Atina'da halk Theodorakis'i alkışlar ve şarkılarla uğurladı

Yunan besteci Mikis Theodorakis'in cenaze töreni için binlerce kişi Atina Piskoposluğu önünde toplandı. Yunanistan Komünist Partisi Genel Sekreteri Kutsumbas törende bir konuşma yaptı.

Dış Haberler

Yunanistan'ın başkenti Atina'da binlerce kişi, geçen hafta yaşamını yitiren dünyaca ünlü besteci Mikis Theodorakis'i uğurlamak için cenaze töreninin yapıldığı Atina Metropolis Kilisesi’nde bir araya geldi.

Teodorakis törenle memleketi Girit’e uğurlanırken, kilise çevresinde yağmura rağmen bekleyen halk onun şarkılarını söyleyerek, “Issız adalarda da, hapishanelerde de komünistler boyun eğmedi” , “Ölümsüz” sloganları ve alkışlarla sanatçıya veda etti. Tüm İşçilerin Militan Cephesi'nde (PAME) örgütlü müzisyenler büyük sanatçıyı onurlandıran bir geçit düzenleyerek bekleyen binlerce insanın sesine katıldı.

Piskoposluk içinde düzenlenen törende Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou ve Yunanistan Komünist Partisi Genel Sekreteri Dimitri Kutsumbas birer konuşma yaptı.

"Diğer şeylerin yanı sıra, Mikis Theodorakis'in estetiğimiz, ahlakımız ve politik zihniyetimiz üzerinde katalizör etkisi oldu" diyen Sakellaropoulou "Şairlerimizin sözlerini her birimizin diline doladı ve onları ortak mülkümüz haline getirdi" ifadesini kullandı.

KKE Genel Sekreteri Kutsumbas, Theodorakis'e veda konuşmasında "Sana şarkılarınla veda ediyoruz çünkü dünyayı savurganca soyanlar bunu hak ediyor" dedi.

"Ağızdan ağza bir fısıltı dolaşıyor: 'Mikis olmadan farklı olurduk'. Ve bu böyle. Sen olmasaydın farklı olurduk" diyen Kutsumbas, sanatçıya "Ölümsüz! Düşlerimiz intikamını aldığında da sen orada olacaksın, büyük anlarda hep olduğun gibi" diyerek seslendi. Konuşmayı çok sayıda kişi piskoposluk önüne aktarılan yayın aracılığıyla dinledi.

Kutsumbas’ın konuşmasından bazı bir bölüm şöyle:

"Sensiz farklı olurduk.

İnsanlara güvendin.

Sanat, şiir, müzik gibi insanlığın en yüksek yaratılarını yine insanın anlayabileceğine inandın ve bu boş yere değildi.

Yannis Ritsos’un senin için dediği gibi 'şiiri halkın masasına, kadehlerinin ve ekmeklerinin yanına' getirdin.

Hayatın boyunca bir elinde kılıcı, bir elinde notaları tuttun.

Ve bu bir metafor değil.

Kabus gibi bir yer olan Makronisos'ta bile besteledin.

Orada yaratıcılığın, acıya ve vahşete karşı dik duranlara ne kadar iyi geldiğini anladın.

Kim için ürettiğin sorulduğunda hep şu cevabı verdin: Halk için.

Lenin ödülünü alırken 'Senfonik eserler bestelediğim zaman aklımda hep halk var. Sıradan emekçi insanlar tarafından anlaşılmak istiyorum. Çünkü onların tarihi ileri taşıyan ana güç olduğuna inanıyorum' demiştin.

Ve yine sık sık 'Yaptıklarımızı halktan alıyoruz ve onlara geri veriyoruz' diye tekrarlardın.

Kişisel sanatsal başarının sizin için önemli olduğunun ve sanatınızın özel bölümünde insanların eylemlerinin yansıtıldığının derinden farkındaydın.

Ne de olsa büyük, gerçek, zamanın nabzını yakalayan ve gelmekte olanı dinleyen sanatın sırrı budur.

Kendi halkın için yazarken, dili 'dünyada zorbalığa, şiddete ve sömürüye karşı savaşan tüm dürüst insanların' ortak acılarını, umutlarını ve imgelerini barındıran müziğin ülke sınırlarını aştığını, milliyet, dil, din, ırk gözetmeksizin insanların kalbine dokunduğunu gördün.

Bu nedenle, bugünlerde dünyanın dört bir yanından komünistlerden, işçi partilerinden ve birçok ilerici örgütten taziye mesajları geliyor. Kendi insanlarını kaybetmiş gibi hissedenlerden...

'Mücadelede yaşayan ve üreten sanatçı eserine özel bir yer edinir' demiştin.

Ve gerçekten de senin eserlerin, bağlılığın sanatı yok ettiği efsanesini paramparça etti.

Eserlerin, yaratıcısı bilse de bilmese de sanatın her zaman politik olduğunun güçlü bir kanıtıdır.

Enternasyonalizmde kararlı olarak Yunan halkının Türk halkı ile dostluğunu ve Filistin halkının haklı mücadesini aralıksız destekledin.

Gerçek şu ki herkes tarafından bilindiği gibi politik girişimlerinle her zaman aynı fikirde değildik. Ancak geriye kalan not, bize bıraktığın politik irade ve eserlerinin mirası, 'detayları silip', 'en önemli meseleler'i korumaktadır. Bu 'en kritik, en güçlü, en olgun yıllarını KKE bayrağı altında' geçirdiğinin notudur.  

Sana veda etmiyoruz Mikis yoldaş, çünkü gitmedin.

Sonsuza dek uğruna savaştığın her şeyde, sonsuza dek dünyanın tüm insan nehirlerinde olacaksın.

Solomos’tan ödünç alarak, senin için 'gök övünür, yer alkışlar.'

Ölümsüz Mikis!"

Atina Devlet Orkestrası'ndan konser

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis tören için piskoposluğa girişi sırasında protesto edildi.

SYRIZA Başkanı Aleksis Çipras dahil çok sayıda siyasi parti liderinin ve birçok ülkenin büyükelçilerin katıldığı törene Theodorakis'in birlikte çalıştığı Maria Farantouri, George Dalaras ile Türkiye'den Zülfü Livaneli, Finli şarkıcı Aria Sagionma gibi farklı ülkelerden sanatçı dostları da katıldı.

Atina Devlet Orkestrası da Sintagma Metrosu'nda Theodorakis'in bestelerinden oluşan bir konser verdi.

Theodorakis'in cenazesi öğle saatlerinde piskoposluk önünde toplananların alkışları ve söylediği şarkılar eşliğinde Atina Piskoposluğu'ndan yarın toprağa verileceği Girit Hanya'ya götürülmek üzere çıkarıldı.