonuçlanan toplu sözleşmenin 22. Maddesine göre %2 barajını aşan kamu görevlileri sendikalarına üye olup mevcutta 707 gösterge rakamının aylık katsayı ile çarpımı tutarı olan, 537,94 TL tutarında toplu sözleşme ikramiyesi alan kamu emekçilerine artık bu tutar ödenmeyecektir.
- Bunun yerine yukarıda da ifade ettiğimiz üzere sendika üyesi tüm kamu emekçilerine 250 gösterge rakamının aylık katsayı ile çarpımı tutarında (190,2 TL) toplu sözleşme desteği ödenecektir
.”

Anayasa Mahkemesi'nin dün Resmi Gazete’de yayımlanan gerekçeli kararı sonrası yandaş konfederasyon yönetimlerinden, tıpkı MHP ve AKP’nin anayasal haklarla ilgili kararlara ilişkin sergilediği gibi “AYM kapatılsın” noktasına varan tepkiler yükseldiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:

“Öncelikle KESK olarak kamu emekçileri ve sendika üyeleri arasında ayrımcılık yaratan her tür düzenleme ve fiili uygulamaya karşı mücadele ettiğimizin altını çiziyoruz.

Kamu emekçileri arasında ayrımcılık yaratan uygulamalardan birisi de 2005 yılında 5 YTL aidat olarak başlayıp, 2006 yılında toplu görüşme primi, 2012 yılında 4688 sayılı yasada yapılan değişikliklerle toplu sözleşme ikramiyesi ve toplu sözleşme desteği adı ile devam ettirilen, %1 ve %2 barajlarla devam ettirilen ayrımcılıktır.

Kısacası takip eden herkesin bildiği üzere ayrımcılık MEMUR-SEN, KAMU-SEN, AKP iş birliği ile 2005 yılında konfederasyonumuz KESK’in etki ve yetki düzeyini düşürmek dolayısıyla kamu emekçilerinin mücadelesini görünmez kılmak hedefiyle başlatılmıştır.  20 yıl önce kurulan kumpas zamanla %1, %2 barajları gibi yönetmelerle tüm sendikal alanı kapsar hale getirilmiştir.  

Dolayısıyla bu sürecin aktörleri güçlü sendikacılığı siyasal iktidara dayanarak sadece nicel büyümeden ibaret gören ve bunun için her yolu mübah sayan MEMUR SEN ve KAMU SEN’dir.  

'Göstermelik bir ikramiye sendikal gündem olamaz'

Bizim açımızdan güçlü sendikacılık çalışanların haklarının iyileştirilmesi ve elde edilen haklar üzerinden tarif edilir. Bu tarifte sendikacılığın altını boşaltan kumpas yöntemlerinin yeri yoktur.  Buna rağmen yandaş yapılar,  AYM kararı sonrası hala kamu emekçilerini manipüle etmeye çalışmaktadır.  

Konfederasyonumuz en başından beri, hangi ad altında olursa olsun, sendika aidatına ya da bunun biraz üzerine denk gelen, 2 çorba parasını geçmeyen, devlet kesesinden karşılanan göstermelik bir toplu sözleşme ikramiyesinin sendikal bir gündem olamayacağının altını çizmiştir. Çözümün tüm sorunlarımızın kaynağı olan sahte toplu sözleşme düzeni yerine grev hakkı ile tamamlanmış gerçek bir toplu pazarlık sistemi, demokratik, adil bir çalışma yaşamından geçtiğini karlılıkla savunmuştur. Savunmaktadır.

Özetle konfederasyonumuz mevcutta aylık 538 TL olan göstermelik toplu sözleşme ikramiyesi ve aylık 190 TL olan toplu sözleşme desteği yerine tüm kamu emekçilerine maaşları üzerinden ödenecek gerçek bir ikramiye için mücadele etmeye devam edecektir.”

Büro-İş: Kamu emekçilerinin iradesini satmasını bekleyenler kaybetti

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'na bağlı Büro-İş Sendikası'nın yaptığı açıklamada, "Danıştayın %1 sendika barajını iptal etmesi üzerine koşarak %2 barajını çıkmasına vesile olan sözüm ona sendikalar, üç kuruşluk toplu sözleşme ikramiyesi ile kamu emekçilerinin iradesini satmasını bekleyenler kaybetti" denildi. 

Büro İş'in açıklamasının tamamı şöyle:

"Anayasa Mahkemesi’nin %2 barajını kaldıran kararı, 5 Mart 2024 tarihinde Resmî Gazete ’de yayınlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

AYM, Anayasa ile güvence altına alınan sendika hakkının, kamu çalışanlarını devlete, işverene karşı koruduğu gibi sendikalara karşı da koruma sağladığını (sendika üyeliklerinden ayrılma, sendikaya üye olmama gibi),

Toplu Sözleşme İkramiye ödenmesinin zorlayıcı bir nitelik barındırdığını, yine kamu çalışanlarını diledikleri sendikayı seçebilmelerini fiilen engelleyici nitelikte olduğunu, ve sendikaların, çalışanların ekonomik ve sosyal hak ve çıkarlarını koruma görevi olduğunu, hatırlatarak baştan beri hukuksuz olan baraj uygulamasının kaldırılmasını karar verdi. 

Özetle; Danıştayın %1 sendika barajını iptal etmesi üzerine koşarak %2 barajını çıkmasına vesile olan sözüm ona sendikalar, üç kuruşluk toplu sözleşme ikramiyesi ile kamu emekçilerinin iradesini satmasını bekleyenler KAYBETTİ!

Öylesine bir aymazlık ki; yetkili oldukları süre boyunca kamu çalışanlarının tüm kayıplarında imzası olanlar, bugün baraj uygulamasının iptali karşısında haktan bahsetmektedir.

Büro-İş Sendikası basın açıklaması.

'Hükümetin işbirlikçisi, sarının da sarısı sendikalar sizin devriniz bitiyor'

Dün neredeydiniz peki? Biz söyleyelim:

Memurların parası ile saltanat sürüyor, hiçbir kamu emekçisinin çalışarak alamayacağı arabalara biniyor, yine hiçbirimizin çalışarak karşılamayacağı otellerde tatil yapıyordunuz. Bugün ne oldu ? Keyfiniz mi kaçtı? Bundan sonra da kamu çalışanları arasında ikilik yaratmaya çalışacaklarından eminiz.

Ancak bilinsin ki mesai arkadaşlarımızla bizler, haklarımızın nasıl tırpanlandığını, bu tırpana ön ayak olanları, insanlık onuruna yaraşmayan zamları alkışlayanları, tüm sorumluları çok iyi tanıyor, biliyoruz. 

İkramiyeler, mesai ücretleri, büyükşehir farkları, havuz paraları… bunlar gasp edilsin ama 300 liralık sus payı kalsın öyle mi? Başta size üye olmuş olan tüm kamu emekçilerine hesap vereceksiniz.  Siz kamu emekçilerinin bir numaralı düşmanı, hükümetin iş birlikçisi sarının da sarısı sendikalar sizin devriniz bitiyor.

Saadetiniz son bulacak kamu emekçilerini eşantiyonlarınız ile kandıramayacaksınız. Enflasyon farkını zam diye yutturamayacaksınız. 

Cebe gelecek, dişe dokunacak tek bir kazanım elde etmeden 7 dönem toplu sözleşme masasına oturan yandaş sendika bu sözümüz de sana. 

Kulaklıkları yavaşça masanın üzerine bırak kol saatini kolundan çıkar kamu emekçisinin olanı kamu emekçisine vermeye geliyoruz."

Birleşik Kamu İş: Sendika seçme iradesi gerçek sendikalara iade edildi

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Merkez Yönetim Kurulu "Kamu çalışanlarının sendika seçme iradesi Anayasa Mahkemesi tarafından gerçek sendikalara iade edilmiştir" ifadelerini kullandı.

Yapılan açıklamada şunlar söylendi:

"Anayasal örgütlenme özgürlüğünü onarılamaz şekilde yaralayacak %2 sendika barajı Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından iptal edilmiştir. Kamu çalışanlarının sendika seçme iradesi Anayasa Mahkemesi tarafından gerçek sendikalara iade edilmiştir.

AYM, sendikalar arasında yasa eliyle eşitsizlik yaratacak ve alternatif sendikalara üye olan kamu görevlilerini tekel sendikalara mahkûm edilmesine dur demiştir.

İktidarının ve yandaş sendikaların sendikal özgürlüklere doğrudan müdahalede bulunan ve uluslararası emek mücadelesine ve sınıf mücadelesine kara bir leke çalacak olan %2 barajının iptal edilmesine en çok yandaş sendikalar üzülmüştür.

Yandaş sendikalar ve konfederasyonlar bilmelidir ki; bu mızrak bu çuvala sığmıyor. Hukuki durum ortadayken teklifin yasalaşması halinde Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edileceği kesindi ve boş bir hayal kurmuşlardı. Dolayısıyla malum sendikalarında üye kayıpları her geçen gün artmaya devam edecektir."