Ayhan Bora Kaplan davasında istenen cezalar belli oldu

Ayhan Bora Kaplan suç örgütü davasında savcı, esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Ayhan Bora Kaplan ve Fethi Koyuncu hakkında "örgüt kurma ve yönetmekten" ceza istendi.

Haber Merkezi

Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yakın olduğu söylenen "organize suç örgütü lideri" Ayhan Bora Kaplan'ın da aralarında bulunduğu 61 sanıklı suç örgütü davasında savcı, esas hakkındaki mütalaasını açıkladı.

Ayhan Bora Kaplan ve Fethi Koyuncu hakkında "örgüt kurma ve yönetmekten" ceza istedi.

15 sanık hakında beraat talep edildi. Bir sonraki duruşma, sanıkların esas hakkında mütalaaya karşı savunmalarını yapması için 11 Kasım'a ertelendi.

Ağırlaştırılmış müebbet ve 110 yıl hapis cezası istendi

12punto'dan Müyesser Yıldız'ın haberine göre 61 sanıklı Ayhan Bora Kaplan suç örgütü davasında savcı, Ayhan Bora Kaplan ve Kaplan'ın sağ kolu olduğu belirtilen Fethi Koyuncu hakkında örgüt kurma ve yönetmekten cezalandırılmalarını istedi.

15 sanık hakında beraat talep edildi. Ayhan Bora Kaplan ve Fethi Koyuncu hakkında silahlı örgüt kurma ve yönetmekten birer ağırlaştırılmış müebbet ve 110 yıl hapis cezası istendi.

Diğer sanıkların büyük bölümünün ise örgüt üyeliğinden cezalandırılmaları talep edildi.

Savcının itiraz üzerine bir üst mahkemenin tahliyesine karar verdiği 4 sanığın hükümle birlikte tutuklanmaları talebinde bulunması dikkat çekti.

Duruşma, sanıkların esas hakkında mütalaaya karşı savunmalarını yapması için 11 Kasım'a bırakıldı.

Davanın önceki duruşmalarında ne oldu?

Ayhan Bora Kaplan suç örgütü davasının son duruşması 16 Eylül'de yapılmıştı.

Reddi hakim talebinde bulunan Ayhan Bora Kaplan'ın avukatları, mahkeme başkanı ve üyelerinin yerine başka bir heyetin atanmasını istemişti.

Kaplan’ın avukatlarının reddi hâkim talebi “Kaplan müdafilerinin ret istemlerinin süresinde yapılmadığı, ret istemlerinin delillerin bulunmadığı ve ret taleplerinin duruşmayı uzatmak amacıyla yapıldığı” gerekçesiyle reddedilmişti.

Ne olmuştu?

Ayhan Bora Kaplan davasının gizli tanığı ve Kaplan örgütünün "iki numarası" olduğu söylenen Serdar Sertçelik’in iddialarıyla, Ankara İl Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik, Ankara İl Emniyeti Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Öner ve Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan görevlerinden alınmıştı.

Sertçelik, polislerin kendisini Erdoğan’ın Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan, Süleyman Soylu gibi AKP'li birçok isim aleyhinde yalan ifadeye vermeye zorlandığını söyledi, 19 sayfalık ifadesini de polislerin hazırlandığını iddia etti. 

Yaşananlar sonrası MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, grup toplantısında "Hedefleri; MHP, AK Parti, Cumhur İttifakı. 17-25 darbe girişiminin tekrarını planlayanlara boyun eğersek boyumuz devrilsin" diye konuştu.

Ardından Erdoğan, MİT Başkanı İbrahim Kalın ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’u Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne çağırdı. Toplantıya İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın katılmaması dikkat çekti. Erdoğan ertesi gün yaptığı grup toplantısında "darbe" demeden, "Son dönemde gündeme gelen tüm hadiseyi tüm boyutlarıyla takip ediyoruz. Bürokratik vesayete izin vermeyiz. Kanunun dışına çıkan, marazı olan kim varsa hukuk zemininde mutlaka hesabını soruyoruz. Ülke ve millete karşı vazifesini yapmamasının hiçbir bahanesi olamaz" şeklinde konuştu.  "Kuklayı da kuklacıyı da oyunu kimin yazdığını da çok iyi biliyoruz" ifadelerini kullanan Erdoğan, "Yenikapı ruhunu baltalamak isteyenler" olduğunu söyledi.

Gelişmelerin detaylarına bu haberden ulaşabilirsiniz.